Directoarea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) a făcut referire la ancheta DNA privind faptele de corupție din spitalele bucureștene, anchetă pentru care chiar ea a furnizat informații, potrivit Libertatea, care citează două surse.
Și fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, citat de news.ro, afirmă că cea care a sesizat DNA a fost șefa ASSMB.
Perchezițiile derulate în această dimineață la unitățile medicale din subordinea ASSMB vizează contracte cu dedicație și numiri de directori.
„Astăzi, la ASSMB, Justiţia şi instituţiile abilitate derulează o anchetă şi suntem la dispoziţia lor pentru tot ce ceea ce este necesar. Mulţumesc instituţiilor statului care luptă împotriva corupţiei”, a spus Sivache, potrivit news.ro.
Ea a argumentat îndelung de ce corupția are efecte mult mai grave decât faptul că sunt sustrași bani publici.
„Din tăcere se pot naște tragedii. (...) Corupţia din sistemul de sănătate nu este doar o colecţie de păcate administrative cunoscute, dar tolerate tacit. Este o crimă împotriva umanităţii”, a afirmat directoarea.
Oana Sivache crede că „fiecare act de corupţie din sistem nu doar erodează încrederea pacienţilor, ci pune în pericol vieţi. Când un spital ia foc, când aparatura medicală cumpărată cu preţuri supraevaluate nu este folosită sau se strică rapid, tragedia nu este doar financiară, este umană.”
Potrivit șefei ASSMB corupția nu este doar o pierdere de bani, ci duce implicit și la pierderea de vieți și slaba calitate a actului medical.
„Să ignorăm existenţa corupţiei e ca şi cum am arunca cu pietre în ambulanţe venite să ne salveze. Corupţia distorsionează priorităţile, astfel încât deciziile nu sunt luate în funcţie de nevoia de a salva vieţi, ci în funcţie de profit. Nu putem tolera un asemenea compromis pentru că reprezintă o trădare a încrederii pe care oamenii o au în noi, o trădare a vieţii”, a mărturisit Sivache în fața presei.
Directoarea s-a referit și la necesitatea denunțării faptelor de corupție.
„Trebuie să existe un sistem de raportare a corupţiei, aşa cum trebuie să existe consecinţe severe pentru cei găsiţi vinovaţi”, crede directoarea ASSMB, care spune că nu are nevoie de fani.
„Sunt aici pentru oameni, nu să fur de la gura pacienţilor, şi aşa chinuiţi de boli.”
Oana Sivache a folosit ca argument sintagma care a făcut deja istorie.
„Corupţia ucide nu este doar un slogan născut dintr-o mare tragedie colectivă, un slogan care a ajuns să fie utilizat uneori sarcastic. Este o realitate crudă. Câte vieţi s-au stins în umbră şi tăcere, consecinţa unor acte de corupţie despre care am spus apoi, revoltaţi că toţi ştiau”, a mai spus șefa ASSMB, citată de news.ro.