Linkuri accesibilitate

Discuții la Guvern privind redeschiderea anului universitar


Romania, Discuții la Guvern cu reprezentanții universităților și a studenților
Romania, Discuții la Guvern cu reprezentanții universităților și a studenților

Vicepremierul Raluca Turcan și ministrul Educației, Monica Anisie, au avut miercuri seară o întâlnire cu 15 rectori ai universităţilor româneşti - conducerea Consiliului Naţional al Rectorilor, cu reprezentaţii asociaţiilor studenţilor ANOSR, UNSR, USR şi LSRS, precum şi reprezentanţii sindicatului Alma Mater (proveniţi din 11 universităţi).

Principalul subiect al întâlnii de la Guvern a fost deschiderea anului universitar în cele mai bune condiţii posibile din perspectiva securităţii sanitare combinată cu nevoia de continuare a actului educaţional, a transmis ulterior Raluca Turcan.

Vicepremierul mai arată că că „există deplină disponibilitate" pentru îmbunătăţirea prevederilor ordinului comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii „în spiritul unei mai bune adaptări la specificul universităţilor şi se apreciază orice contribuţie constructivă în beneficiul comunităţilor academice româneşti".

„S-a agreat iniţierea unor demersuri împreună cu Ministerul Fondurilor Europene pentru susţinerea cheltuielilor materiale ocazionate de nevoia de prevenire şi diminuare a riscului COVID şi de continuare a procesului educaţional în învăţământul superior", precizează vicepremierul pe Facebook.

La propunerea mediului universitar, vicepremierul Turcan arată că se analizează inițierea unei hotărâri de guvern pentru creșterea cifrei de școlarizare, în scopul susținerii tinerilor ce doresc să-și continue studiile la nivel universitar în România.

Universitățile din țară se pregătesc să stabilească modul în care vor decide să înceapă în câteva săptămâni noul an universitar. Unele dintre ele, precum SNSPA sau ASE, au anunțat deja deschiderea noului an cu cursuri online.

Autonomia universitară și particularitățile care diferențiază învățământul universitar de cel preuniversitar au permis multor universități, în special de la profilul socio-uman, să ia decizia de a organiza partea de cursuri exclusiv online, în contextul pandemiei de coronavirus.

XS
SM
MD
LG