Linkuri accesibilitate

Donald Tusk revine în politica din Polonia pentru a-l înfrunta pe Kaczynski


Donald Tusk dorește ca Polonia să rămână ancorată în valorile europene și să oprească supremația partidului lui Kaczynski.

Fostul președinte al Consiliului European, Donald Tusk, a decis să revină în politica internă din Polonia și a devenit liderul principalului partid de opoziție. Principalul său adversar va fi Jaroslaw Kaczynski.

Donald Tusk a preluat conducerea partidului Platforma Civică (PO) după demisia fostului președinte Borys Budka. Misiunea principală a lui Tusk este de a câștiga lupta cu Partidul Lege și Justiție (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski.

Miza o reprezintă viitorul Poloniei în Uniunea Europeană. Linia lui Kaczynski a intrat în conflict cu cea a Bruxelles-ului, iar Polonia a primit critici dure legate de justiție și drepturile LGBT.

Alegerile sunt programate în 2023, iar rivalitatea între Tusk Și Kaczynski este una personală și arată doi căi de acțiune: între liberalismul pro-european și valorile sociale conservatoare.

Jaroslaw Kaczynski a fost reales, ieri, președinte Partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS), într-un Congres desfășurat la Varșovia. Acesta este și vicepremier pe probleme de securitate națională. Liderul conservator conduce PiS din 2003 și a spus că acesta este ultimul său mandat în fruntea partidului. Astăzi, șeful Guvernului, Mateusz Morawiecki urmează să fie ales vicepreședinte al formațiunii.

Liderul PiS a criticat în discursul său politica lui Tusk, spunând că este nevoie de îmbunătățirea nivelului de trai, deoarece vechea elită dorea să domine și toți ceilalți să aibă o „viață modestă, săracă și uneori mizerabilă”. El a vorbit despre măsurile luate, menționând că au crescut salariile, pensiile și salariul minim pe economie.

Lideri de dreapta și extremă dreapta din 16 state din UE s-au unit pentru ca vocea lor să fie „mai bine auzită în Parlamentul European pentru reformarea UE”.

Printre cei care au semnat declarația se numără Viktor Orban (Ungaria), Matteo Salvini (Italia), Jaroslaw Kaczynski (Polonia), Marine Le Pen (Franța), Santiago Abascal (Franța).

Președintele Klaus Iohannis l-a decorat pe Donald Tusk, președintele PPE, cu Ordinul Național „Steaua României”.

„Donald Tusk este una dintre cele mai euro-entuziaste personalități europene, jucând un rol important în consolidarea Uniunii Europene, în transformarea acesteia la nivel global și în asigurarea unității națiunilor noastre”, a spus Klaus Iohhnis.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG