Linkuri accesibilitate

Dosar prescris după ce a stat opt ani în primă instanță. Au fost achitați șefi din CFR și un milionar clujean


Decizia Tribunalului Cluj Napoca se bazează pe două decizii ale Curții Constituționale.

Mai mulți oficiali din Căile Ferate Române (CFR) împreună cu milionarul clujean Călin Mitică - fost partener de afaceri al europarlamentarului Rareș Bogdan și al mogulului media Maricel Păcuraru - au fost achitați în primă instanță pentru că faptele s-au prescris.

Cauza a fost trimisă la Tribunalul Cluj în urmă cu opt ani de către Direcția Națională Anticorupție.

În dosar, omul de afaceri clujean Călin Mitică a fost acuzat de DNA că a dat mită 414.392 lei inculpatului Gavriș Teodor Alexandru, șef Serviciu Automotoare și ulterior, director de tracțiune în SNTFC CFR CĂLĂTORI, pentru ca acesta din urmă să sprijine interesele de afaceri ale scoietății comerciale REMARUL 16 FEBRUARIE.

În schimb, omul de afaceri ar fi primit contracte de zeci de milioane de euro cu compania de transport feroviar a statului.

Călin Mitică este considerat unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Cluj-Napoca. El a fost partener de afaceri cu europarlamentarul Rareș Bogdan și cu Maricel Păcuraru, patronul postului de televiziune Realitatea TV.

Omul de afaceri a fost acuzat de dare de mită în formă continuată, spălare de bani în formă continuată, instigare la abuz în serviciu în formă continuată, complicitate la dare de mită în formă continuată, complicitate la spălare de bani în formă continuată și complicitate la cumpărare de influență.

În dosar, Tribunalul Cluj a decis încetarea procesului penal în cazul tuturor inculpaților, deoarece a intervenit prescripţia răspunderii penale.

Soluția se bazează pe două decizii ale Curții Constituționale, din 2018 și 2022. Pe parte civilă, completul a decis confiscarea a peste 400.000 de lei de la inculpații din dosar și de a rudele acestora.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Bachata Dance cu beneficiarii Centrului de zi Alzheimer din Cluj Napoca
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
XS
SM
MD
LG