Linkuri accesibilitate

R.Moldova. Doi miniștri îi vor lua locul lui Nicu Popescu, de Externe și de Afaceri Europene


Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), pe care l-a condus până la 24 ianuarie Popescu, va fi divizat în două. Ministerul de Externe va fi condus de Mihai Popșoi, iar un nou minister, de Afaceri Europene – de Cristina Gherasimov.
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), pe care l-a condus până la 24 ianuarie Popescu, va fi divizat în două. Ministerul de Externe va fi condus de Mihai Popșoi, iar un nou minister, de Afaceri Europene – de Cristina Gherasimov.

Ministerul de Externe va fi condus de Mihai Popșoi, iar Cristina Gherasimov va deveni ministru al Afacerilor Europene și va conduce Biroul pentru integrare europeană. Cei doi îl vor înlocui pe Nicu Popescu, care și-a dat demisia din funcția de ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene.

La ședința de miercuri a Guvernului, după anunțul demisiei lui Popescu, premierul Dorin Recean a anunțat că Gherasimov „va conduce Ministerul Afacerilor Europene și va coordona activitatea Biroului pentru integrare europeană”, lăsând astfel impresia că Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) va fi divizat în două, anunță Radio Europa Liberă Moldova.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a revenit după ședință și a spus că Gherasimov va fi, de fapt, ministru fără portofoliu (deci, nu va avea un minister) și va fi șefa Biroului pentru integrare europeană, creat recent.

Vodă a a dat drept exemplu similar portofoliul vicepremierului Oleg Serebrian, care conduce Biroul pentru reintegrare.

Noii miniștri urmează să depună săptămâna săptămâna viitoare.

În debutul ședinței, premierul Recean i-a mulțumit lui Popescu „pentru aportul extraordinar pe care l-a adus (sic!) Republicii Moldova” și l-a îmbrățișat.

„Toți au remarcat efortul echipei de la Externe, efortul diplomatic pe care l-a depus R. Moldova și Nicu, pentru ca integrarea în Uniunea Europeană să avanseze și pentru ca să avem decizia [de deschidere a negocierilor] în decembrie 2023”, a spus Recean.

La ultima sa ședință de Guvern, Popescu a prezentat nouă proiecte privind denunțarea unor acorduri semnate de R. Moldova în CSI și Planul național de acțiuni pentru aderarea la UE pentru perioada 2024 - 2027.

Cristina Gherasimov, care va prelua portofoliul de integrare europeană și va coordona activitatea nou-creatului Birou pentru integrare europeană, a fost numită, în noiembrie 2023, secretar de stat în ministerul condus atunci de Popescu.

Din anul 2021, a fost consiliera pentru politică externă și integrare europeană a președintei Maia Sandu.

Mihai Popșoi este deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), vicepreședinte al Parlamentului, șef al Comisiei parlamentare de politică externă și integrare europeană și al fracțiunii PAS.

Președintele legislativului, Igor Grosu, a anunțat că deputata Doina Gherman va fi numită vicepreședintă a Parlamentului și șefă a fracțiunii PAS.

Miercuri dimineața, 24 ianuarie, șeful diplomației moldovene, Nicu Popescu, și-a anunțat demisia, spunând că are nevoie de o pauză.

„Am îndeplinit cu succes obiectivele stabilite la începutul mandatului și, la acesta etapă, am nevoie de o pauză”, a explicat el.

Fostul ministru de Externe din Republica Moldova, NIcu Popescu
Fostul ministru de Externe din Republica Moldova, NIcu Popescu

Ultima vizită a vicepremierului și ministrului de Externe, Nicu Popescu, a fost în România, chiar în ajunul anunțului de demisie. El s-a întâlnit cu ministrul român de Externe, Luminița Odobescu, și cu fostul șef al diplomației române, Bogdan Aurescu.

Numit în această funcție în august 2021, Popescu a făcut parte din Guvernul Nataliei Gavrilița, iar apoi și din noul cabinet de miniștri, condus de Dorin Recean.

Popescu a lucrat la relansarea relațiilor bilaterale cu România și a adus în R. Moldova proiecte europene, printre care Misiunea de Parteneriat a UE și Instrumentul European pentru Pace, prin care țara a primit în ultimii ani circa 80 de milioane de euro pentru sectorul de apărare.

În cooperare cu diplomații români și din alte state, a fost creat un mecanism, prin care Uniunea Europeană a putut sancționa cetățeni moldoveni implicați în încercările de destabilizare R. Moldova.

În mandatul lui Popescu, R. Moldova a devenit, în iunie 2022, stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană, iar în decembrie 2023, a primit undă verde pentru deschiderea negocierilor.

Vara trecută, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, condus de Popescu, a decis să instituie un regim de paritate diplomatică cu Federația Rusă, după ce în presă a apărut o investigație ce arăta că pe acoperișul Ambasadei Rusiei de la Chișinău sunt montate sisteme de antene care ar capta informații pentru serviciile secrete rusești.

Pe 14 august 2023, 45 de diplomați și angajați ai Ambasadei Federației Ruse au părăsit teritoriul R. Moldova.

XS
SM
MD
LG