Linkuri accesibilitate

Interviu | Timișoara fără căldură. Dominic Fritz: „Sunt primar și îmi asum, dar magie contabilă nu există”


Criza energetică din Timișoara îl va afecta cu siguranță pe Dominic Fritz. Acesta spune, însă, că își asumă acest lucru.
Criza energetică din Timișoara îl va afecta cu siguranță pe Dominic Fritz. Acesta spune, însă, că își asumă acest lucru.

Lovitură pentru Timișoara: din 26 octombrie, 50.000 de gospodării, spitalele, școlile rămân fără căldură și apă caldă. E.ON a întrerupt furnizarea de gaz către Colterm, compania de termoficare înglodată de zeci de ani în datorii și intrată în insolvență. Și negocierile cu alte companii au eșuat.

Colterm atârnă de trei decenii de gâtul primăriei timișorene cu subvenții și datorii rostogolite de toate administrațiile locale postdecembriste. La sfârșitul lui 2020, când a venit echipa primarului Dominic Fritz, datoriile totale treceau de 300 de milioane lei, unul din marii creditori fiind E.ON cu peste 70 milioane lei datorii istorice.

Și furnizorul de cărbune aștepta plata datoriei de 20 milioane lei. Contextul internațional a făcut ca în vară prețul gazului să explodeze, ceea ce a împins Colterm într-o situație ce pare fără ieșire.

COLTERM, piatra de moară

Companie-mamut cu peste 900 de angajați, cu 120 de puncte termice automatizate, cu lucrări de retehnologizare efectuate abia în ultimii ani, Colterm a devenit prioritatea noii administrații instalate după alegerile locale.

Dominic Fritz, primarul german ales de timișoreni, își punea speranțele, prin februarie 2021, în soluția concordatului preventiv. Era relativ optimist că schimbarea Consiliului de Administrație și a conducerii vor da un alt curs bătrânei companii, deși era conștient încă din primăvară că „dacă pică Colterm, pică și primăria”.

Concordatul preventiv nu a fost aprobat, iar numirea unui director nou s-a dovedit problematică: omul avea o condamnare penală la dosar. Și numirea noului CA s-a prelungit din cauza numeroaselor divergențe politice care au reverberat după ce PNL și USR s-au distanțat.

O lovitură a venit în luna mai, când Colterm și primăria - în calitate de proprietar - au primit o amendă de 50 milioane lei pentru neachiziționarea certificatelor verzi. Amenda este pe moment suspendată de instanță.

Contextul actual este potrivnic din toate direcțiile: explozia internațională a prețurilor la gaz, guvern interimar, ruptura dintre PNL și USR.

„Într-o singură săptămână, prețul total al gazului (moleculă, transport, distribuție și acciză) a crescut de la 550 la 833 lei MW/oră, după ce, de la începutul anului, crescuse deja de 4 ori. Această explozie de prețuri este fără precedent și nimeni nu-i poate face față, singur. Consecințele pentru fiecare consumator sunt imediate, și din păcate Colterm nu face excepție. Astăzi, costurile pe zi sunt în jur de 2 milioane de lei. Un milion de euro la două zile! În decembrie, ianuarie și februarie ne așteptăm la costuri de aproape peste 3,5 milioane de lei pe zi, în jur de 100 de milioane de lei pe lună. Lunar! Și asta dacă prețurile rămân la nivelul de astăzi”, a descris primarul situația.

Salvarea este bugetul de stat

„Fără o intervenție a parlamentului și bugetului de stat, Colterm nu poate să supraviețuiască peste iarnă”, a declarat Dominic Fritz la conferința de presă în care a dat vestea „devastatoare pentru timișoreni”, cum a formulat el însuși.

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a dat vestea devastatoare a sistării căldurii și apei calde în Timișoara
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a dat vestea devastatoare a sistării căldurii și apei calde în Timișoara

Europa Liberă i-a adresat primarului câteva întrebări:

Cu cine ați vorbit, la cine ați apelat pentru ajutor?

„Am avut acum câteva zile o întâlnire cu ministrul Finanțelor, împreună cu câțiva colegi din țară printre care și domnul Emil Boc, președintele Asociației Municipiilor din România, am încercat să-l informez și pe domnul prim-ministru dar nu am reușit să-l prind la telefon. Suntem în discuții de mai mult timp cu toate instituțiile competente în domeniu ca ANRE și ANAF. Chiar azi președintele Consiliului de Administrație al Colterm este la București pentru a încerca alte negocieri. Nu e numai Timișoara într-o situație dificilă, sunt și alte de municipii, Oradea merge complet pe gaz, noi mai avem și soluția pe cărbune, dar aici trebuie o soluție națională.

Pentru a convinge E.ON să nu întrerupă furnizarea de gaz, nu v-a putut ajuta doamna Anca Dragu, care a venit în funcția de președintă a Senatului din poziția de vicepreședintă E.ON?

Suntem în legătură permanentă cu Anca Dragu, încearcă să ne ajute și din perspectiva experienței sale anterioare și pentru o inițiativă legislativă posibilă pentru a ne salva.

V-ați gândit la soluția unui împrumut pentru a trece Timișoara peste iarnă?

Am discutat cu ministrul Finanțelor și varianta unui împrumut, s-a mai întâmplat în 2018 când primăria Timișoara a luat un împrumut de peste 100 milioane lei tot pentru a trece prin iarnă. Problema este că momentan Legea Finanțelor Publice nu ne permite să facem împrumuturi pentru cheltuieli de funcționare, doar pentru investiții.

Deci pentru termoficare nu putem cere decât dacă apare o modificare legislativă, sau o hotărâre a guvernului sau OUG cum a fost în 2018. Atunci s-a dat o Ordonanță de Urgență specială pentru a salva termoficarea. Dar acum nu există un guvern care să poată lua o astfel de decizie.

Credeți în mod realist în ajutorul de la guvern sau vă faceți iluzii în acest context politic?

Eu sper tocmai fiindcă nu este o problemă doar a Timișoarei, este o problemă acută națională, sunt 27 de municipii în situație similară, la Timișoara dimensiunea este mai mare, Colterm fiind a doua mare companie de termoficare după București.

Asta e baza speranței mele să se găsească o soluție transpartinică și indiferent de culoarea politică a celor care iau decizii. Sper să aibă cetățenii în minte, nu culoarea politică a primarului.

Care ar fi soluțiile pe care le-ați avansat în discuțiile avute, ce se poate face pe termen scurt?

Soluția cea mai rapidă și urgentă ar fi o alocare din fondul de rezervă pentru a plăti facturile. Acuma se discută despre o subvenție plătită direct către CET-uri din bugetul de stat, există și varianta achiziției centralizate de gaz pentru toate CET-urile din România, deși nu știu cât de realistă e soluția având în vedere lipsa de gaz de pe piață.

Dacă s-ar putea cumpăra centralizat gaz, cel puțin am avea toți același preț. Acum la București prețul de gaz este de 150 lei pe MW/oră iar la Timișoara este de peste 600 lei MW/oră.

Sunteți conștient de costul politic pe care îl veți plăti pentru eșecul negocierilor și absența căldurii și a apei calde pentru zeci de mii de timișoreni?

Sunt conștient că vor fi mulți care vor pune responsabilitatea exclusiv pe umerii mei și este un cost politic de plătit. Îmi asum orice cost politic dacă găsim o soluție pentru această criză, dacă spitalele din Timișoara și timișorenii care stau în frig vor avea din nou căldură.

Sunteți îngrijorat că pot exista presiuni sociale din cauza acestei situații fără precedent?

Înțeleg furia oamenilor și suferința celor din spitale și a celor de acasă, am toată compasiunea pentru ei. E dreptul lor să fie supărați. Ce pot să eu să fac, este să le explic cum s-a ajuns la această situație dramatică și să caut în continuare soluții.

Ce se întâmplă acum

  • S-a deschis procedura de insolvență a Colterm care protejează compania de a rămâne complet fără resurse
  • Consiliul local își asumă un vot pentru dublarea prețului gigacaloriei la consumator – „o măsură ce pare absurdă”, spune Dominic Fritz, dar trebuie luată.
  • Se continuă negocierile cu furnizori de gaz și de cărbune. Rezerva de cărbune este de 6200 tone, total insuficient. În plus, Colterm nu poate trece complet pe cărbune.
  • S-a convocat Comitetul Local pentru Situații de urgență la care au fost chemați directorii spitalelor. În afara Spitalului de boli infecțioase și a maternității Odobescu, celelalte nu au sisteme proprii de termoficare. De aceea directorii Spitalului Județean, Spitalului Municipal, Spitalului de copii, Clinicii de boli cardiovasculare au făcut un apel direct la marii furnizori de gaz.
  • Se află în curs o ședință a Consiliului Local pentru o rectificare bugetară de urgență.
  • Administrația se află în contact cu firme care ar putea să pună la dispoziție soluții pe termen scurt cum sunt centralele mobile în cele 5 puncte termice care deservesc o mică parte din locuințe.
  • Din cele șapte firme cu care s-a negociat una a venit cu o ofertă de furnizare gaz, dacă se depune o garanție de 80 milioane lei, sumă pe care administrația nu și-o poate permite.

„Sunt mâhnit și dezamăgit de refuzul E.ON de a ne mai da gaz, tocmai când am făcut efortul de a plăti 132 milioane lei către Colterm pentru a acoperi din datorie, cea mai mare sumă plătită vreodată de primărie”, a spus primarul la conferința de presă.

Primarul a explicat care era relația cu compania furnizoare de gaz: „De aproape 2 ani, furnizorul de gaz EON încheie cu compania Colterm contracte pe o singură zi și cu plata în avans, din cauza celor 70 de milioane de lei acumulați ca datorie în ultimii ani. Am început sa plătim datoriile istorice și am ajuns să fim la zi și cu plata facturilor curente. În total 132 de milioane de lei a plătit municipiul către Colterm de la începutul anului, cât plătim pentru curățenie, reparația străzilor și întreținerea spațiilor verzi la un loc. Municipiul și-a asumat plata a 50 de milioane de lei datorii ale Colterm către furnizorul de gaz și 35 de milioane de lei datorii bancare ale Colterm, obligații parafate, dar niciodată onorate până acum”.

Solidaritatea transpartinică nu există

În numele solidarității locale declarate public, PNL și PSD s-au repezit la atac.

„Eu refuz să cred că acești oameni conștientizează gravitatea situației. Să lași mii de pacienți în frig, zeci de mii de familii, școli și instituții publice fără încălzire și apă caldă, este clar un pericol pentru sănătatea publică, dar și o bătaie de joc fără precedent”, declară senin Cosmin Tabără, viceprimarul PNL, alături de consilierii locali din același partid, ca și când nu ar face parte din echipa primăriei.

Deputatul PNL de Timiș Marilen Pirtea a transmis o declarație politică sub titlul patetic „Criza frigului debutează în Timișoara. Fără experiență și expertiză managerială, eșecul lovește precum crivățul”. Presărată cu ironii, declarația economistului nu sugerează nicio soluție.

Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a transmis tot prin intermediul presei: „Cei de la primărie sunt tabula rasa la administrație, vă garantez eu că toate aceste probleme se pot rezolva”.

Totuși soluțiile sugerate de el, ca înțeparea în conducta de transport de la Transgaz, nu pot fi puse în practică piraterește, fără aprobări și pregătiri tehnice.

Alfred Simonis, deputat PSD de Timiș, nu a scăpat ocazia de a se adresa cetățenilor pentru a opina în termeni lejeri că „Timișoara și-a luat o mare țeapă cu acești aventurieri infantili și incompetenți”. Nici PSD Timiș nu oferă soluții și nici solidaritate pentru oraș.

  • 16x9 Image

    Brîndușa Armanca

    BRÎNDUŞA ARMANCA PhD este jurnalistă şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. A publicat mai multe volume de media și istorie literară. Filmele de televiziune i-au fost recompensate cu numeroase premii internaţionale şi naţionale, iar activitatea culturală cu  Distincția culturală a Academiei Române și cu o înaltă distincție din partea ministrului culturii al Ungariei pentru diplomație culturală. Este membră a unor prestigioase organizații civile și de media.

    armancab-fl@rferl.org

XS
SM
MD
LG