Rechizitoriul procurorilor americani vine în urma anchetei privind revolta din 6 ianuarie 2021, de la Capitoliul SUA.
Ancheta a analizat acțiunile lui Donald Trump în perioada de două luni dintre momentul în care a pierdut alegerile în fața lui Joe Biden și revolta din Washington DC, unde susținătorii săi au luat cu asalt Congresul.
Documentul îl acuză pe Trump de conspirație pentru a afecta, obstrucționa și bloca funcționarea guvernului federal prin necinste, fraudă și înșelăciune.
Abordând acuzațiile pe care Donald Trump le-a făcut, de fraudă electorală, procurorii afirmă că „acestea afirmații erau false și inculpatul știa că sunt false”.
Procurorii mai spun că Trump a încercat și nu a reușit să-l convingă pe vicepreședintele Mike Pence să încerce să blocheze certificarea lui Joe Biden ca președinte, pe 6 ianuarie 2021.
Rechizitoriul enumeră, de asemenea, numeroși oficiali americani și înalți lucrători ai campaniei lui Donald Trump care l-ar fi informat pe președintele în exercițiu că a pierdut alegerile și că nu există dovezi de fraudă electorală.
Donald Trump se confruntă acum cu 78 de capete de acuzare în total, în trei cazuri diferite. El este însă în același timp favorit în competiția din Partidul Republican pentru o nouă candidatură la președinția SUA.
Procurorul special Jack Smith, care conduce ancheta a declarat că „atacul asupra capitalei națiunii noastre din 6 ianuarie 2021 a fost un atac fără precedent asupra sediului democrației americane.” El a adăugat că atacul de la Capitoliu a fost alimentat de minciuni.
Într-o declarație publică din 1 august, Jack Smith a promis un proces rapid, subliniind în același timp că fostul președinte trebuie să fie considerat nevinovat până la proba contrarie.
Trump urmează să apară joi în fața instanței din Washington DC.
Rechizitoriul de 45 de pagini enumeră de asemenea șase co-conspiratori anonimi: patru avocați, un oficial al Departamentului de Justiție și un consultant politic.
Trump, în vârstă de 77 de ani, care candidează din nou la președinție, neagă acuzațiile. Pe rețelele de socializare, el a numit cazul „ridicol”.
Mai mult, echipa lui de campanie a transmis într-o declarație că punerea sub acuzare de marți reprezintă o interferență electorală.
Politicianul republican a fost deja acuzat în alte două dosare: de manipularea greșită a informațiilor clasificate și falsificarea unor documente de afaceri pentru acoperi o plată către o vedetă de filme pentru adulți.