Linkuri accesibilitate

Ucraina modifică planurile de contraofensivă după scurgerea de documente


Imagine de arhivă, nedatată, cu un pilot al Forțelor Armate ale Ucrainei, Dmitro Șkarevski.
Imagine de arhivă, nedatată, cu un pilot al Forțelor Armate ale Ucrainei, Dmitro Șkarevski.

Ucraina a fost nevoită să își modifice o parte dintre planurile militare, înaintea unei contraofensive mult lăudate, din cauza unei scurgeri de documente clasificate, a declarat o sursă apropiată președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, pentru CNN.

De asemenea, documentele dezvăluie că Statele Unite l-ar fi spionat pe Volodimir Zelenski, ceea ce a frustrat profund oficialii ucraineni, a declarat pentru CNN sursa apropiată președintelui.

Vineri, atunci când au apărut în presă primele rapoarte cu privire la presupusele documente secrete, oficialii ucraineni au declarat pentru Reuters că acestea conțineau informații fictive și păreau a fi o campanie de dezinformare rusească.

Între timp, oficiali americani au confirmat atât pentru New York Times, cât și pentru CNN că documentele sunt legitime, deși unele dintre ele par să fi fost modificate - în special cele care priveau numărul soldaților ruși uciși în război.

De asemenea, cei responsabili încearcă să găsească sursa acestei scurgeri de documente clasificate care detaliază o gamă largă de subiecte, de la apărarea antiaeriană a Ucrainei până la agenția de spionaj Mossad din Israel.

Întrebat despre raportul CNN, consilierul prezidențial Mikhailo Podoliak a declarat că planurile strategice ale Ucrainei au rămas neschimbate, dar că planurile tactice mai specifice sunt întotdeauna supuse schimbării.

Pentru Reuters, el a declarat că „există sarcini strategice - acestea sunt neschimbate”.

„Dar scenariile operaționale și tactice sunt perfecționate în mod constant, pe baza unei evaluări a situației de pe câmpul de luptă, a furnizării de resurse, a datelor de informații privind resursele inamicului etc”, a spus el.

„În momentul de față este imposibil să reevaluăm planurile, pentru că acestea sunt abia acum în curs de elaborare”, a adăugat Podoliak.

Olexii Danilov, secretar al Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, a declarat: „Lucrăm la propriile noastre planuri... Opinia oamenilor care nu au nicio legătură cu acest lucru nu ne interesează... Cercul persoanelor care dețin informații este extrem de restrâns”.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG