Linkuri accesibilitate

Diplomația UE: Peste 150.000 de soldați ruși la granița cu Ucraina și în Crimeea


Șeful diplomației UE, Josep Borrell.
Șeful diplomației UE, Josep Borrell.

Șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat, luni, la finalul reuniunii cu miniștrii de Externe ai statelor membre că mobilizarea de trupe rusești de la granița cu Ucraina și din Crimeea este motiv de maximă îngrijorare pentru UE în condițiile în care ar fi vorba de peste 150.000 de militari, cea mai mare mobilizare militară a Rusiei văzută până acum la granița Ucrainei.

Riscul unei escaladări a situației este evident. Salutăm răspunsul cumpătat al Ucrainei și cerem Rusiei să dezamorseze tensiunile", a spus Borrell, care a adăugat că UE susține suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Mișcările de trupe și tehnică militară din ultimele săptămâni au provocat îngrijorarea Ucrainei, care amintește că mișcări similare au avut loc și înainte de anexarea ilegală a Crimeei.

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a menționat, luni, îngrijorarea României cu privire la „deteriorarea situației de securitate și la mobilizarea trupelor rusești în și în jurul Ucrainei":

În paralel, tensiunile s-au amplificat în ultima perioadă și în estul Ucrainei unde, chiar luni dimineață, pozițiile militare ale Ucrainei au fost atacate din teritoriul controlat de separatiștii pe care îi sprijină Rusia.

Cu o zi înainte, potrivit Ucrainei, un soldat ucrainean a fost ucis și alții răniți într-un atac cu lansatoare de grenade automate.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG