Linkuri accesibilitate

Donald Trump anunță propunerea pentru Curtea Supremă până la finalul săptămânii


Președintele american Donald Trump

Președintele american Donald Trump a afirmat că și-a micșorat la patru sau cinci numărul de candidați pe care îi are în vedere pentru a face o nouă nominalizare la Curtea Supremă pentru a o înlocui pe Ruth Bader Ginsburg care a decedat a finalul săptămânii trecute.

Liderul de la Casa Albă a precizat că nominalizarea va fi anunțată pe 26 sau 27 septembrie.

„Trebuie să așteptăm până funeraliile vor fi gata pentru judecătoarea Ginsburg", a spus Trump într-un interviu pentru Fox News.

Decesul judecătoarei Ginsburg, în vârstă de 87 de ani, oferă republicanilor șansa de a întări la 6-3 majoritatea conservatoare de la Curtea Supremă, dar într-o perioadă în care societatea este profund divizată înainte de alegerile prezidențiale din 3 noiembrie.

Donald Trump a arătat că nominalizarea sa va fi o femeie și a cerut să fie confirmată până la alegerile din 3 noiembrie.

Orice propunere a președintelui Trump trebuie să fie aprobată de o a majoritate simplă a Senatului unde republicanii au o majoritate de 53-47.

Duminică, Joe Biden le-a cerut senatorilor să aștepte până la alegerile din noiembrie înainte de a vota un nou judecător.

„Chiar dacă președintele Trump vrea să înainteze un nume acum, Senatul nu trebuie să acționeze înainte ca poporul american își alege viitorul președinte și viitorul Congres", a declarat Joe Biden.

Cu opțiuni limitate pentru a opri republicanii din a acționa, democrații speră ca unii dintre republicani moderați care sunt vulnerabili în cursa pentru un nou mandat se vor opune celui nominalizat de Trump.

Duminică, senatoarea republicană de Alaska Lisa Murkowski a spus că un vot nu are trebui să aibă loc înainte de alegeri, la doar o zi după ce și senatoarea republicană de Maine Susan Collins a afirmat că alegerea noului judecător trebuie să îi revină celui ales în noiembrie.

Judecătoarea Ginsburg a decedat vineri la vârsta de 87 de ani în urma complicațiilor provocate de un cancer pancreatic, potrivit unui comunicat al Curții Supreme.

Ea era liderul aripii liberale de la Curtea Supremă și a devenit idol pentru generația tânără prin felul în care și-a promovat cauzele în care a crezut de-a lungul vieții.

Trump deja a numit doi judecători conservatori la Curtea Supremă: pe Neil Gorsuch în 2017 și pe Brett Kavanaugh în 2018. Posturile de judecător la Curtea Supremă sunt acordate pe viață.

Notorious RBG: Cum a ajuns o judecătoare de 87 de ani un idol pentru generația tânără?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:26 0:00

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urșii din România, veșnic vinovați de toate relele
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:04 0:00
XS
SM
MD
LG