Linkuri accesibilitate

Fiul fostului șef PSD de la Giurgiu, Nicolae Bădălău, sub control judiciar pentru dare de mită


Punerea în mișcare a acțiunii penale este o fază premergătoare întocmirii rechizitoriului, pentru trimiterea în judecată, și denotă o stare avansată a urmăririi penale. 

Procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile împotriva fiului fostului șef PSD de la Giurgiu, Nicolae Bădălău.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o fază premergătoare întocmirii rechizitoriului, pentru trimiterea în judecată, și denotă o stare avansată a urmăririi penale.

Gabi Bădălău este administrator al unei societăți comerciale și este acuzat de procurori de dare de mită.

Numele său nu a fost făcut public, însă, de procurori în comunicatul remis presei vineri în care au anunțat punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva sa.

Ce spun procurorii

Bădălău junior este acuzat că i-ar fi oferit, prin intermediar, primarului unei comune din Giurgiu, în lunile octombrie și noiembrie trecut, 344.000 lei, adică 7% din valoarea contractului.

În schimbul banilor, primarul trebuia să închidă ochii la lucrările neconforme făcute de un grup de firme asociate la lucrare, din care făcea parte și firma lui Bădălău jr.

Lucrările priveau înființarea rețelei de alimentare cu apă în mai multe sate și comune din Giurgiu.

Pe 25 noiembrie 2022, prin același intermediar, Bădălău jr. i-ar fi fost remisă primarului suma de 35.000 lei, reprezentând o primă tranșă din suma promisă inițial.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Bădălău jr. trebuie să respecte o serie de obligații, între care:
- să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
- să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent
- să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

Nicolae Bădălău, fost șef al PSD Giurgiu, este și el sub control judiciar, după ce a fost eliberat recent din arest, într-un dosar de la Tribunalul Giurgiu în care este judecat pentru dare de mită şi trafic de influenţă.

Vicepreședinte al Curții de Conturi până la arestarea sa, Niculae Bădălău, este acuzat de DNA de trafic de influență și dare de mită, după ce ar fi făcut presiuni asupra unui primar de comună pentru acordarea unui contract public.

Firma care ar fi trebuit să câștige contractual este Samby Impex SRL și este administrată de Răzvan Alexandru Marica, ginerele lui Niculae Bădălău.

Potrivit unor surse judiciare, primarul care l-a denunțat pe demnitar este Dan Păsat, fost deputat PDL, condamnat în 2013, la trei ani de închisoare cu executare pentru șantaj.

Anterior reținerii, Niculae Bădălău, nume important în PSD până în 2020, ar fi discutat cu lideri din partid despre revenirea sa în rândul social-democraților. Potrivit unor surse politice a fost, însă, refuzat.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG