Linkuri accesibilitate

Victor Piţurcă și directorul Romarm, reţinuți de procurorii anticorupție. Prejudiciu de 1,8 milioane de euro


Victor Pițurcă, fost selecționer al naționalei de fotbal a României, a fost chemat luni la Direcția Națională Anticorupție și ulterior a fost reținut de procurori.
Victor Pițurcă, fost selecționer al naționalei de fotbal a României, a fost chemat luni la Direcția Națională Anticorupție și ulterior a fost reținut de procurori.

Victor Pițurcă, fost fotbalist și antrenor de fotbal, și directorul general al Romarm, Gabriel Ţuţu, au fost reținuți luni de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru achiziția de măști neconforme livrate MApN, într-un contract de peste 1,7 milioane de euro.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au anunțat luni reținerea pentru 24 de ore și punerea sub urmărire penală a directorului general al CN Romarm SA, Gabriel Țuțu, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
- abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- trafic de influență în formă continuată,
- fals intelectual.​

A doua persoană reținută în dosar, al cărui nume nu este făcut public de procurori, la care comunicatul DNA se referă ca la o „persoană fizică”, este acuzat de comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.

Potrivit G4Media, fostul fotbalist și antrenor Victor Pițurcă și-ar fi exercitat influența pentru a-i facilita fiului său, Alexandru Pițurcă, accesul la contractul încheiat cu Ministerul Apărării, în valoare de 11 milioane de lei.

Ce spun procurorii

Pe fondul pandemiei generate de Covid, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, Gabriel Țuțu ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de Pițurcă, două contracte de achiziție publică în condiții dezavantajoase pentru compania de stat.

Contractele vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție.

Prin demersurile lui Țuțu, Romarm a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei (1.729.516 milioane de euro), reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe în afara contractului.

De asemenea, în perioada 19 martie - 10 aprilie 202, Țuțu a cerut societăților implicate în achiziții introducerea în circuitul comercial de livrare de măști neconforme către MApN a unui prieten care nu avea nicio activitate comercială în domeniu și efectuarea către el a unor plăți în valoare de 40% din cota de profit sub aparența unui contract de consultanță.

În schimbul acestor „servicii” Țuțu a dat asigurări că are influență asupra funcționarilor din cadrul MApN și că îi va determina să încredințeze direct, fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să garanteze recepția produselor.

De asemenea, printr-un intermediar, Țuțu ar fi primt, la rându-i suma de 50.000 lei.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Potrivit CV-ului său, fostul ofițer SRI Gabriel Țuțu a ocupat de-a lungul timpului mai multe funcții în diferite ministere, precum și la Loteria Română.

Gabriel Țuțu, directorul general al Romarm - producător de armament din subordinea Ministerului Economiei.
Gabriel Țuțu, directorul general al Romarm - producător de armament din subordinea Ministerului Economiei.

Libertatea a relatat anul trecut că tranzacția a fost încheiată în aprilie 2020, perioadă în care se desfășurau achizițiile publice simplificate.

Contractul a fost încheiat cu Helios Dentserv, iar o lună mai târziu aceasta a încheiat cu firma lui Alexandru Pițurcă, PAV Green Energy SRL, un contract de cesiune de creanță, oferindu-i dreptul de a încasa de la MApN contravaloarea tuturor produselor medicale livrate.

Victor Pițurcă a jucat la mai multe echipe de fotbal, printre care și Steaua București, cu care a câștigat Cupa Campionilor Europeni în 1986, iar după ce s-a retras din activitate a antrenat mai multe echipe de fotbal din țară și din străinătate.

În iunie 2013, Victor Pițurcă a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare în „Dosarul Valiza”, alături de George Becali (trei ani cu executare) și Teia Sponte (doi ani cu suspendare).

Romarm: Gabriel Țuțu are un „nivel ridicat de integritate”

Directorul general al Romarm este descris pe siteul companiei de stat ca fiind „un manager extrem de motivat și proactiv” și cu un „nivel ridicat de integritate”.

Cu „10 ani de experiență în Serviciul Român de Informații și 5 ani de securitate comercială, timp în care au fost menținute colaborări prolifice cu mai multe agenții guvernamentale, diplomatice și de informații”, se mai arată pe siteul companiei de stat.

Potrivit CV-ului său, Gabriel Țuțu a absolvit dreptul la Galați și masterul la Academia Națională de Informații, urmând apoi studii postuniversitare la Institutul Diplomatic Român și Colegiul Național de Apărare.

A lucrat la IPJ Galați, iar în SRI a intrat anul 2003, ca ofițer, până în anul 2011, după care a lucrat în câteva companii private, dar și la Ministerul Comunicațiilor și Ministerul Dezvoltării.

Înainte să ajungă director general la Romarm, el a a mai fost adjunct la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului și consilier la Loteria Română.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG