Linkuri accesibilitate

Directorul Muzeului de Artă din Timișoara picat cu nota 6 la evaluarea anuală


 Directorul Muzeului de Artă Timișoara, Victor Neuman (foto) a obținut doar 6.04 la evaluare, cu indicația de încetare a contractului de management
Directorul Muzeului de Artă Timișoara, Victor Neuman (foto) a obținut doar 6.04 la evaluare, cu indicația de încetare a contractului de management

Consiliul Județean Timiș a postat pe site rezultatele evaluărilor pentru patru directori ai instituțiilor culturale din subordine.

Pe listă, în dreptul lui Victor Neumann, de 8 ani director al Muzeului de Artă din Timișoara, figurează nota 6,04 și indicația „încetarea contractului de management”.

Rezultatele evaluării
Rezultatele evaluării

Conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură, aprobată prin Legea nr. 269/2009 şi Anexa nr. 2 la Ordinul nr. 2799/2015 al Ministerului Culturii care stabilește Regulamentul de organizare şi desfăşurare a evaluării „în cazul în care nota finală se situează sub 7, rezultatul evaluării este considerat nesatisfăcător” și are drept consecință demiterea managerului.

După comunicarea rezultatului, dl. Neumann a refuzat să semneze procesul verbal.

Ulterior a depus o contestație invocând detalii de procedură.

Un ghem de conflicte

Muzeul de Artă din Timișoara se află simbolic în inima multiculturală a orașului, găzduit în Palatul Baroc, una dintre clădirile cele mai spectaculoase ale urbei, de aceea așteptările publicului au fost întotdeauna mari de la acestă instituție.

Muzeul de Artă din Timișoara, vedere de ansamblu
Muzeul de Artă din Timișoara, vedere de ansamblu

Muzeul a organizat în ani expoziții remarcabile și evenimente importante, unele și în directoratul lui Victor Neumann.

Câteva exemple ar fi expozițiile temporare Vasarely, Flondor, Ilfoveanu, Câlția, Ștefan Bertalan-Timișoara și avangarda artelor europene sau Baroque Urban a lui Gheorghe Fikl.

Totuși, instituția a fost afectată de conflicte care au generat procese pierdute de muzeu, unele cu angajații, altele cu instituții partenere.

Fondul de artă provenit din donația Corneliu Baba a fost implicat într-o dispută cu Muzeul Național de Artă, din cauza lipsei din inventar și a depozitării neconforme a lucrărilor împrumutate de la București.

Maria Albani, curatoarea și legatara tesamentară a pictorului, a fost pusă în situații delicate în încercarea de a recupera piesele împrumutate.

Investiția într-un laborator de restaurare, pentru care inițial existau și acordul managerial și suma de 492.000 lei alocată de la județ, a fost anulată de directorul Neumann, ca reacție la criticile aduse de restauratorul muzeului, Filip Petcu.

Muzeul de Artă Timișoara, Sala barocă
Muzeul de Artă Timișoara, Sala barocă

Cazul s-a transformat într-o vendetă, cu o concediere ilegală câștigată în instanță de Petcu.

Toate sesizările trimise de angajați pentru diverse forme de abuz au fost aruncate la coș de vechea conducere a CJT.

În schema de personal afișată pe site-ul instituției figurează un singur muzeograf.

Oamenii de specialitate au părăsit instituția pentru că priceperea lor nu a fost apreciată.

Pe masa poliției și a DIICOT se află în cercetare o situație neelucidată până acum: unor persoane străine le este permisă intrarea în depozitele muzeului unde se execută acțiuni clandestine de fotografiere.

Regulile de acces în muzeele de artă sunt stricte, așadar angajații au sesizat autoritățile.

2019 – evaluare pe sub masă

Sesiunea de evaluare organizată de CJT în 2019 a demonstrat cu cinism politic că nu contează nici legea, nici procedurile.

S-a alcătuit prin ordin o comisie în componența căreia au intrat nume sonore din rândul istoricilor de artă și al directorilor de muzeu din țară, comisia a examinat raportul de activitate al directorului Neumann, cât și rapoartele departamentelor de specialitate ale CJT, toate negative.

Urma susținerea în fața comisiei, amânată de dl. Neumann din motive de boală.

Muzeul de Artă Timișoara
Muzeul de Artă Timișoara

După amânare, nu a mai urmat nimic: comisia nu a fost anulată, dar n-a mai fost întrunită pentru a finaliza evaluarea.

Totuși pe site-ul CJT a apărut nota de evaluare 8,96. Notă de trecere.

Întrebat cum a fost posibil, fostul președinte al CJT a mărturisit că a format o altă comisie care a realizat evaluarea. Cu încălcarea propriilor reguli instituționale și a prvederilor legale. Primei comisii nu i s-au oferit explicații pentru ignorarea contractului încheiat cu membrii săi.

Demitere politică sau nu?

Victor Neumann s-a declarat de partea liberalilor pe vremea USL, când participa la manifestații publice împotriva președintelui Băsescu alături de PSD și PNL.

Victor Neuman cu fostul ministru PSD al Culturii, Răzvan Teodorescu
Victor Neuman cu fostul ministru PSD al Culturii, Răzvan Teodorescu

După alegerile locale de anul trecut, președintele pesedist a fost înlocuit la conducerea CJT de un liberal, deci ar fi greu de presupus că demiterea sa ar avea cauză politică.

În schimb, decizia administrativă de a organiza evaluarea conform procedurilor, prin comisii externe, a scos la lumină calitatea managementului pentru directorii analizați: directorul Bibliotecii Județene a fost apreciat cu nota 9,51, directorul Muzeul Banatului a primit 8,95, iar managerul Muzeului Satului Bănățean un punctaj de 8,24.

Neumann a picat sub linie pentru că nu a găsit modalitatea creativă de a face atrăgător muzeul în pandemie, pentru lucrările de renovare încetinite, pentru managementul defectuos.

Evaluarea standard este alcătuită din analiza raportului de activitate, urmată de susținerea activității consemnate în raport în fața comisiei de evaluare.

Societatea civilă și presa au semnalat lipsa la dosar, încă din 2013, de la primul mandat, a declarației de (ne)colaborare cu Securitatea a directorului Neumann, document obligatoriu prin lege.

Neumann a fost nevoit să vină cu documentul la începutul anului 2020, în al doilea mandat, la șapte ani de la angajarea sa, protejat până atunci de vechea conducere pesedistă a CJT.

La cererea președintelui CJT, Alin Nica, CNSAS are de lămurit cazul „Hodoș”, numele conspirativ sub care Victor Neumann a fost identificat într-un dosar chiar de acestă instituție.

Mai mulți intelectuali îi ceruseră în martie președintelui printr-o petiție „să rezolve aceste chestiuni de ordin, deopotrivă, legal și moral”.

De altfel, în replicile publice dl. Neumann nu neagă că ar fi colaborat, ci formulează prudent că „nu a făcut poliție politică”.

XS
SM
MD
LG