Linkuri accesibilitate

Donald Trump, șters de pe buletinele de vot din Colorado. Curtea Supremă a statului: fostul președinte a fost implicat într-o insurecție


Fostul președinte Donald Trump vorbește în timpul unui miting de campanie în Iowa. 19 decembrie 2023.
Fostul președinte Donald Trump vorbește în timpul unui miting de campanie în Iowa. 19 decembrie 2023.

Curtea Supremă din Colorado a decis că Donald Trump nu poate candida în acest stat pentru de a ajunge președintele SUA. Judecătorii au invocat un amendament constituțional care îi exclude de la funcții publice pe cei implicați în insurecții. Acuzațiile se referă a evenimentele din 6 ianuarie 2021.

Decizia îl elimină pe Trump din scrutinul primar prezidențial republican al statului și provine dintr-o prevedere rar utilizată a constituției SUA, cunoscută sub numele de clauza insurecției. Acuzațiile vizează evenimentele din 6 ianuarie 2021, când Congresul SUA a fost luat cu asalt de suporterii lui Donald Trump.

Decizia este valabilă doar în Colorado și se referă la alegerile preliminare programate pentru 5 martie, când este ales candidatul partidului Republican la alegerile prezidențiale. În alte state, judecătorii au respins acțiuni similare.

Secțiunea 3 a celui de-al 14-lea amendament, denumită și clauza insurecției, interzice candidatura la alegeri oricui din Congres, armată și funcții federale și de stat care au depus odată un jurământ să respecte constituția, dar apoi s-au „angajat” în „insurecție sau rebeliune” împotriva acesteia.

Decizia de marți vine după ce procesul a fost intentat de un grup de alegători din Colorado care au susținut că Trump ar trebui să fie descalificat de pe buletinul de vot pentru rolul său în atacul din 6 ianuarie.

Până în prezent, decizia din Colorado se aplică doar alegerilor primare republicane ale statului, care vor avea loc pe 5 martie, ceea ce înseamnă că Trump nu va apărea pe buletinul de vot pentru acel vot.

Dar concluzia sa ar afecta probabil și statutul lui Trump în stat pentru scrutinul alegerilor generale din 5 noiembrie.

În plus, hotărârea ar putea influența alte procese din SUA, unde curțile supreme din Minnesota și Michigan iau în considerare argumente similare.

Curtea Supremă din Colorado și-a suspendat decizia până pe 4 ianuarie sau până când Curtea Supremă a SUA se pronunță asupra cazului. Oficialii din Colorado spun că problema trebuie rezolvată până la 5 ianuarie, termenul limită pentru ca statul să-și tipărească buletinele de vot primare prezidențiale.

„Nu ajungem ușor la asemenea concluzii”, a scris majoritatea instanței în motivarea sentinței. Judecătorii au transmis că sunt conștienți de implicațiile unei asemenea decizii dar că și-au făcut datoria legală.

Între timp, avocații lui Donald Trump au susținut că amendamentul constituțional invocat de judecătorii din Colorado nu se aplică președintelui și au anunțat că vor contesta decizia din Colorado la Curtea Supremă a SUA, instanță care are decizia finală în materie constituțională.

Curtea Supremă a statului Colorado este formată din judecători numiți de guvernatori democrați ai statului.

În schimb, Curtea Supremă a SUA este formată din nouă judecători dintre care șase sunt numiți de președinți republicani.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG