Parchetul General a anunțat trimiterea în instanță a dosarului în care Călin Popescu Tăriceanu este acuzat că, în calitatea pe care o avea de preşedinte al Senatului, nu a făcut demersurile pentru încetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu, care fusese declarat incompatibil şi nu avea dreptul să ocupe o funcţie publică.
Și fostul senator Cristian Marciu a fost trimis în judecată sub acuzația de uzurpare de calități oficiale.
Dosarul a fost înaintat pentru judecată Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Călin Popescu Tăriceanu a fost pus sub acuzare de procurori pentru că nu a supus aprobării plenului vacantarea mandatului de senator al social-democratului Cristian Marciu, declarat incompatibil de Curtea Supremă în 2015 pentru că în 2010 a fost simultan consilier judeţean şi acţionar al unei firme de construcţii.
Dosarul a fost deschis în urma unei plângeri care i-a vizat pe Călin Popescu Tăriceanu şi pe Cristian Marciu.
În martie 2017, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a cerut Senatului să vacanteze mandatul lui Marciu (PSD) din cauza incompatibilităţii dar președintele de atunci al Senatului nu a făcut niciun demers pentru vacantarea postului. În luna ianuare a anunțat că suspect într-un dosar de abuz în funcţie, în legătură cu mandatul unui senator care se afla în incompatibilitate.
Deschiderea dosarului penal a fost atacată la CCR de către Robert Cazanciuc, din postura de președinte interimar al Senatului, pe motiv de conflict instituțional.
Curtea Constituțională a respins, cu majoritate de voturi, cererea formulată de Robert Cazanciuc și a constatat că nu există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament – Senatul României, pe de o parte și Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de Urmărire Penală și Criminalistică, pe de altă parte.
Călin Popescu Tăriceanu nu mai deține nicio funcție publică, după ce a candidat în alegerile parlamentare din partea Pro România, formațiune clasată sub pragul electoral.