Linkuri accesibilitate

„DNA-ul Pădurilor" a fost adoptat de Camera Deputaților


Protestul în București în noiembrie 2019 pentru protejarea pădurilor
Protestul în București în noiembrie 2019 pentru protejarea pădurilor

Camera Deputaților a adoptat miercuri proiectul de lege inițiat de USR privind înființarea „DNA-ului Pădurilor", o instituție pe modelul DIICOT și DNA, care să activeze la nivel național și să combată infracțiunile împotriva mediului înconjurător.

În favoarea proiectului de lege au votat PSD și USR, în timp ce liberalii și minoritățile naționale s-au abținut de la vot.

Uniunea Salvați România a depus pe 9 martie la Parlament o inițiativă legislativă privind înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM), o instituție pe modelul DIICOT și DNA, care să activeze la nivel național și să combată infracțiunile împotriva mediului înconjurător, potrivit unui comunicat de presă. Proiectul a fost inițiat de deputații USR Stelian Ion, Silviu Dehelean și Cornel Zainea și senatorii USR George Dircă, Allen Coliban și Mihai Goțiu.

Potrivit inițiativei, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu va funcționa în cadrul Parchetului General și va fi condusă de un procuror-șef, numit de președintele României la propunerea ministrului Justiției cu avizul CSM. Numărul maxim de posturi este prevăzut astfel: 295 de posturi de procuror, 40 de posturi de specialiști, 270 de posturi pentru personalul auxiliar de specialitate, economic și administrativ, 40 de posturi de ofițeri și agenți de poliție judiciară și 290 de posturi de ofițeri și agenți de poliție judiciară ce urmează a fi desemnați în următorii 5 ani (câte 50 pe an).

DIIM va ancheta, printre altele, tăierile ilegale de păduri, depozitările ilegale și traficul de deșeuri, nerespectarea normelor anti-poluare, scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol ori silvic de terenuri de pe raza ariei naturale protejate, capturarea sau uciderea speciilor sălbatice cu mijloace nelegale.

Pe 10 aprilie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ inițiativa legislativă argumentând că nu s-a făcut o analiză a impactului bugetar privind cheltuielile cu procurorii și grefierii dacă se operaționalizează DNA-ului Pădurilor", nu există personal, iar complexitatea cauzelor având ca obiect generic mediul înconjurător și gravitatea lor nu justifică mereu efectuarea urmăririi penale de către procuror.

Senatul este camera decizională pe proiectul privind înființarea „DNA-ului Pădurilor".

XS
SM
MD
LG