Linkuri accesibilitate

Dificultăți pe front. Rușii continuă atacurile. Ucraina revendică doborârea a încă trei avioane de război rusești


Un tanc ucrainean trage către pozițiile rusești din Chasiv Yar, Donețk, unde au loc lupte dure cu trupele rusești. 29 februarie 2024.
Un tanc ucrainean trage către pozițiile rusești din Chasiv Yar, Donețk, unde au loc lupte dure cu trupele rusești. 29 februarie 2024.

Armata ucraineană a anunțat că a doborât încă trei bombardiere rusești în regiunile Avdiivka și Mariupol, ridicând la 13 numărul avioanelor rusești doborâte în ultimele 12 zile. Pe teren, armata rusă atacă în mai multe puncte de pe front.

Forțele ucrainene au respins atacuri ruse din satul Orlivka, la vest de orașul Avdiivka, dar situația de pe frontul de est rămâne dificilă, a spus șeful armatei ucrainenen, Olexandr Sîrski.

Oleksandr Sîrski a mai anunțat că armata rusă încearcă să ocupe orașe și satele din regiunea Donețk carese află pe linia de fortificații construită de armata ucrainenă după retragerea din orașul Avdiivka, pe 17 februarie.

În regiunea sud-estică Zaporojie, forțele ruse se concentrează pe recucerirea orașelor Verbove și Robotine, orașe pe care Ucraina le-a recâștigat în contraofensiva din vara trecută din 2023, a mai spus șeful armatei ucrainene.

Mai mult, rușii au atacat în noapte de joi spre vineri teritorii de frontieră și așezărilor din regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei, a mai anunțat armata ucraineană.

Rusia este dispusă să predea corpurile a 65 de soldați ucraineni care au murit în incidentul aviatic din ianuarie, potrivit agenției ruse de știri de stat RIA, transmite The Guardian.

Este vorba despre avionul rusesc care a fost doborât de apărarea aeriană ucraineană deasupra regiunii regiunea Belgorod din Rusia, despre care ulterior Moscova a afirmat că transporta inclusiv prizonieri de război ucraineni care urmau să fie schimbați cu prizonieri ruși

Președintele american Joe Biden se așteaptă ca țările din Grupul G7 să decidă cu privire la utilizarea activelor rusești înghețate până la summitul G7, din iunie 2024 în Italia, scrie Bloomberg, citând surse familiare cu discuția.

Astfel, Joe Biden ar dori ca activele înghețate ale Băncii Centrale a Rusiei să fie folosite pentru a finanța bugetul Ucrainei și apoi pentru a reconstrui țara. În același timp, președintele SUA nu crede că utilizarea fondurilor înghețate poate înlocui nevoia de asistență suplimentară pentru Ucraina.

Oficialii G7 sunt de acord că activele înghețate ar trebui să rămână inaccesibile Rusiei, cu excepția cazului în care promite să ajute la reconstrucția Ucrainei.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG