Linkuri accesibilitate

Directoarea spitalului din Botoșani, Monica Adăscăliței, plasată în arest la domiciliu. E acuzată că a fraudat concursuri de angajare


Spitalul Județean Botoșani.
Spitalul Județean Botoșani.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” Botoşani, Monica Adăscăliţei, a fost plasată în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Ea fusese reţinută pe 19 martie de procurorii DNA pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Ambele acuzaii sunt legate de fraudarea unor concursuri de angajare.

DNA transmite, într-un comunicat, că Monica Adăscăliței, în calitate de manager al spitalului, ar fi primit sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei pentru a aproba angajarea sau transferul unor persoane la spital, dar și pentru a ușura încheierea unui contract de prestări servicii medicale.

Banii ar fi fost primiți de manager direct sau prin intermediari, inclusiv de la doi subordonați, mai notează comunicatul DNA.

Pe 20 martie 2024, Monica Adăscăliței urmează să fie prezentată Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În dosar s-au făcut percheziții pe 19 martie în două locații din orașul Botoșani, din care una era sediul unei instituții publice, precizează DNA.

În același dosar au mai fost reţinuţi în decembrie 2023, pentru corupţie, fostul manager al spitalului, Doina Caba, și fosta directoare de îngrijiri, Coca Stela Crîşmaru.

Alături de ei, au fost reținuți și alți angajați ai spitalului, inclusiv medici, sefi de secție și personal administrativ.

Angajații spitalului erau acuzați de luare de mită, trafic de influență și alte infracțiuni de corupție. Cei implicați ar fi solicitat și primit sume substanțiale de bani, bijuterii și alte avantaje pentru favorizarea unor candidați în cadrul concursurilor pentru posturi la spital.

Ancheta viza fraudarea unor concursuri pentru posturi din Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani, începând de la cele de îngrijitoare, brancardieri, asistenți medicali și până la medici și posturi de conducere.

Mita oferită pentru ocuparea unor asemenea posturi era între 8.000 și 15.000 de euro.

În 2023, Monica Adăscăliței l-a înlocuit din funcția de manager al spitalului din Botoșani pe Iulian Angel Călin, în urma scandalului generat de moartea Alexandrei Ivanov la maternitatea spitalului.

Tânăra de 25 de ani ajunsese la spital în stare gravă, dar nu a primit îngrijirile de care avea nevoie de la medicul de gardă.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
Știre actualizată pe 21 martie 2024
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG