Europa Liberă: Care este explicația acestei prăbușiri a PSD și ALDE?
Alin Teodorescu: Declinul lui Liviu Dragnea în sondaje a început chiar din februarie 2017. Publicul l-a identificat pe dl.Liviu Dragnea drept autorul și beneficiarul Ordonanței 13 din 2017, cea care ușura ieșirea nevinovată dintr-un proces penal. Declinul accentuat al PSD în sondaje a început în septembrie 2018, imediat după reacția violentă a guvernului contra manifestanților din diaspora din 10 august 2018. Milioane de români au plecat la muncă și la studii în străinătate, lăsându-și acasă rude mai în vârstă, cu nivele reduse ale veniturilor, adică exact bazinul votanților PSD. Prin urmare, atacul împotriva diasporei a fost un atac violent împotriva propriului bazin electoral, deja alienat de încercările repetate ale liderilor PSD-ALDE de a limita independența puterii judecătorești. Puterea judecătorească este intens sprijinită de publicul românesc, profund nemulțumit de gradul ridicat de corupție din puterea executivă și cea legislativă. De asemenea, în campanie, Klaus Johannis a organizat sesiunea europeană de la Sibiu, care a fost o onoare pentru multi români, iar PSD a organizat mitingurile de la Iași și Galați, care au fost o oroare. PSD condus de Liviu Dragnea s-a ocupat de problemele sale personale, nu de problemele majorității românilor. Iar factura a venit implacabil.
Europa Liberă: Dar ascensiunea USR/PLUS cum poate fi explicată?
Alin Teodorescu: USR/PLUS este o asociere de partide noi, proeuropene, cu respect față de independența justiției și față de mass-media. O mare parte din electoratul românesc se regăsește în aceste valori.
Europa Liberă: Ce urmează în PSD? Ce alternative există?
Alin Teodorecu: Partidul Social Democrat a intrat în criză din prima zi a mandatului lui Victor Ponta și în disoluție din prima zi a mandatului lui Liviu Dragnea – ales în unanimitate la Congres..... Dacă nu reușesc să-și regăsească valorile și ideile de stânga, la urmatoarele rânduri de alegeri se vor situa sub 10%.
Europa Liberă: Are șanse o motiune de cenzură?
Alin Teodorescu: Cu actuala majoritate parlamentară, o moțiune de cenzură nu are șanse dacă, în timpul vacanței de vară, nu se întreprind acțiuni de detașare a deputaților și senatorilor PSD de propriul grup parlamentar. Mai degrabă se vor reorienta deputații și senatorii ALDE, a cărui dispariție este previzibilă.
Europa Liberă: Ar trebui sau nu să intre opoziția la guvernare? PNL ar vrea, USR/PLUS refuză. Care sunt riscurile?
Alin Teodorescu: Fiecare parte incearcă să-și maximizeze efectele victoriei. Prima problemă pe care o au de rezolvat USR/PLUS și PNL este cea a candidatului comun la alegerile prezidențiale. Dacă vor găsi un candidat comun destoinic, vor face guvernul mai devreme decât se gândesc acum. Klaus Iohannis este un candidat cu multe șanse, mai ales după sesiunea de la Sibiu.
Facebook Forum