Linkuri accesibilitate

Republica Moldova expulzează 45 de diplomați ruși după apariția în presă a unui scandal de spionaj


Ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat după ce în presă a fost publicată o investigație care arată că pe acoperișul misiunii diplomatice sunt instalate antene care ar colecta informații sensibile.

Ministerul de Externe al Republicii Moldova l-a informat miercuri pe ambasadorul rus Oleg Vasnețov că numărul diplomaților Federației Ruse acreditați la Chișinău va fi redus.

Ambasadorul a fost convocat la Ministerul de Externe după ce în presa de la Chișinău a apărut o investigație care arată că pe acoperișul misiunii diplomatice rusești sunt instalate antene care ar colecta informații sensibile, informează Serviciul moldovenesc al RFE/RL.

La ieșirea din minister, Vasnețov a susținut că antenele au fost instalate încă în anii 1990 pentru că atunci R. Moldova avea internet și telefonie de proastă calitate, iar acum antenele ar fi ruginite.

Diplomatul rus a acuzat totodată „rusofobia” și că „vor fi luate măsuri radicale” ca răspuns.

„Sperăm că oamenii răspunzători care iau astfel de decizii înțeleg cum acestea pot să se resfrângă în continuare în plan bilateral”, a spus el, potrivit Ziarul de Gardă.

De asemenea, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că „în încercarea de a obține favoruri din partea sponsorilor săi occidentali, Chișinăul și-a redobândit eforturile rusofobe”, ca răspuns la decizia Moldovei de a reduce prezența diplomatică rusă în această țară.

Potrivit Guvernului de la Chișinău, numărul funcțiilor diplomatice va fi redus la 10 persoane, iar al personalului tehnic - la 15.

Astfel, vor fi expulzați 45 de diplomați ruși și alți angajați ai ambasadei din cauza „acțiunilor neprietenoase” ale acestora.

Anterior, ministrul de Externe, Nicu Popescu, a spus că autoritățile de la Chișinău analizează dacă prezența unui număr atât de mare de diplomați ruși în țară „facilitează sau complică interacțiunile diplomatice dintre aceste două state”.

În luna aprilie, unul dintre deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, aflat la guvernare, Adrian Cheptonar, ceruse Ministerului de Externe să inițieze discuții despre diplomații ruși și să ceară reducerea semnificativă a numărului acestora.

Parlamentarul invoca paritatea diplomatică: dacă R. Moldova are șase diplomați în Rusia, atunci Moscova nu ar trebui să aibă la Chișinău 40 de diplomați acreditați, în afară de personalul tehnic.

O investigație realizată de postul Jurnal TV și publicația „The Insider” arată că Ambasada Federației Ruse de la Chișinău este dotată cu multiple sisteme de antene capabile să capteze orice tip de semnal la distanță.

Jurnaliștii au identificat persoane care operau aceste sisteme de pe acoperișul misiunii diplomatice și care ar avea legătură cu serviciile secrete rusești.

De asemenea, potrivit investigației, în preajma summit-ului european de la Bulboaca, din 1 iunie, ar fi avut loc un atac cibernetic asupra sistemului guvernamental de comunicații.

Atacul a fost confirmat de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Vasile Grădinaru, care a spus că „autoritățile au luat măsuri suplimentare de protecție”.

Articol scris cu ajutorul relatărilor Europa Liberă Moldova.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    George Costiță a intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după o experiență de zece ani la Digi24 și Aleph News. Absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași, a lucrat la edițiile online ale celor două redacții, pe zona de știri și evenimente la zi.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG