Decizia judecătorului Arthur Engoron, de la Tribunalului din Manhattan din New York este parte a unui proces civil inițiat în septembrie 2022 de procurorul general al statului New York, Letitia James. în septembrie 2022, scrie Reuters.
Procuorul îl acuză pe Trump și trei din fiii săi adulți că au mințit timp de un deceniu cu privire la valoarea activelor, fraudând sistemul bancar și societăți de asigurare pentru a-i oferi condiții mai bune.
În urmă cu câteva luni, o curte de apel a susținut că unele din acuzațiile sunt foarte vechi - tot atunci Curtea a dezincriminat-o din proces pe fiica lui Trump, Ivanka - dar decizia de marți a judecătorului din New York poate schimba cursul procesului civil.
Arthur Engoron a susținut că procurorul a produs dovezi concludente potrivit cărora valoarea fraudei ar fi între 812 milioane de dolari și peste 2,2 miliarde de dolari.
"Chiar și în lumea finanțelor de la nivel înalt, nu putem aproba o propunere care consideră că o declarație eronată de cel puțin 812 milioane de dolari este «nesemnificativă»."
Termenul de înfățișare a fost fixat 2 octombrie, dar decizia de marți a judecătorului nu înseamnă automat că procesul va avea loc la data fixată, în condițiile în care avocații lui Trump au anunțat că vor ataca hotărârea cu recurs.
Judecătorul a detaliat modul în care Donald Trump, fiii săi adulți Donald Jr. și Eric, Trump Organization și alte părți cu calitatea de inculpați ar fi umflat valoarea netă a unor proprietăți pentru a servi intereselor de afaceri ale fostului președinte american.
Printre proprietățile supraevaluate ale lui Trump se numără Mar-a-Lago din Florida, penthouse-ul său din incinta Trump Tower din Manhattan, dar și diverse alte clădiri de birouri sau terenuri de golf.
În cazul penthouse-ului din Manhattan, judecătorul a evidențiat că Trump susține că ar avea o suprafață (aproape 2.800 de metri pătrați) de trei ori mai mare decât cea reală, rezultând într-o supraevaluare de peste 200 de milioane de dolari.
De asemenea, proprietatea din Mar-a-LAgo ar fi fost estimată de companiile fostului președinte la peste 600 de milioane de dolari, deși un evaluator a afirmat că valoarea de piață este sub 27 de milioane de dolari.
Engoron a dispus anularea certificatelor care permit activităților unora dintre firmele lui Trump în statul New York și a stabilit inclusiv un administrator judiciar pentru dizolvarea business-urilor respective, mai arată agenția de presă.
Bill Black, cercetător renumit în domeniul reglementărilor financiare a comentat decizia drept una „devastatoare” și a spus că anularea certificatelor de funcționare poate afecta capacitatea firmelor lui Trump de a produce câștiguri.
„Dacă decizia este menținută, ei trebuie să lichideze entitățile care dețin de fapt cea mai mare parte enormă a activelor", a spus specialistul, cu referire societățile cu răspundere limitată (similare SRL-urilor).
Avocații lui Donald Trump au susținut că fostul lider de la Casa Albă și familia sa nu au comis niciodată fraudă și au anunțat că vor face recurs la decizie, o curte de apel urmând să hotărască în cursul săptămânii dacă termenul de 2 octombrie va fi amânat sau nu.
Donald Trump a scris într-o postare pe contul său de pe o rețea de social media că acuzațiile sunt ridicole și neadevărat și a reclamat conotații politice ale cazului. El a contestat conduita profesională a judecătorului, care ar face jocurile unui procuror democrat, într-o „vânătoare de vrăjitoare”, mai scrie Reuters.
Judecătorul Arthur Engoron a contrazis afirmația fostului președinte că decizia sa ar modifica parcursul procesului deschis de procurorul Letitia James, care susține că își poate demonstra argumentele la proces.
Donald Trump are în continuare șansele cele mai mari de a obține nominalizarea Partidului Republican pentru alegerile prezidențiale din 2024.
Asta chiar dacă este acuzat că a încercat să răstoarne rezultatul alegerilor precedente, din 2020 - acuzație fără precedent în istoria SUA - când a fost învins de actualul președinte Joe Biden.