Linkuri accesibilitate

Faptele din dosarul Hexi Pharma, al dezinfectanților diluați, s-au prescris. Spitalele ar urma să primească despăgubiri


Compania Hexi Pharma este în insolvență și așteaptă decizia judecătorilor în dosarul de înșelăciune. Fotografie din martie 2020, cu fabrica Hexi Pharma din Mogoșoaia, destinata producerii de biocide, închisă în acel moment.
Compania Hexi Pharma este în insolvență și așteaptă decizia judecătorilor în dosarul de înșelăciune. Fotografie din martie 2020, cu fabrica Hexi Pharma din Mogoșoaia, destinata producerii de biocide, închisă în acel moment.

Curtea de Apel București a constatat că faptele din dosarul Hexi Pharma s-au prescris ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale. Pedepsele inițiale au fost anulate, dar firma care producea dezinfectanți neconformi trebuie să plătească despăgubiri de câteva milioane de lei spitalelor.

Curtea de Apel București a dispus încetarea procesului în cazul directorilor Hexi Pharma, compania închisă după tragedia din clubul Colectiv pentru că furniza spitalelor dezinfectanți neconformi.

Inițial, foștii directori ai companiei, Flori Dinu și Mihail Leva au fost condamnați de Tribunalul București, la 3 ani, respectiv 3 ani și 8 luni de închisoare. Firma a primit o amendă penală de 2,6 milioane de lei.

După rejudecare, Curtea de Apel a anulat pedepsele ca urmare a intervenirii prescripției, Hexi Pharma fiind obligată să plătească mai multor zeci de spitale din țară despăgubiri de câteva milioane de lei.

Judecată interminabilă

În martie 2017, Hexi Pharma a fost trimisă în judecată de Parchetul General pentru săvârşirea a 340 de infracţiuni de înşelăciune și uz de fals. Este vorba de cazul dezinfectanților diluați de firma Hexi Pharma, biocide folosite în sute de spitale din România.

La momentul respectiv, timp de un an, s-a pus problema cine ar trebui să judece acest caz. Tribunalul sau judecătoria? S-a decis, într-un final, să fie tribunalul.

În ianuarie 2019, Tribunalul București a dat o soluție pe fond în acest caz după o judecată rapidă de opt luni și după zece termene.

Problemele au început să apară la instanța superioară.

Cum s-a tras de timp

La Curtea de Apel București, principalele cauze de întârziere rezultate din analiza încheierilor de ședință sunt expertizele dispuse de instanță, comunicarea rezultatelor, obiecțiunile la raportul de expertiză, lipsa de procedură cu citarea părților, soluționarea cererilor de abținere a unor judecători, sau lipsa avocaților la unele termene.

Flori Dinu, directoarea companiei Hexi Pharma, părăsește sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în București, luni 6 martie 2017.
Flori Dinu, directoarea companiei Hexi Pharma, părăsește sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în București, luni 6 martie 2017.

Aici procesul a durat din luna mai 2019 până în astăzi, adică 3 ani și jumătate și a avut 50 de termene.

Încă din septembrie anul trecut, un inculpat din dosar a cerut încetarea procesului penal ca urmare a împlinirii termenului de prescripţie specială. El a făcut referire la o decizie a Curții Constituționale de anul trecut care a stabilit că în perioada 2018 - 2022 nu a existat un caz de întrerupere a prescripţiei penale.

Consecința imediată a acestei decizii este că mii de dosare penale se vor închide.

Procurorul de ședință nu s-a împotrivit acestei propuneri. „Justiţia trebuie să lucreze cu materialul Legiuitorului, iar magistraţii trebuie să respecte deciziile Curţii Constituţionale”, a susținut acesta.

Prelungire inutilă

Pronunţarea sentinţei definitive în acest caz putea să fie dată de Curtea de Apel Bucureşti încă de acum doi ani, însă judecătorii au repus cauza pe rol în noiembrie 2020 pentru efectuarea unei expertize chimice care a durat extrem de mult.

La fond, în ianuarie 2019, Flori Dinu, directoarea generală a companiei Hexi Pharma a primit 3 ani de închisoare cu executare pentru fals în înscrisuri şi participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

În acelaşi dosar, Mihai Leva, şef de producţie al firmei, a fost condamnat la 3 ani şi 8 luni de închisoare cu executare.

De asemenea, compania a fost obligată la plata unei amenzi penale de 2,6 milioane lei.

Conform deciziei Tribunalului București, Hexi Pharma trebuie să plătească un prejudiciu de aproximativ 125 milioane lei, reprezentând contravaloarea produselor biocide neconforme achiziţionate de sute de spitale din ţară.

Interdicții stabilite de judecători

În continuare, compania are pe numele ei o serie de interdicții. Pe 3 ianuarie, Curtea de Apel a dispus:

  • interdicţia iniţierii procedurii de dizolvare sau de lichidare a persoanei juridice;
  • interdicţia iniţierii fuziunii, a divizării sau a reducerii capitalului social al persoanei juridice;
  • interzicerea înstrăinării activelor societăţii, cu excepţia materiilor prime şi ambalajelor existente în stocul acesteia;
  • interzicerea producerii şi comercializării de produse biocide.

Ce se mai poate recupera din pagubă

Compania, aflată în insolvență, precum și inculpații au o serie de bunuri sub sechestru:

  • teren în valoare de 1.636.880 de euro;
  • teren intravilan în valoare orientativă de 49.500 de euro;
  • construcție p+1E/structură metalică, cu valoare de impunere de 693.256 de lei;
  • teren intravilan arabil în valoare de 11.968 de euro;
  • imobil în valoare de 738.358 lei;
  • un imobil aparținând lui Flori Dinu în valoare de 503.000 de lei;
  • două terenuri în valoare de 240.000 de euro – proprietar Flori Dinu;
  • două imobile care aparțin lui Mihail Leva, ambele în valoare totală de 45.000 de euro;
  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG