Linkuri accesibilitate

Republica Moldova, invitată la summitul NATO de la Vilnius/Președintele Klaus Iohannis spune că situația din țara vecină este „critică”


Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că securitatea Republicii Moldova și cea a Ucrainei sunt conectate, iar securitatea ambelor țări vecine este legată de securitatea NATO.
Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că securitatea Republicii Moldova și cea a Ucrainei sunt conectate, iar securitatea ambelor țări vecine este legată de securitatea NATO.

România încearcă în această perioadă să convingă ceilalți 30 de aliați din NATO să găsească noi căi pentru a ajuta țara de peste Prut să-și crească reziliența. Recent, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a anunțat că Alianța va spori sprijinul politic și practic pentru țara vecină

Marți seara, după prezența la o întâlnire ce a avut loc la Haga, la care au participat secretarul general al NATO și lideri din Olanda, Lituania, Polonia, Albania, Belgia și Norvegia, președintele Klaus Iohannis a declarat că „situaţia din Moldova este critică“.

Șeful statului a explicat că, din punctul său de vedere, „este datoria şi responsabilitatea noastră (n.r. a aliaților) să găsim căi de a ajuta Moldova în a-şi creşte capacitatea de rezilienţă.”

În acest context, președintele României a adăugat că speră ca la summitul NATO de la Vilnius, din 11-12 iulie, liderii statelor din Alianța Nord Atlantică să accepte menționarea Republicii Moldova în documentul final al reuniunii.

Invitată la Interviurile one2one de la Europa Liberă, Simona Cojocaru, secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale, a declarat că România contribuie substanțial la îmbunătățirea capacității de reziliență din Republica Moldova.

Republica Moldova, invitată la summitul NATO de la Vilnius
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:23 0:00

De exemplu, acum două săptămâni, secretarul de stat Simona Cojocaru a semnat un plan de cooperare bilaterală cu omologul moldovean, secretarul de stat Valeriu Mija.

Planul a fost semnat la Târgu Mureș, unde cei doi lideri au vizitat o parte din Forțele pentru Operații Speciale ale României.

De altfel, spune secretarul de stat Simona Cojocaru, Forțele pentru Operații Speciale din România „au avut un rol extrem de important în crearea unei astfel de capabilități în Republica Moldova și încercăm să îi ținem extrem, extrem de apropiați.”

Totodată, a completat oficialul Ministerului Apărării, România „coordonează pachetul de consolidare a capacității de apărare a Republicii Moldova, DSB - Defence Capacity Building și, în plus, aducem un sprijin foarte important și în biroul de legătură al Alianței, la Chișinău.”

Potrivit Ministerului Român de Externe, inițiativa NATO ”Defence Capacity Building” este una de construcție a capacităților de apărare.

Republica Moldova a fost unul dintre primii beneficiari ai acestei inițiative lansate de NATO, la summitul din 2014, după ce Rusia a anexat Peninsula Crimeea.

De atunci, NATO oferă expertiză instituțiilor din Republica Moldova pentru modernizarea forțelor armate și reformarea structurilor naționale de securitate.

Pe 6 iunie, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană a declarat în cadrul unui briefing la care a participat și ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, că statele NATO susțin integrarea europeană a Republicii Moldova, iar blocul militar își va mări sprijinul politic și practic pentru țara vecină.

Anunțul liderului NATO a venit la aproape patru luni după ce NATO și Republica Moldova au inaugurat un program de dezvoltare profesională pentru funcționarii publici și instituțiile moldovenești din domeniul securității și apărării.

Din 2017, NATO are și un birou de legătură la Chișinău.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

XS
SM
MD
LG