Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin la anexarea ilegală a patru regiuni ucrainene: Occidentul „lacom”, „salvarea” Rusiei, amenințările și poporul


Vladimir Putin la ceremonia din 30 septembrie de semnarea a documentelor prin care Rusia revendică patru regiuni ucrainene. Anexarea nu este recunoscută de forurile internaționale.
Vladimir Putin la ceremonia din 30 septembrie de semnarea a documentelor prin care Rusia revendică patru regiuni ucrainene. Anexarea nu este recunoscută de forurile internaționale.

Vladimir Putin a încercat să justifice într-o ceremonie organizată, vineri, la Kremlin, anexarea ilegală a patru regiuni ucrainene și a războiului declanșat împotriva Ucrainei. El a reluat temele deja cunoscute ale pericolului în care s-ar afla Rusia din cauza Occidentului „dușman”.

Președintele Vladimir Putin și-a început discursul spunând că este dreptul cetățenilor din cele patru regiuni ale Ucrainei să-și hotărască soarta. A reluat ideile mai vechi privind istoria comună, destrămarea Uniunii Sovietice și „teroarea” la care ar fi fost supuși rușii de aici.

Putin a cerut Ucrainei să înceteze imediat toate acțiunile militare și războiul „început în 2014” [când Kremlinul a anexat ilegal Crimeea și a trimis soldați forțe paramilitare în zonele din estul Ucrainei, Donețk și Lugansk].

Kievul trebuie „să revină la masa negocierilor”, spune Putin, în condițiile în care este cel care a ordonat invadarea Ucrainei în data de 24 februarie și și-a trimis trupele până aproape de Kiev. Kremlinul e deschis la negocieri, a arătat el, dar autoritățile ucrainene trebuie să „respecte expresia voinței poporului”, spune Putin, făcând referire la așa-zisele referendumuri organizate sub ocupație, cu militari înarmați lângă urnele de vot.

Cea mai amplă parte a discursului, aplaudată de câteva ori de asistență, a fost cea în care a reluat atacurile la adresa Occidentului, spunând că acesta vrea să transforme Rusia într-o „colonie”. El a repetat afirmațiile anterioare conform cărora Occidentul ar încerca să slăbească Rusia și să o îngenuncheze încă de la căderea Uniunii Sovietice.

„Occidentul caută noi oportunități de a ne lovi și a visat mereu să ne spargă statul în state mai mici care se vor lupta unul împotriva celuilalt”. Occidentul este „lacom”, a spus el, și vrea ca Rusia să fie în „colonia sa”. Occidentul este „pregătit să facă totul folosind acest sistem neo-colonial pentru a jefui toate celelalte țări din lume”, spune el.

Putin a adăugat că Rusia este o țară cu o mare civilizație, care refuză să trăiască sub „regulile false” dictate de Occident și a numit drepturile minorităților sexuale drept dovadă a „satanismului” Occidentului.

Anexarea celor patru regiuni ucrainene – Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson este ilegală, a transmis comunitatea internațională. Uniunea Europeană a remis, vineri, o declarație în care arată că respinge categoric și condamnăm fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson din Ucraina.

„Subminând în mod intenționat ordinea internațională bazată pe reguli și încălcând în mod flagrant drepturile fundamentale ale Ucrainei la independență, suveranitate și integritate teritorială, principii de bază, așa cum sunt consacrate în Carta ONU și în dreptul internațional, Rusia pune în pericol securitatea globală”, arată declarația statelor membre ale Uniunii Europene.

XS
SM
MD
LG