Linkuri accesibilitate

Convorbire a ministrului Tîlvăr cu șeful Pentagonului, după ce SUA au aprobat ajutorul militar pentru Ucraina


Șeful Pentagonului, ministrul american al Apărării, Lloyd Austin.
Șeful Pentagonului, ministrul american al Apărării, Lloyd Austin.

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri, 24 aprilie, o convorbire telefonică cu secretarul american al apărării,  Lloyd J. Austin III.

Discuțiile au vizat, în principal, situația de securitate generată de războiul de agresiune și sprijinul necondiționat pentru Ucraina, fiind reiterată importanța menținerii unității transatlantice în actualul context de securitate, transmite Ministerul Apărării Naționale.

„Alături de Statele Unite și de aliați, România rămâne pe deplin solidară cu Ucraina. Vom continua să oferim sprijin multidimensional pentru susținerea efortului defensiv ucrainean împotriva agresiunii ruse. Este important să continuăm să răspundem împreună nevoilor de sprijin”, a spus ministrul român al apărării.

În timpul discuțiilor a fost reiterată necesitatea continuării eforturilor bilaterale în vederea consolidării securităţii euro-atlantice şi aprofundării Parteneriatului Strategic România-SUA.

,,Parteneriatul cu Statele Unite reprezintă o prioriate pentru România şi pentru Ministerul Apărării Naționale. Continuăm să avansăm în dezvoltarea proiectelor comune, consolidând, astfel, cooperarea între țările noastre în plan militar. Am mulțumit secretarului american al apărării pentru prezența consistentă a trupelor americane pe teritoriul național,” a arătat ministrul apărării naţionale.

Discuțiile dintre cei doi oficiali au oferit, de asemenea, oportunitatea dezbaterii unor elemente de interes în pregătirea reuniunii Grupului de contact pentru Ucraina, care va avea loc vineri, 26 aprilie, precum și stabilirea obiectivelor comune în perspectiva Summit-ului de la Washington din această vară, arată sursa citată.

În final, atât partea română, cât și partea americană au reconfirmat angajamentul comun pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al Alianței Nord-Atlantice.

Președintele american Joe Biden a semnat miercuri legea privind pachetul de ajutor de 61 de miliarde de dolari care oferă asistență militară crucială pentru Ucraina, după luni de negocieri și de dezbateri.

Președintele american Joe Biden a semnat legea la câteva ore de la adoptarea ei de Senat, așa cum i-a promis președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski.

El a spus că livrările de arme vor fi trimise către Ucraina în următoarele ore.

Purtând o insignă cu steagurile SUA și Ucrainei, Biden a spus de la Casa Albă, după ce a semnat proiectul de lege, că este o „zi bună pentru America, o zi bună pentru Ucraina și o zi bună pentru pacea mondială”.

Președintele american a mai spus că pachetul de ajutor „va face America mai sigură. Va face lumea mai sigură. Și din SUA liderul lumii”.

El a spus că pachetul de ajutor arată că Statele Unite și aliații săi susțin pe deplin Ucraina în lupta sa împotriva forțelor rusești invadatoare și că aprobarea sa este importantă pentru că arată că unitatea aliaților împotriva președintelui rus Vladimir Putin.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG