Linkuri accesibilitate

Fostul ministru Elena Udrea și fiica ex-președintelui Băsescu scapă de închisoare în dosarul alegerilor din 2009. Faptele s-au prescris


Dosarul în care era acuzată Elena Udrea viza campania electorală a lui Traian Băsescu din 2009.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis marți seara că acuzațiile din dosarul în care fostul ministrul Elena Udrea a fost condamnată în primă instanță la opt ani de închisoare pentru instigare la luare de mită şi spălare a banilor privind finanţarea campaniei electorale din 2009 s-au prescris.

Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, primise, în același dosar, cinci ani de închisoare pentru instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor. Și ea a scăpat de pedeapsă, tot ca urmare a prescrierii.

Curtea de Apel București a fost cea care le condamnase pe cele două la închisoare cu executare.

Instanța îl achitase pe jurnalistul Dan Andronic pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului. Sentința în cazul acestuia a fost menținută. Este singurul inculpat în acest dosar în cazul căruia instanța a dispus achitarea.

În același dosar au mai fost condamnați în primă instanță, însă scapă de pedepse ca urmare a prescrierii faptelor, fostul secretar general al Ministerului Dezvoltării, Gheorghe Nastasia, condamnat la șase ani de închisoare, pentru luare de mită; fostul președinte al Consiliului Județean Tulcea, Victor Tarhon, condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare, pentru luare de mită; directorul general al Oil Terminal, Ioan Silviu Wagner, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru delapidare.

Care au fost acuzațiile

În 2017, anchetatorii anticorupție au trimis-o în judecată pe Elena Udrea, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru instigare la luare de mită, spălare a banilor, pe Gheorghe Nastasia, ca secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru luare de mită, pe Victor Tarhon, în calitate de preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, tot pentru luare de mită, pe Ioana Băsescu, notar public, fiica preşedintelui României în funcţie la acel moment, pentru instigare la delapidare, instigare la spălarea banilor, pe Silviu Wagner, la data faptei director general Oilterminal pentru delapidare şi pe Dan Andronic, pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

„În cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală. Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela”, arăta DNA prin rechizitoriu.

În fapt, banii fuseseră mascați prin contracte fictive de 50 de milioane de euro cu firme care prestau servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă. În acte, contractele erau încheiate cu autorităţi locale finanţate de Ministerul Turismului privind construirea de domenii schiabile şi telegondole, în cadrul programului “Schi in România”.

Elena Udrea se află în prezent încarcerată Penitenciarul de femei Târgșorul Nou, pentru o pedeapsă de șase ani de închisoare în dosarul Gala Bute. În acest dosar, sentința a fost confirmată în aprilie 2022 prin respingerea unei contestaţii în anulare. După condamnare, Elena Udrea a încercat să fugă din țară și a fost prinsă în Bulgaria.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG