Parlamentarii ungari au aprobat cu 157-1 noua lege. Partidele de dreapta Fidesz și Jobbik au votat în favoarea legii, în timp ce partidele de opoziție au boicotat votul.
Pe 14 iunie, mii de protestatari s-au adunat în fața Parlamentului de la Budapesta pentru a demonstra împotriva acestei propuneri de lege. Activiștii compară legea cu cea din Rusia, care din 2013 interzice „propaganda gay”.
Conform lui Luca Dudits, reprezentant al organizației pentru drepturi LGBT din Ungaria Hatter, guvernul „incită la ură”. David Vig, directorul Amnesty International Ungaria, a declarat că propunerea este „anti-copil, anti-familie și anti-umană”.
„Este oribil și inuman”, a spus învățătoarea Dominika Pandzsa, unul dintre protestatari. „Guvernul încearcă să înlăture toate drepturile oamenilor. Le-ar spulbera șansele copiilor gay să anunțe cine sunt.”
Dumja Mijatovic, comisarul pe drepturile omului la Consiliul Europei (organizația internațională pentru drepturile omului, nu instituția UE), a declarat că această lege ar „reduce libertatea de exprimare și educație a tuturor cetățenilor din Ungaria”. Mijatovic a rugat parlamentarii din Ungaria să respingă propunerea de lege, care afirmă fals că are ca scop protecția copiilor.
În trecut, guvernul Fidesz a încercat să interzică retroactiv recunoașterea legală a persoanelor transgender, a redefinit căsătoria în Constituție ca fiind uniunea dintre un bărbat și o femeie, și a interzis adopțiile pentru cuplurile de același sex. Curtea Constituțională a oprit inițiativa guvernului cu privire la recunoașterea persoanelor transgender.
În 2020, guvernul Fidesz a fost scandalizat de cartea pentru copii „Tărâmul de basm e pentru toată lumea” (Wonderland is for Everyone), care prezenta personaje de basm din comunități minoritare, precum comunitatea romă, persoanele cu dizabilități și comunitatea LGBTIQ într-un mod pozitiv. Cartea de basme încearcă să promoveze empatia și respectul față de toate persoanele.
În 2019, o reclamă de la Coca-Cola în care compania promova toleranța față de cuplurile de același sex a stârnit furia guvernanților.
Ungaria este una dintre cele mai intolerante țări din Europa. Conform unui studiu Eurobarometer din 2019, 53% din unguri consideră că relațiile persoanelor de același sex sunt greșite, iar 46% consideră că persoanele gay, lesbiene și bisexuale nu ar trebui să aibă aceleași drepturi ca persoanele heterosexuale. Persoanele LGBTIQ sunt discriminate în toate aspectele vieții publice, conform ILGA Europa.
Argumentul protejării minorilor
Partidul lui Viktor Orban, Fidesz, a atașat aceste propuneri de o lege împotriva pedofiliei. Legea din Ungaria aduce argumentul pedofiliei în legătură cu informarea copiilor despre relațiile dintre persoanele de același sex și schimbarea identității de gen.
Guvernul Orban dorește ca doar cei peste vârsta de 18 ani să poată avea acces la conținut care discută relațiile de același sex, sub pretextul de a proteja copiii, dar nu există măsuri asemănătoare în ceea ce privește relațiile heterosexuale.
În Ungaria, consimțământul în relații heterosexuale cu un adult este legal începând cu vârsta de 14 ani, cel mai jos prag din UE. Adolescenții în vârstă de 16 ani se pot căsători.
„Fidesz folosește, în mod cinic, o poveste despre protejarea copiilor pentru a încălca drepturile cetățenilor și a încerca să împingă comunitatea LGBT să devină invizibilă”, conform celor de la Human Rights Watch.
Modelul rusesc
În 2013, la 20 de ani după decriminalizarea homosexualității în Rusia, parlamentarii au aprobat unanim o lege care interzice accesul minorilor la informații despre homosexualitate în presă, la televizor sau radio și pe internet. Legea a avut efecte sociale și mai extinse: după 2013, persoanele LGBTIQ din Rusia au fost hărțuite și agresate în mod sistematic.
Un studiu condus de statul rus în 2018 menționează că 63% din ruși consideră că există o forță subversivă care încearcă să distrugă „valorile tradiționale rusești” prin „propaganda” gay.
Conform Human Rights Watch, legea din Rusia a fost folosită pentru a șterge informațiile de pe internet legate de comunitatea LGBTIQ, pentru a demonta orice sistem de sprijin pentru sănătatea mintală a tinerilor LGBTIQ, cu efecte negative asupra tinerilor LGBTIQ și a familiilor lor.
Legea din Rusia argumentează că minorii trebuie protejați de informațiile despre „relațiile non-tradiționale”. Conform unui studiu Human Rights Watch, legea a făcut tinerii LGBTIQ să se simtă izolați și să se teamă de ei înșiși și de cei din jurul lor, care i-ar putea ataca în orice moment.
Ministerul de justiție din Rusia a declarat că măsurile nu sunt discriminatorii pentru că nu interzic homosexualitatea și nu o condamnă oficial.
În 2017, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărât că legea împotriva „propagandei” LGBTQ din Rusia încurajează homofobia și discriminarea, ceea ce încalcă Convenția europeană a drepturilor omului. Tribunalul a declarat că aceste legi sunt „incompatibile cu conceptele de egalitate, pluralism și toleranță care stau la baza oricărei societăți democratice”.
Situația din Europa
Conform raportului ILGA Europe, în 2020 a crescut semnificativ discursul urii împotriva comunității LGBTIQ, precum și abuzurile împotriva persoanelor LGBTIQ. Valorile democratice cu privire la drepturile omului și societatea civilă nu au fost încălcate doar în Ungaria și Polonia, conform raportului, ci în toată Europa.
Începând din 2019, în Polonia există regiuni care se declară „libere de [ideologia] LGBTIQ”, în care persoanele din comunitatea LGBTIQ sunt discriminate cu încurajarea autorităților. Parlamentul European a condamnat puternic aceste politici, declarând în martie Uniunea Europeană a fi o „zonă de libertate LGBTIQ”. Comisia Europeană a dezvoltat o strategie pentru promovarea și menținerea drepturilor LGBTQ în 2020-2025.
Conform raportului din 2020 al Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA), 40% din europenii care vorbesc și prezintă deschis că fac parte din comunitatea LGBTIQ au fost hărțuiți. Raportul menționează că între 2012 și 2019 s-a realizat foarte puțin progres pentru drepturile LGBTIQ în Europa.
Conform Comisarului pentru drepturile omului din Consiliul Europei, tinerii LGBTIQ au dreptul la siguranță și egalitate. „Copiii au dreptul să primească informații factuale despre sexualitate și diversitatea de gen”, a declarat în 2014 Comisarul Nils Muiznieks.