Linkuri accesibilitate

Directorul CIA: Revolta Wagner arată daunele pe care Putin le-a făcut Rusiei. Nemulțumirea din Rusia, o oportunitate rară


William Burns, director al Agenției Centrale de Informații (CIA) a Statelor Unite, 8 iulie 2022.
William Burns, director al Agenției Centrale de Informații (CIA) a Statelor Unite, 8 iulie 2022.

Directorul CIA, William Burns, a declarat sâmbătă că revolta armată a liderului mercenarilor Evgheni Prigojin a fost o provocare la adresa statului rus, care a arătat efectul coroziv al războiului președintelui Vladimir Putin în Ucraina.

„Este uimitor faptul că Prigojin și-a precedat acțiunile cu o acuzație dură la adresa raționamentului mincinos al Kremlinului pentru invazia Ucrainei și a conducerii militare rusești în timpul războiului”, a declarat William Burns, citat de Reuters, într-o conferință ținută la Fundația Ditchley din Marea Britanie - o fundație non-profit axată pe relațiile americano-britanice.

Timp de luni de zile înainte de marșul spre Moscova, Prigojin i-a insultat în mod deschis pe cei mai înalți militari ai lui Putin, folosind un limbaj dur presărat, adesea asemănător cu cel din închisorile rusești.

În totul acest timpul, răspunsul președintelui rus s-a lăsat așteptat.

Reacția lui Vladimir Putin a venit abia după ce liderul mercenarilor Wagner a oprit revolta armată, printr-un acord de exil în Belarus.

Președintele Rusiei a mulțumit armatei și forțelor de securitate pentru că au evitat ceea ce, în opinia sa, s-ar fi putut transforma într-un război civil și a comparat revolta Wagner cu haosul în care a fost Rusia în 1917.

„Impactul acelor cuvinte și al acelor acțiuni se va resimți pentru o perioadă de timp - o amintire vie a efectului coroziv al războiului lui Putin asupra propriei sale societăți și a propriului său regim”, a apreciat directorul CIA.

William Burns, care a fost ambasador al SUA în Rusia din 2005 până în 2008 și a fost numit director al CIA în 2021, a catalogat revolta lui Prigojin drept o „provocare armată la adresa statului rus”.

El a spus că revolta a fost o „afacere internă a Rusiei în care Statele Unite nu au avut și nu vor avea niciun rol”.

O oportunitate rară de recrutare a spionilor

Directorul CIA a mai declarat la evenimentul din Oxfordshire, în Anglia, că dezinteresul din Rusia față de războiul din Ucraina reprezintă o oportunitate unică într-o generație de a recruta spioni.

Mai mult, el a subliniat că agenția sa nu va lăsa această oportunitate să se irosească.

„Dezamăgirea față de război va continua să roadă conducerea rusă sub dieta constantă a propagandei de stat și a represiunii practicate”, a declarat William Burns.

„Această dezamăgire creează o oportunitate unică într-o generație pentru noi, cei de la CIA - în esența noastră un serviciu de informații uman. Nu o vom lăsa să se irosească”, a spus el.

Europa Liberă România este pe Google News. Vă puteți abona AICI.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG