Linkuri accesibilitate

Mihail Hodorkovski, unul din opozanții ruși din exil: Prin incursiunea din Rusia, Ucraina arată că „liniile roșii nu există”


Mihail Hodorkovski (dreapta) ascultă un vorbitor de la forumul de securitate Globsec, de la Praga. 31 august 2024.
Mihail Hodorkovski (dreapta) ascultă un vorbitor de la forumul de securitate Globsec, de la Praga. 31 august 2024.

La aproximativ trei săptămâni după ce armata ucraineană a lansat o incursiune surpriză în regiunea Kursk din vestul Rusiei, operațiunea rămâne „un element important al războiului”, spune liderul opoziției ruse Mihail Hodorkovski, într-un interviu acordat Current Time.

Operațiunea de pe teritoriul Rusiei, care vine după peste doi ani de lupte purtate aproape exclusiv în Ucraina, s-a dovedit a fi o lovitură de moral pentru Ucraina și una dată sprijinului intern al președintelui rus Vladimir Putin, declară Horodrkovski.

El a a fost intervievat la Praga, pe 1 septembrie, unde a participat la conferința internațională de securitate Globsec.

„Asistența oferită de stat [statul rus – n.r.] oamenilor care au fost prinși în această situație este în mod clar inadecvată”, spune Hodorkosvki.

Cea mai mare parte a societății ruse, adaugă el, nu vede incursiunea ca pe o acțiune militară, ci mai degrabă ca pe un fel de „dezastru natural”.

„Cele 10.000 de ruble (110 dolari) oferite de Putin sunt ca o scuipătură în obraz. Și așa percepe și publicul”.

E riscant, din punct de vedere politic, din această cauză, ca executivul rus să încerce o nouă mobilizare a trupelor pentru războiul împotriva Ucrainei, susține Hodorkovski.

Hodorkovski: „Ceasul va începe să ticăie” pentru Putin după ce rușii își vor da seama că sunt în război
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:54 0:00

„Decizia de a transforma războiul într-un efort național”, spune el, „este o decizie pe care [Putin] se teme să o ia”.

Guvernul lui Putin a folosit presa pentru a preveni instalarea „oboselii de război”, convingând publicul că „nu e niciun război”.

„Imediat ce va da senzația că e război, va începe să ticăie ceasul”, adaugă Hodorkovski. „Cât timp mai e pe ceas –mai ales că operațiunea militară a început de ceva vreme – asta nu știm”.

În ceea ce privește Ucraina, incursiunea în Kursk face parte din efortul Kievului de a-și convinge partenerii occidentali că nu are sens să stabilească „linii roșii” privind operațiunile ofensive împotriva Rusiei.

„E clar că birocrațiile din toate țările – în special din Statele Unite – sunt foarte lașe”, susține Hodorkovski.

„Ele trebuie să demonstreze că liniile roșii nu există sau, cel puțin, că ele nu sunt aici. Acest pas a făcut ca birocrațiile [occidentale] să fie foarte furioase, deși nu au arătat-o încă. Dar le place sau nu, li s-a demonstrat că orice linii roșii nu sunt acolo unde aceste birocrații își imaginează că sunt. Asta face ca [incursiunea] să fie foarte importantă”.

Mihail Hodorkovki, acum în vârstă de 61 de ani, a fost, cândva, cel mai bogat om din Rusia.

În 2003, a fost arestat pe baza unor acuzații de fraudă despre care susținătorii săi spun că au fost inventate pentru a-l pedepsi pentru activitatea sa politică și pentru a facilita preluarea activelor sale comerciale de către persoane apropiate lui Putin.

În 2005, a fost condamnat la nouă ani de închisoare. Cu toate acestea, Putin l-a grațiat în decembrie 2013 și l-a expulzat din țară.

Stabilit de atunci la Londra, Hodorkovski a finanțat o serie de inițiative ale opoziției ruse. În mai 2022, guvernul rus l-a desemnat „agent străin”.

În aprilie 2023, împreună cu un grup de opozanți ruși exilați, a semnat o Declarație a forțelor democratice ale Rusiei, în care guvernul Putin era proclamat „ilegitim și criminal” și în care se cerea retragerea trupelor ruse „din toate teritoriile ocupate” din Ucraina.

Articol publicat inițial de rferl.org

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG