Linkuri accesibilitate

Anchetă DNA | Un director de la Agenția Domeniilor Statului, arestat pentru o mită de 350.000 de euro


Director de la ADS, arestat pentru o mită de 350.000 de euro. Ilustrație din arhiva RFE/RL - teren agricol.

Puțin peste 500 de euro ar fi fost mita încasată de un director din Agenția Domeniile Statului (ADS) pentru arendarea unui hectar de teren. Direcția Națională Anticorupție (DNA) îl acuză că, în total, suma cerută ar fi fost de 350.000 de euro, iar suprafața de 650 de hectare.

Marius Ionel Nuță, director al Direcției Control Reprezentanțe Teritoriale și Comunicare din cadrul Agenției Domeniile Statului (ADS), este acuzat de DNA de comiterea infracțiunii de trafic de influență.

ADS este instituția care administrează terenurile agricole ale statului.

El a fost reținut în data de 20 martie pentru 24 de ore, iar Tribunalul București a emis marți un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele acestuia.

Procurorii DNA îl acuză pe Nuță că, în perioada 24 ianuarie – 20 martie 2023, ar fi pretins, pentru el și pentru alte persoane, de la un om de afaceri, martor în cauză, suma totală de 350.000 euro pentru „a-l ajuta” pe acesta din urmă să încheie cu ADS un contract de arendă pentru o suprafață de 650 hectare de teren agricol, conform unui comunicat.

Terenul este situat într-o comună din județul Giurgiu.

„În contul aceleiași sume de bani, inculpatul i-ar mai fi promis omului de afaceri că îl va sprijini să concesioneze respectiva suprafață de teren pe o perioadă de 20 de ani, cu posibilitatea prelungirii pe încă 10 ani”, se arată în rechiztoriul DNA.

Procurorii anticorupție mai spun că omul de afaceri i-ar fi plătit funcționarului de la ADS suma de 90.000 lei, ce reprezenta o primă tranșă din suma pretinsă inițial.

„Ulterior, cu toate «eforturile» depuse de inculpat, licitația privind arendarea terenului respectiv a fost câștigată de o altă persoană”, mai arată DNA.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    George Costiță a intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după o experiență de zece ani la Digi24 și Aleph News. Absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași, a lucrat la edițiile online ale celor două redacții, pe zona de știri și evenimente la zi.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Echipele de salvare montană din Bulgaria se bazează în mare măsură pe voluntari
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:19 0:00
XS
SM
MD
LG