Linkuri accesibilitate

Care sunt regulile pentru audierile televizate în vederea suspendării președintelui Donald Trump


Audierile în cadrul procedurii demarate de audiere a martorilor, programate să înceapă în Camera Reprezentanților, sunt televizate
Audierile în cadrul procedurii demarate de audiere a martorilor, programate să înceapă în Camera Reprezentanților, sunt televizate

Milioane de oameni din SUA și din întreaga lume sunt așteptați să urmărească primele audieri televizate din Camera Reprezentanților, care fac parte din procedura inițiată de Camera Reprezentanților în vederea suspendării președintelui Donald Trump.

Procedura va fi însă una diferită față de audierile obișnuite din comisiile parlamentare.

Pe 31 octombrie, Camera Reprezentanților, controlată de democrați, a aprobat o rezoluție care stabilește regulile privind desfășurarea anchetei, inclusiv detalii precum cine poate adresa întrebări martorilor sau timpii alocați pentru întrebări, potrivit Reuters

INTEROGAREA MARTORILOR

Audierile publice sunt organizate de comisia pentru servicii secrete din Camera Reprezentanților. Președintele comisiei, democratul Adam Schiff, conduce procedura. Deocamdată, Schiff a anunțat două audieri publice, una miercuri, alta vineri. În debutul audierii, Schiff și Devin Nunes, liderul republicanilor din comisie, vor face, probabil, o declarație. Apoi, diplomații americani William Taylor și George Kent vor avea și ei ocazia să facă declarații la începutul mărturiei lor.

Este programată apoi interogarea martorilor. Regulile aprobate prevăd că Schiff și Nunes au dreptul să conducă mai multe sesiuni, de câte 90 de minute. Fiecare sesiune este împărțită în jumătăți de 45 de minute, pentru a asigura alternarea întrebărilor de la tabăra democrată, respectiv cea republicană.

Este de așteptat ca atât Schiff, cât și Nunes, să cedeze măcar parte din timpul alocat către avocații din comisie, care au interogat martorii anterior în audierile secrete ce au avut loc înainte de partea publică.

Odată finalizate aceste runde de întrebări, comisia va reveni la formatul obișnuit al audierilor, care presupune 5 minute de întrebări și răspunsuri pentru fiecare parlamentar.

DE CE E ACEST FORMAT DIFERIT FAȚĂ DE PROCEDURA UZUALĂ?

A începe cu segmente de 45 de minute oferă posibilitatea fiecărei părți să dezvolte un fir narativ, care ar fi mult mai greu de realizat în formatul clasic, de cinci minute. Procedura uzuală poate deveni frustrantă când martorii nu răspund clar și la obiect, iar avocații nu mai au timp pentru a pune întrebări suplimentare.

Un exemplu elocvent este audierea din septembrie a lui Corey Lewandowski în comisia juridică a Camerei Reprezentanților. Lewandowski fusese pentru o perioadă din 2016 managerul de campanie al lui Donald Trump. Acesta a ajuns, la un moment dat, în timpul audierii, să argumenteze că timpul alocat președintelui comisiei, democratul Jerry Nadler, expirase. Ceea ce a dus la o ceartă ulterioară între democrați și republicani pe întrebarea dacă timpul într-adevăr expirase sau nu.

CE SE ÎNTÂMPLĂ MAI DEPARTE?

Este posibil ca și alte audieri publice să aibă loc după cele două programate săptămâna aceasta. După încheierea acestei etape, comisia pentru servicii secrete, împreună cu celelalte două comisii care au participat la audierile din spatele ușilor închise, vor elabora un raport.

Acest raport va fi trimis către comisia juridică din Camera Reprezentanților, care este așteptată să organizeze propriile audieri. Comisia juridică este cea care decide dacă procedura de suspendare merge mai departe sau nu. Președintele Trump și/sau avocații săi pot participa la audierile din comisia juridică.

În caz că această comisie decide că există motive de suspendate, rezoluția scrisă merge către plenul Camerei Reprezentanților pentru un vot, care ar putea avea loc până la finalul acestui an.

„Procesul” de suspendare urmează apoi să aibă loc în Senat, unde republicanii președintelui Trump dețin majoritatea.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG