Linkuri accesibilitate

Patru morți și mulți răniți într-un atac rusesc asupra Odesei. Armata ucraineană raționalizează muniția. Sprijinul militar al SUA întârzie


Un bloc de apartamente din Odesa a fost puternic avariat de un atac rusesc cu dronă, 2 martie 2024.
Un bloc de apartamente din Odesa a fost puternic avariat de un atac rusesc cu dronă, 2 martie 2024.

Rusia a lansat un val de atacuri cu drone la începutul zilei de 2 martie asupra a trei regiuni ucrainene - Odesa, Nikolaev și Harkov - ucigând cel puțin patru persoane, rănind alte câteva și provocând pagube materiale, au declarat oficialii regionali.

Orașul-port Odesa de la Marea Neagră a fost cel mai grav atacat, dronele lovind o clădire rezidențială înaltă, au declarat guvernatorul regional Oleg Kiper și primarul Gennadi Truhanov.

Două persoane au fost ucise și șapte au fost rănite, au anunțat ei. Truhanov a declarat pe Telegram că ar putea exista încă oameni sub dărâmături și că mai mulți oameni nu sunt identificați.

Trupele ruse au lansat atacuri cu drone și asupra Harkovului, potrivit anunțurilor făcute de autoritățile locale.

Șeful administrației militare regionale, Oleh Sîniehubov, a spus două mașini au luat foc în oraș.

„În acest moment, nu există victime. Ferestrele au fost sparte în mai multe clădiri înalte, două mașini au ars din temelii, iar garajele au fost avariate”, a anunțat oficialul militar.

„Rusia continuă să lupte împotriva civililor... Una dintre dronele inamice a lovit o clădire rezidențială din Odesa. 18 apartamente au fost distruse”, a scris președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o postare pe Telegram.

Un videoclip postat de Zelenski a arătat o clădire de apartamente cu o mare parte din ea fiind smulsă și zeci de salvatori care se luptau să își croiască drum prin moloz.

Potrivit lui Zelenski, drona folosită în atac a fost de tip Shahed, furnizată Rusiei de către Iran. Rusia a lansat câteva mii dintre acestea de-a lungul războiului asupra unor ținte din adâncul Ucrainei.

Guvernatorul regional al Odesei, Oleg Kiper, a declarat sâmbătă dimineață că se lucrează la curățarea molozului și că un bărbat a fost scos în viață, fiind probabil în subsol în momentul exploziilor, transmite Reuters.

Radiodifuzorul public ucrainean Suspilne a citat procurorii locali, care au declarat că șase persoane sunt încă neidentificate.

Într-un alt incident, în Rusia de data aceasta, o dronă a lovit o clădire rezidențială cu cinci etaje din Sankt Petersburg și 100 de persoane au fost evacuate fără victime, a declarat garda națională rusă.

Un imobil din Sankt Petersburg a fost lovit de o dronă ucraineană, susțin autoritățile militare ruse.
Un imobil din Sankt Petersburg a fost lovit de o dronă ucraineană, susțin autoritățile militare ruse.

Guvernatorul Sankt Petersburgului, Alexander Beglov, a anunțat că „un incident” a avut loc într-un cartier din nord-estul orașului, fără să explice cauza sau natura acestuia.

Videoclipul Reuters realizat la fața locului a arătat o fațadă deteriorată a unei clădiri cu ferestre sparte, balcoane deteriorate și sticlă spartă și resturi pe pământ.

Ucraina raționalizează muniția. Ajutorul SUA întârzie

Aceste atacuri recente vin pe fondul intensificării ofensivei rusești în Ucraina, concretizată cel mai recent în cucerirea orașului Avdiivka, din regiunea Donețk, și retragerea trupelor ucrainene pe alte poziții defensive.

Trupele ucrainene raționalizează muniția, lipsa acesteia fiind una dintre cauzele invocate de armata ucraineană pentru pierderea orașului Avdiivka din estul țării.

Furnizarea de muniție suplimentară depinde esențial de votarea în Congresul SUA a sprijinului militar în valoare de peste 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Aprobarea lui a fost tergiversată de luni de zile de membrii Partidului Republican din Camera Reprezentanților, unde partidul are majoritate. AFP scrie că, din cauza blocajului politic, votul în Cameră s-ar putea amâna suplimentar câteva săptămâni, după ce un pachet de legi a trecut în Senatul SUA.

Întârzierile în furnizarea sprijinului militar occidental complică sarcina tacticienilor militari ai Kievului, forțând trupele să raționalizeze muniția și, în cele din urmă, acest lucru duce la pierderi mai mari de vieți în rândul soldaților ucraineni.

„Dacă Ucraina primește ajutorul, va câștiga. Dacă nu primește ajutorul, va pierde, cu consecințe grave pentru Statele Unite”, a declarat liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, care a vizitat Ucraina săptămâna trecută.

Oficialii SUA din domeniul Apărării discută opțiuni care includ posibila utilizare a stocurilor proprii de armament pentru a aproviziona Ucraina.

Orice astfel de decizie a Pentagonului este riscantă. Deoarece nu există bani pentru a reface echipamentele și armele trimise, armata americană ar rămâne fără muniție pe stoc.

În plus, există îngrijorări că o asemenea inițiativă a Pentagonului ar putea descuraja Congresul să se miște mai rapid cu proiectul de lege privind finanțarea militară pentru Ucraina.

Oficialii ucraineni au declarat că pot rezista unei ofensive rusești pentru încă câteva luni, dar unii politicieni și observatori avertizează că, dacă SUA nu reușește să ofere ajutorul pentru Ucraina, consecințele ar putea foarte grave.

Un eventual atac al Rusiei asupra unui stat NATO ar obliga SUA să trimită forțe militare în apărarea aliaților. Costurile ar fi mult mai mari decât actualul ajutor pentru Ucraina aflat la vot, spun aceștia.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG