Linkuri accesibilitate

Dominic Fritz: „A fost un vot clar pentru un viitor european al Timișoarei”


Romania- Dominic Fritz sărbătorește în Piața Oprei, alături de timișoreni, victoria în alegeri

În Piața Operei, locul istoric al manifestărilor de revoltă sau de bucurie al timișorenilor, la lumina felinarelor, am înregistrat la cald primul interviu cu primarul Timișoarei ales la 27 septembrie.

După euforia victoriei, după discursul ținut de pe o tribună improvizată, după scandările ”Timișoara-Timișoara” și „Dominic-Dominic!” ale celor câteva sute de tineri ieșiți să sărbătorească, după zeci de fotografii cu susținătorii și cu presa, Dominic Fritz e încă disponibil la miezul nopții pentru Europa liberă.

O mulțime entuziastă se bucură de victoria lui Dominic Fritz în fața fostului primar Nicolae Robu (PNL):
O mulțime entuziastă se bucură de victoria lui Dominic Fritz în fața fostului primar Nicolae Robu (PNL):

Un neamț la cârma orașului nu este tocmai o noutate. Timișoara a avut un șir de primari austrieci și germani în secolele XVIII-XIX, cel mai cunoscut fiind Iohann Nepomuk Preyer, primar între 1844-1858, autor al unei prețioase monografii a urbei. Germanul de 36 de ani poposit la Timișoara în 2003 într-o acțiune de voluntariat, are în spate studii administrative și politice, precum și o carieră diplomatică și administrativă solidă.

Dominic Fritz a fost cel mai important membru al echipei mele în ultimii ani. A dovedit calități de lider cum rareori am văzut în peste 40 ani de administrație și politică: este un manager pragmatic care face față mai ales situațiilor complexe, este un vizionar european cu o înțelegere profundă a societății contemporane”, îl recomanda într-o scrisoare fostul preşedinte al Germaniei, Horst Köhler, pe candidatul USR-PLUS, ponegrit de competitori ca „șomer” în căutare de job.

„Astăzi Timişoara a încheiat definitiv, prin vot, perioada de tranziţie de 30 de ani de după căderea comunismului. E o onoare incredibil de mare pentru mine fiindcă m-aţi ales primarul Timişoarei. Timişoara a închis urechile la sirenele naţionalismului”, declara Dominic Fritz în fața mulțimii entuziaste din seara alegerilor.

Iar subiectul „străinului” sau, cum spun bănățenii, al „veneticului” sau „viniturii” s-a tranșat exact așa cum spera într-un interviu dat Europei libere în noiembrie trecut.

Nicolae Robu și-a recunoscut înfrângerea chiar în seara scrutinului, după scorul de nici 30% obținut, dar nu a dorit să transmită un mesaj învingătorului:„Facem parte din lumi paralele și rămânem în lumi paralele pentru totdeauna”, a motivat acesta.

Europa liberă: Cum vă imaginați prima zi în primăria Timișoara? O predare-primire, o discuție între patru ochi cu fostul primar?

Dominic Fritz: ”Da, o predare s-ar cuveni, dar eu sunt deschis pentru orice soluție pe care domnul Robu o consideră potrivită”.

Europa liberă: Unde se leagă ideea de primar german cu istoria orașului?

Dominic Fritz: ”Rezonează cumva trecutul și istoria Timișoarei cu această victorie, votul cetățenilor a fost o afirmare a propriilor valori și a propriei istorii. Pentru mine însă sensul acestui vot nu este unul al nostalgiei, ci a fost un vot clar pentru un viitor european care este conectat la moștenirea istorică a Timișoarei. Este vorba de un vot pentru viitor”.

Europa liberă: Ce buget urmează să administrați? Este mare, este suficient pentru al treilea oraș ca mărime al României și pentru planurile pe care le aveți?

Dominic Fritz: ”Am făcut un an de campanie electorală și am consultat constant cifrele, bugetul este în jur de 300 de milioane euro. Da, este un buget mare, din păcate o mare parte, cam 85% din buget se cheltuiește pentru funcționare și doar 15% pentru investiții, ceea ce nu este un raport foarte sănătos, iar asta va trebui să schimbăm pe termen lung. Pe de altă parte, nu-mi fac iluzii, știu că situația financiară a orașului acum nu este foarte roz și o să fiu curios să aflu câte facturi sunt încă neplătite”.

Europa liberă: Sunt peste tot șantiere deschise în ultimele luni de fostul primar. Ce-o să se întâmple cu ele?

Dominic Fritz: ”Mă tem că nu toate sunt proiectate cu un buget alocat, dar va trebui să vedem cum stăm din punct de vedere finaciar. Dar scopul este să finalizăm acolo unde s-a început o lucrare, iar finalizarea să fie de calitate bună, demnă de Timișoara, nu cârpeală”.

Europa liberă: Ce speranță vă puneți în sprijinul guvernului PNL, fiindcă primarul Robu se baza pe acest ajutor? De exemplu, în ultima zi de campanie, Pădurea Verde a trecut în patrimoniul municipalității prin Hotărâre de Guvern.

Dominic Fritz: ”Dacă guvernul a descoperit că Timșoara este pe harta României și trebuie susținută cu niște proiecte strategice, nu mă aștept acum să dea înapoi numai fiindcă a câștigat un primar USR-PLUS. Pe de altă parte vedem în rezultatele din București, Timișoara și din alte câteva orașe că cetățenii au o mare dorință de schimbare votând USR-PLUS, așa că am speranța că vom face parte din guvern în curând”.

Europa liberă: Ce se va întâmpla cu Timișoara Capitală Culturală Europeană, care a șchiopătat rău până acum?

Dominic Fritz: ”Așa cum am anunțat și în campanie, va fi un proiect prioritar pentru mine și sunt sigur că peste doi ani vom avea o prestație demnă de Timișoara și vom deveni un far al culturii pentru Europa. E o ușurare pentru mine că mai avem doi ani de pregătire, dar nu putem risipi nicio lună”.

XS
SM
MD
LG