Linkuri accesibilitate

Dodon: Republica Moldova vrea din nou un parteneriatul strategic cu Rusia


Igor Dodon
Igor Dodon

Președintele Republicii Moldova vorbește la aniversarea celor 27 de ani de relații diplomatice dintre Chișinău și Moscova despre „o istorie comună, probleme și victorii comune”. În schimb, Parteneriatul strategic dintre România și Republica Moldova pare abandonat de ambele părți.

Republica Moldova „tinde să restabilească parteneriatul strategic cu Federația Rusă” după cum a scris sâmbătă pe Facebook președintele de la Chișinău, Igor Dodon: „sunt convins că relațiile noastre bilaterale au perspective bune pentru a fi extinse și aprofundate

Mesajul lui Igor Dodon a fost postat mai întâi în limba rusă și apoi în limba română, așa cum face de obicei președintele moldovean.

Igor Dodon este un pro-rus asumat, iar vizita pe care a făcut-o zilele acestea la Moscova, a fost interpretată de mediile politice de la Chișinău ca o chemare la ordine, cu scopul formării unui guvern convenabil Rusiei, inclusiv prin eventualitatea unui scrutin anticipat.

În Republica Moldova partidele nu reușesc să facă o majoritate parlamentară care să preia guvernarea, dar spre deosebire de alte dăți, Bucreștiul nu mai este dispus să intervină în niciun fel. Oficialii români nu par să mai mizeze pe euroentuziaștii moldoveni, mai ales după eșecurile succesive ale guvernărilor care s-au autodefinit „pro-europene”.

Spațiul pe care România tinde să-l lase gol dincolo de Prut, pare să fie acoperit tot mai mult de tendințele pro-ruse. Parteneriatul strategic dintre România și Republica Moldova, de pildă, este lăsat de mult în adormire.

Într-un interviu pentru agenția rusă de știri TASS, președintele moldovean a spus că dintre posibilele „scenarii” post-electorale din R. Moldova, cel mai probabil ar fi cel al alegerilor anticipate. Această posibilitate a fost exprimată într-un interviu acordat agenției ruse de știri de stat TASS și vine după ce marți Dodon s-a arătat nemulțumit de „lipsa de dorință” a partidelor moldovenești de a „dialoga” pentru formarea unei noi guvernări. Înainte de plecarea sa la Moscova, Dodon a negat ideea că Rusia ar face presiuni asupra lui pentru o alianță de guvernare care să cuprindă socialiștii și PD.

În textul postat de președintele Dodon sâmbătă, acesta subliniază că „Republica Moldova dorește să construiască o politică externă echilibrată bazată pe interesele naționale”, iar parteneriatul strategic cu Federația Rusă „va fi întotdeauna o parte deosebit de importantă a concepției politicii externe a țării noastre”.

Președintele Igor Dodon l-a invitat din nou în vizită la Chișinău pe patriarhul rus Kirill: „vizita va avea loc până la sfârșitul anului” se precizeză într-un comunicat de presă, care nu explică însă și scopul vizitei lui Dodon în capitala rusă. Postarea președintelui molodvean pe Facebook sugerează însă că deplasarea lui la Moscova a fost de reconfirmare a poziției sale: „popoarele noastre frățești au trecut prin mult” scrie Dodon, explicând că Republica Moldova și Rusia au „o istorie comună, probleme și victorii comune” și că anul acesta va avea loc „aniversarea a 75-a de la eliberarea Moldovei de fascism”, iar anul viitor, împreună cu Rusia și alte foste republici sovietice, Republica Moldova ar urma să sărbătorească „75 de ani de Victorie comună în Marele Război pentru Apărarea Patriei”.

XS
SM
MD
LG