Linkuri accesibilitate

DNA îl acuză pe Gh. Stan că minte când spune că a avut acordul instituției să retragă apelurile la Ghiță și Hrebenciuc


Gheorghe Stan, audiat pentru functia de judecator la CCR
Gheorghe Stan, audiat pentru functia de judecator la CCR

Gheorghe Stan, fostul șef al Secției Speciale, spune că a avut acordul procurorului-șef DNA când a retras apelurile în cazurile Sebastian Ghiță și Viorel Hrebenciuc. DNA, condus interimar de procurorul Călin Nistor, îl contrazice.

Acum o săptămână, Înalta Curte a acceptat cererea Secției speciale de retragere a apelului în dosarul lui Sebastian Ghiță, care astfel a rămas cu achitarea obținută în primă instanță, la completul de trei judecători ICCJ.

Într-un interviu pentru Mediafax, Gheorghe Stan, care a depus astăzi jurământul pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională, explică de ce printre ultimele acte în calitate de procuror șef al Secției Speciale pentru anchetarea magistraților s-au numărat retragerile apelurilor înaintate de DNA în dosarele Ghiță și Hrebenciuc. Stan susține că s-a consultat în prealabil cu procurorul șef al DNA și că a avut acordul acestuia.

Rezultatul acestei acțiuni este că nu doar Sebastian Ghiță a scăpat de continuarea procesului la completul de cinci judecători a ICCJ, ci și Tudor Chiuariu, judecat în dosarul lui Viorel Hrebenciuc, a rămas cu achitarea primită la fond.

”La nivelul Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție s-a făcut o analiză complexă, completă și responsabilă având la dispoziție întreaga documentație care a stat la baza acestor decizii. Referitor la cele două dosare la care faceți referire, fără a comenta conținutul acestora, pot să vă spun că am avut discuții cu procurorul-șef DNA, care a împărtășit punctul nostru de vedere cu privire la oportunitatea retragerii căii de atac. Există și o corespondență scrisă în care am transmis Direcției Naționale Anticorupție punctul nostru de vedere, raționament la care DNA nu a formulat obiecțiuni”, a declarat Gheorghe Stan în interviul pentru Mediafax.

Procurorul șef interimar, Călin Nistor, îl contrazice însă pe Gheorghe Stan și susține, într-un comunicat de presă, că nu a existat niciun fel de discuție sau corespondență între cele două instituții, cu atât mai puțin un acord de retragere a apelurilor, acțiune despre care DNA a aflat din presă.

Nu a existat niciun fel de discuție / corespondență cu privire la dosarul în care a fost trimis în judecată Viorel Hrebenciuc și alții, mediatizat prin comunicatul nr. 120/VIII/3 din 22 ianuarie 2015, iar despre retragerea apelului, conducerea Direcției Naționale Anticorupție a aflat din presă.
Cu referire la cel de-al doilea dosar care a fost trimis în judecată Sebastian Ghiță și alții, mediatizat prin comunicatul nr. 910/VIII/3 din 29 iunie 2016, Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a luat decizia de retragere a apelului la data de 10 iunie 2019, iar la data de 13 iunie 2019 a retras efectiv apelul și în aceeași zi a notificat conducerea Direcției Naționale Anticorupție să ia act despre acest lucru.
Având în vedere că printre inculpații trimiși în judecată în cele două dosare se află și persoane care au calitate a de magistrați, în baza legii 304/2004 privind organizarea judiciară, modificată și completată prin OUG nr. 7/2019, Direcția Națională Anticorupție nu mai are nicio competență în dosarele privind magistrați, inclusiv în cele aflate pe rolul instanțelor de judecată.
Consecința nedeclarării apelului în aceste două cauze este că inculpații condamnați în primă instanță nu pot primi pedepse mai mari în apel, iar cei achitați rămân achitați”, se spune în comunicatul DNA.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG