Linkuri accesibilitate

Inculpații din dosarul Colectiv vor fi judecați pentru abuz în serviciu, dar fără forma agravantă


Judecătorii de la Curtea de Apel București s-au blocat în stabilirea încadrării juridice a faptelor din dosarul Colectiv. Imagine cu victime din clubul Colectiv, unde a avut loc incendiul din 2015.
Judecătorii de la Curtea de Apel București s-au blocat în stabilirea încadrării juridice a faptelor din dosarul Colectiv. Imagine cu victime din clubul Colectiv, unde a avut loc incendiul din 2015.

Curtea de Apel București a stabilit, miercuri, să schimbe în parte încadrarea juridică în cazul inculpaților din dosarul Colectiv și a înlăturat consecințele deosebit de grave din definiția abuzului în serviciu.

Până acum, faptele inculpaților din dosarul Colectiv erau încadrate la categoria agravantă a definiției abuzului în serviciu. Prin modificarea de astăzi, se elimină raportarea la articolul 309 din Codul penal care arată că „dacă faptele (...) au produs consecințe deosebit de grave, limitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege se majorează cu jumătate”.

În prezent, potrivit legii 78/2000, abuzul în serviciu se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 15 ani. „Infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi infracţiunea de abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, dacă funcționarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani”. „Asta înseamnă că, cel mai probabil, pedepsele de la fond se micșorează cu 1 sau 2 ani”, ne-a declarat un avocat.

Motivul de ceartă între judecători

Președinta completului, Adina Pretoria Dumitrache, a propus schimbarea încadrării juridice din abuz în serviciu în neglijență în serviciu în cazul tuturor inculpaților din dosar. Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, pedepsele ar fi fost mult mai blânde.

Solicitarea de schimbare a încadrării juridice a venit din partea celor doi pompieri acuzați că au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI. Ulterior, Dumitrache a pus în discuție din oficiu să se dezbată această chestiune procedurală în cazul tuturor inculpaților. „Stabilește că, la termenul din data de 17.11.2021 se va discuta compunerea completului care va soluționa cauza în continuare”, se arată în decizia CAB.

Proces aproape de final

Ceilalți doi judecători din dosarul Colectiv sunt Andrei Iugan și Carmen Găină. Cercetarea judecătorească s-a încheiat în acest dosar, urmând ca la următoarele termene să fie depuse concluziile finale și ascultați inculpații în ultimul cuvânt.

Dosarul este analizat de trei judecători, al treilea fiind necesar pentru că primii doi nu s-au înțeles la termenele trecute dacă se impune schimbarea încadrării juridice în cazul funcționarilor statului implicați în producerea tragediei din 30 octombrie 2015, în urma căreia au murit 64 de tineri. Ajutorul de complet a venit doar pentru a analiza schimbarea încadrării juridice, urmând ca decizia definitivă să fie dată de Iugan și Dumitrache.

La termenul trecut, instanța nu a oferit vreun detaliu despre daunele morale și materiale în valoare de 50 milioane de euro pe care ar trebui să le plătească cei condamnați deja în faza de fond, în solidar cu Primăria Sector 4 și ISU București Ilfov, dacă vor fi găsiți vinovați.

Pedepse primite la fond

La fond, pe 16 decembrie 2019, actualul primar al Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone a primit o pedeapsă de 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

Cei trei patroni ai clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu - au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Incendiul din clubul Colectiv a avut loc in noaptea de vineri 30 octombrie 2015, în timpul unui concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity, cu ocazia lansării unui nou album.

În cursul nopţii de 30/31 octombrie 2015, Ministerul Afacerilor Interne anunţa că în urma incendiului de la clubul Colectiv, 27 de persoane au murit şi 162 de persoane rănite au fost transportate la spitalelele din București.

La 14 martie 2016 numărul persoanelor decedate a ajuns la 64.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG