Linkuri accesibilitate

Parchetul General a clasat dosarul în care Laura Codruța Kovesi era anchetată de SIIJ, după o plângere a fugarului Ghiță


Laura Codruța Kovesi, fost procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, în prezent procuror-șef al Parchetului European, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă Moldova, 13 iulie 2022 (imagine de arhivă).
Laura Codruța Kovesi, fost procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, în prezent procuror-șef al Parchetului European, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă Moldova, 13 iulie 2022 (imagine de arhivă).

Procurorii Parchetului General au anunțat marți clasarea dosarului în care fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, era anchetată de SIIJ (Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție) în legătură cu aducerea în ţară a lui Nicolae Popa, fost director al FNI (Fondul Național de Investiții).

Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a deschis acest dosar în urmă cu patru ani, timp în care Laura Codruța Kovesi a cerut de patru ori instanței supreme să oblige secția să-l soluționeze.

„Noua” SIIJ funcționează în subordinea Parchetului General, începând de anul trecut, iar procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au anunțat marți clasarea dosarului deschis după o plângere a fostului deputat PSD Sebastian Ghiță, fugar în Serbia.

Fosta șefă a DNA era anchetată în acest dosar sub acuzațiile de luare de mită, mărturie mincinoasă şi abuz în serviciu, iar denunțul a fost făcut în perioada în care aveau loc selecțiile pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European.

Dosarul a fost clasat acum de procurori, deoarece „faptele nu există”, conform unui comunicat al Ministerului Public.

„Referitor la infracțiunea de luare de mită, procurorii au reținut lipsa probelor care să susțină săvârșirea faptei de luare de mită în oricare din variantele sale alternative”, mai spun procurorii, menționând aici pretinderea ori primirea de bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptarea promisiunii unor astfel de foloase.

Parchetul General a adăugat că „nu au fost întrunite elementele de tipicitate obiectivă și subiectivă” nici în ceea ce privește infracțiunea de abuz în serviciu.

Conform anchetatorilor, Laura Codruța Kovesi a acționat în cazul extrădării lui Nicolae Popa în baza atribuțiilor pe care le avea.

Condamnat în 2006 la 15 ani de închisoare pentru fraudă și delapidare în legatură cu prăbușirea FNI, Popa a fost extrădat de autoritățile judiciare din Indonezia în 2011 în urma unei proceduri speciale autorizate de președintele acestei țări.

Totodată, în urma cercetărilor, nu s-a confirmat nici infracțiunea de mărturie mincinoasă, deoarece „nu sunt realizate elementele de tipicitate obiectivă și subiectivă, precum și împlinirea termenului de prescripție a răspunderii penale”.

În plus, pe lângă acuzațiile aduse fostei șefe a DNA, procurorii au anchetat in rem și infracțiuni precum lipsirea de libertate în mod ilegal, represiunea nedreaptă, influențarea declarațiilor, fals intelectual, uz de fals, constituirea unui grup infracțional organizat, favorizarea făptuitorului și falsul în declarații.

„În ceea ce privește (aceste - n.red.) infracțiuni, în ordonanța de clasare s-a reținut că faptele care se circumscriu conținutului acestor infracțiuni și probele care pot contribui la dovedirea lor nu sunt suficiente pentru a continua cercetările penale”, mai transmite Parchetul General.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG