Linkuri accesibilitate

DNA solicită încuviințarea urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu


ROMANIA - Calin Popescu Tariceanu
ROMANIA - Calin Popescu Tariceanu

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție solicită încuviințarea urmăririi penale față de Călin Popescu Tăriceanu, pentru fapte ce ar fi fost comise în perioada în care acesta era prim-ministru. Este vorba de dosarul în care Tăriceanu este acuzat de procurorii DNA că ar fi primit 800.000 de dolari mită. Senatul a votat în iunie 2019 respingerea urmăririi penale.

Solicitarea DNA a fost transmisă procurorului general al României, care urmează să trimită documentația președintelui Klaus Iohannis. Potrivit anchetatorilor, e vorba de un dosar în care există suspiciuni de luare de mită.

"Persoana respectivă ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță. În schimb, acesta și-ar fi exercitat atribuțiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei. Suma de 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăților făcute de statul roman către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore", au precizat procurorii.

Firma austriacă despre care DNA susține că l-ar fi mituit pe Călin Popescu Tăriceanu cu 800.000 de dolari ar fi Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria, potrivit unor surse judiciare. Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria este firma care a distribuit licențele Microsoft în România.

Aceștia au mai arătat că prezentul dosar a fost constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cererea autorităților judiciare austriece.

DNA a mai cerut urmărirea penală pe numele lui Tăriceanu și în data de 7 noiembrie 2018, pentru presupuse fapte pe care acesta le-ar fi comis pe când era senator. Pe 3 iulie 2019, însă, Senatul a respins solicitarea anchetatorilor.

Apropiați de-ai lui Tăriceanu puși sub acuzare

Un dosar cu acuzații similare se află deja pe rolul Tribunalului București, judecați fiind doi apropiați de-ai lui Călin Popescu Tăriceanu.

Dorin Marian, consilierul lui Călin Popescu Tăriceanu și fost șef al cancelariei acestuia, pe când era premier, precum și Petru Berteanu, care era administratorul unor firme la data comiterii faptelor, au fost deferiți justiției pentru complicitate la luare de mită, după ce l-ar fi sprijinit, cred anchetatorii, pe fostul premier al României să primească 800.000 de dolari, pentru a semna contracte pentru licențe Microsoft.

DNA îi acuză pe cei doi că l-ar fi ajutat pe Tăriceanu să ceară, în 2007, și să și primească, în 2008, în mai multe tranșe, foloase materiale de la reprezentanții unei firme austriece de IT (Fujitsu Siemens). În schimb, Tăriceanu ar fi trebuit să adopte patru hotărâri de guvern pentru încheierea unor acte adiționale la contracte prin care România închiria licențe Microsoft.

Reprezentanții firmei i-ar fi plătit un comision de 10% din contracte lui Tăriceanu, prin contracte fictive, încheiate cu firme offshore, arată procurorii DNA.

XS
SM
MD
LG