Linkuri accesibilitate

WP: Directorul CIA a vizitat Ucraina și a discutat cu președintele Zelenski despre contraofensivă


Un militar ucrainean din brigada 28 trage cu o mitralieră cu recul Maxim în direcția pozițiilor rusești de pe linia frontului din regiunea Donețk, Ucraina, 21 iunie 2023.
Un militar ucrainean din brigada 28 trage cu o mitralieră cu recul Maxim în direcția pozițiilor rusești de pe linia frontului din regiunea Donețk, Ucraina, 21 iunie 2023.

Directorul CIA, William Burns, a vizitat recent Ucraina pentru a se întâlni cu președintele Volodimir Zelenski și cu oficiali ai serviciilor de informații, a relatat vineri cotidianul american Washington Post.

Burns a mers în Ucraina pentru a asculta „strategia ambițioasă (a ucrainenilor) de a recuceri teritoriul ocupat de Rusia și de a deschide negocieri de încetare a focului cu Moscova până la sfârșitul anului”.

Călătoria, care nu a fost raportată anterior, coincide cu o contraofensivă anticipată pe scară largă, despre care președintele Zelenski a admis că a fost „mai lentă decât se spera”, dar despre care oficialii ucraineni susțin că a schimbat „inițiativa strategică” împotriva invaziei.

Între timp, Statul Major General al Ucrainei a declarat în evaluarea sa din 1 iulie că forțele sale s-au angajat în aproximativ 20 de bătălii împotriva trupelor rusești în ziua precedentă.

Potrivit raportului, forțele ucrainene au respins ofensivele rusești în zonele din jurul localităților Liman, Bahmut, Avdiivka și Marinska.

De asemenea, SMJ ucrainean a precizat că au fost atacuri aeriene grele din partea forțelor rusești în regiunile estice Luhansk și Donețk și în regiunile sudice Zaporojie și Herson.

Cel mai înalt ofițer militar american, generalul de armată Mark Milley, a avertizat că contraofensiva Ucrainei va fi foarte dificilă și că obținerea de câștiguri va dura mult timp și va fi „foarte, foarte sângeroasă”.

„Nimeni nu ar trebui să-și facă iluzii în legătură cu nimic din toate acestea”, a declarat el la Washington.

Directorul CIA a sunat la Kremlin pentru a asigura că SUA nu a avut niciun rol în revolta Wagner

În ceea ce-l privește pe directorul CIA, Reuters relatează că William Burns l-a sunat pe șeful spionajului rus, Serghei Narîșkin, după revolta eșuată de săptămâna trecută din Rusia, pentru a asigura Kremlinul că Statele Unite nu au avut niciun rol.

Convorbirea telefonică a lui Burns cu Narîșkin, șeful serviciului rus de informații externe SVR, a avut loc săptămâna aceasta și a fost cel mai înalt contact la nivel înalt între cele două guverne de la tentativa de revoltă.

Șeful grupului de mercenari Wagner din Rusia, Evgheni Prigojin, a șocat lumea prin faptul că a condus revolta armată de săptămâna trecută, pentru ca apoi să o anuleze brusc în timp ce luptătorii săi se apropiau de Moscova.

Europa Liberă România este pe Google News. Vă puteți abona AICI.
XS
SM
MD
LG