Principalele puncte din discursul președintelui Donald Trump
- Scrisoarea lui Zelenski – Donald Trump a primit o scrisoare „importantă” de la președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în care acesta afirmă că Ucraina este gata pentru negocieri de pace.
- Discuții cu Rusia – Președintele SUA susține că a avut discuții serioase cu Rusia și că aceasta este „gata de pace”.
- Neclaritate privind condițiile unei păci în Ucraina – Trump nu a menționat în discursul său dacă va relua ajutorul militar pentru Ucraina sau ce condiții solicită pentru o pace cu Rusia.
- Critici privind finanțările externe – Președintele SUA a criticat fondurile alocate unor proiecte externe, inclusiv „propaganda de stânga în Moldova”, referindu-se la un grant pentru mass-media din Republica Moldova.
- Taxele vamale – Trump a lăudat majorarea taxelor vamale pentru țări precum Canada, Mexic și China și a susținut că acestea „vor îmbogăți America”.
- Groenlanda și Canalul Panama – Președintele SUA și-a reafirmat interesul pentru Groenlanda, susținând că SUA au nevoie de ea pentru securitatea națională. El a anunțat și demersuri pentru a recăpăta controlul asupra Canalului Panama.
- Proteste ale democraților – Discursul lui Trump a fost întrerupt de parlamentarii democrați, iar unii au fost evacuați din Congres.
În discursul său de o oră și 40 de minute, președintele SUA, Donald Trump a făcut puține remarci legate de războiul din Ucraina.
Cu toate acestea, spre final, el a semnalat că acceptă mesajele președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, de reluare a discuțiilor SUA-Ucraina, după episodul tensionat din Biroul Oval.
„Mai devreme astăzi am primit o scrisoare importantă de la președintele Zelenski al Ucrainei. Scrisoarea spune: «Ucraina este gata să vină la masa negocierilor cât mai curând posibil pentru a aduce o pace durabilă»”, a declarat președintele Trump în Congres.
El a adăugat, citând din scrisoarea lui Zelenski, că președintele ucrainean apreciază sprijinul pe care SUA l-a acordat Ucrainei pentru a-și menține suveranitatea și independența.
De asemenea, președintele Trump a spus că liderul ucrainean i-ar fi scris că e gata să semneze acordul privind exploatarea mineralelor rare în orice moment.
„În același timp, am avut discuții serioase cu Rusia. Apoi am primit semnale puternice că sunt pregătiți pentru pace. Nu ar fi frumos? Nu ar fi frumos? Nu ar fi frumos?”, a spus președintele SUA.
„Este timpul să oprim această nebunie. Este timpul să oprim uciderea. Este timpul să punem capăt războiului fără sens. Dacă vrei să pui capăt războaielor, trebuie să vorbești cu ambele părți”, a mai spus președintele Donald Trump, legat de războiul din Ucraina.
Discursul lui Donald Trump a venit la câteva ore după ce a anunțat o pauză a sprijinului militar american pentru Ucraina în lupta sa pentru respingerea forțelor invadatoare rusești și după o discuție publică tensionată cu Volodimir Zelenski în Biroul Oval.
Trump a afirmat din nou, fără dovezi, că Statele Unite au oferit Ucrainei 350 de miliarde de dolari de la invazia Rusiei în 2022 și că Europa a oferit doar 100 de miliarde de dolari, observă BBC.
O analiză a Institutului Kiel arată că Europa, fără Marea Britanie, a alocat, în total, aproape 138 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina, iar SUA doar 120 de miliarde de dolari.
Lideri europeni ca premierul britanic Keir Starmer, președintele Franței, Emmanuel Macron sau președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au contrazis constant aceste afirmații.
Discursul președintelui Trump nu a menționat nici un detaliu despre condițiile unei păci în Ucraina, nu a vorbit despre garanții de securitate sau dacă va relua ajutorul militar pentru Ucraina, suspendat ieri.
Donald Trump a reluat și declarațiile anterioare potrivit cărora președintele rus Vladimir Putin a invadat Ucraina din cauza modului în care administrația Biden a gestionat retragerea SUA din Afganistan.
Trump a făcut din încheierea războiului o prioritate și a răsturnat trei ani de politică americană, contactându-l direct pe președintele rus Vladimir Putin, pe care predecesorul său l-a izolat politic de la începutul războiului în februarie 2022.
Trump a vorbit și despre o serie de programe externe pentru care SUA au „risipit” banii americani, inclusiv „32 de milioane de dolari pentru o operațiune de propaganda de stânga în Moldova”.
Cel mai probabil este vorba despre anularea unui grant de 32 de milioane de dolari, destinat presei din Republica Moldova, despre care a scris Unimedia.
Potrivit DOGE, agenția însărcinată cu reducerea cheltuielilor guvernamentale, coordonată de Elon Musk, banii erau destinați organizaţiei Internews pentru programe, inclusiv „îmbunătățirea mass-media pentru democrație, incluziune și responsabilitate în Moldova” și promovarea „organizațiilor media durabile”.
„Taxele vamale vor îmbogăți America”
Trump a lăudat măsurile prin care a impus taxe vamale mai mari unor țări precum Canada, Mexic sau China.
El a declarat că taxele vamale vor „îmbogăți America din nou”, dar a recunoscut că „ar putea exista o mică perturbare” și „ar putea exista o perioadă de ajustare”.
„Alte țări au folosit taxele împotriva noastră timp de decenii și acum este rândul nostru să începem să le folosim împotriva acelor alte țări. În medie, Uniunea Europeană, China, Brazilia, India, Mexic și Canada – ați auzit de ele? – și nenumărate alte națiuni ne percep tarife cu mult de mari decât le percepem noi”, a mai spus președintele SUA.
Măsurile prin care Donald Trump a impus taxe vamale majorate au dus la scădere acțiunilor la burse, îngrijorări ale companiilor americane și o scădere a încrederii consumatorilor că prețurile nu vor crește semnificativ.
Economist șef pentru SUA la Oxford Economics, Ryan Sweet, a declarat că tarifele vor duce la o creștere mai lentă a SUA, la un șomaj mai mare și la o inflație mai mare, scrie RFERL.
„ Tarifele nu vor face decât să alimenteze îngrijorările că începutul slab de an s-ar putea transforma în ceva mai rău”, a spus Sweet într-o notă din 4 martie.
În discursul din Congres, Donald Trump și-a declarat din nou intenția de a prelua controlul asupra Groenlandei.
„Am și un mesaj în această seară pentru oamenii incredibili din Groenlanda. Susținem cu tărie dreptul dumneavoastră de a vă determina propriul viitor. Și dacă doriți, vă urăm bun venit în Statele Unite ale Americii. Avem nevoie de Groenlanda pentru securitatea națională și chiar securitatea internațională. Și lucrăm cu toți cei implicați pentru a încerca să-l obținem [...] Vă vom păstra în siguranță. Vă vom îmbogăți”, a transmis Donald Trump.
Legat de Canalul Panama, președintele SUA a anunțat că va continua demersurile anunțate la începutul mandatului pentru a-l recupera.
„Am început deja să o facem. Chiar astăzi, o mare companie americană a anunțat că cumpără ambele porturi din jurul Canalului Panama și multe alte lucruri care au legătură cu Canalul Panama și alte câteva canale. Canalul Panama a fost construit de americani pentru americani, nu pentru alții”, a explicat președintele Trump.
Proteste ale democraților
Discursul președintelui din Congres a fost în mod repetat întrerupt de parlamentarii democrați.
La scurt timp după ce a început să vorbească, Trump a fost întrerupt de parlamentarii democrați. Printre ei reprezentantul democrat Al Green din Texas a început să strige că Donald Trump ar trebui să fie pus sub acuzare.
La începutul acestui an, parlamentarul democrat a depus în Camera Reprezentanților o propunere de punere sub acuzare împotriva lui Trump, scrie CNN.
Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, care stătea în spatele lui Donald Trump, i-a dat un avertisment verbal lui Green. În cele din urmă, președintele a întrerupt discursul președintelui SUA și a convocat oficialii de securitate ai Capitoliului să-l scoată din sală pe Al Green.
Alți democrați au părăsit sala din proprie inițiativă, iar alții au ținut mici pancarte de protest față de politicile lui Donald Trump și ale lui Elon Musk.
Miliardarul american, coordonatorul departamentului de eficiență guvernamentala, a participat la discursul președintelui Trump în costum, spre deosebire de anterioarele apariții oficiale în Biroul Oval, în care a apărut public în ținute mult mai lejere.
El a fost criticat pentru felul în care se îmbracă pentru momentele oficiale după ce ținuta militară a președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la întâlnirea cu Donald Trump, a devenit subiect de dezbatere publică în SUA,
Susținătorii președintelui și reprezentanți MAGA au susținut că ținuta președintelui ucrainean ar fi o lipsă de respect față de liderii SUA.
Discursul din 4 martie este primul pe care președintele Donald Trump l-a susținut în Congres de la preluarea mandatului, pe 20 ianuarie 2025.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.