Linkuri accesibilitate

Rusia | Politicianul de opoziție Dimitri Gudkov a fugit din țară de teamă că va fi arestat


Politicianul de opoziție Dimitri Gudkov a părăsit Rusia de teama unei arestări.
Politicianul de opoziție Dimitri Gudkov a părăsit Rusia de teama unei arestări.

Politicianul rus de opoziție și fostul parlamentar Dimitri Gudkov a declarat că a fugit din țară de teamă că ar putea fi arestat în baza unor acuzații fabricate.

Gudkov a fost reținut la Moscova pe 1 iunie pentru o presupusă datorie neplătită pe o proprietate închiriată acum câțiva ani. El a fost eliberat pe 3 iunie fără a fi acuzat oficial.

„Mă apropii de Kiev”, a scris el pe Facebook, într-o postare din 6 iunie pe care a confirmat-o pentru AFP ca fiind autentică. „Mai multe surse apropiate administrației prezidențiale au spus că, dacă nu părăsesc țara, dosarul penal fals va continua până la arestarea mea”.

Gudkov crede că dosarul său a fost deschis pentru a-l forța să plece din țară cel puțin până la alegerile parlamentare din septembrie. El este fost deputat în Parlament.

Rusia | Încă un opozant al Kremlinului este arestat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:46 0:00

„Sper că odată cu plecarea mea, zelul jandarmilor va scădea. Decizia mea a fost susținută de familia și prietenii mei, care au primit și informații credibile despre amenințări și riscuri”, a spus el în postarea de pe Facebook.

Autoritățile ruse au deschis un dosar penal și împotriva tatălui său, Gennady Gudkov, fost deputat al Dumei de Stat și critic al Kremlinului, care locuiește în Bulgaria. Pe 3 iunie, în apartamentul său din Rusia ar fi fost găsită muniție, potrivit presei locale.

Potrivit informațiilor din presă, muniția a fost găsită în timpul unei percheziții efectuate în cazul în care era implicat fiul său. Nu a existat o confirmare oficială a cauzei penale împotriva lui Gennady Gudkov din partea oficialilor.

Dacă temerile sale s-ar confirma, Dimitri Gudkov nu ar fi primul lider al opoziției din Rusia arestat. Aleksei Navalnîi, cel mai proeminent lider al opoziției ruse, a fost reținut în ianuarie când a sosit din Germania sub acuzația că a încălcat obligațiile unei condamnări cu suspendare. El a fost condamnat pentru asta la 2 ani și jumătate de închisoare cu executare.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG