Linkuri accesibilitate

„Dosarul Drăghici” pune PSD în gardă. Dăncilă a comandat un audit extern, veniturile PSD au fost de peste 105 milioane de lei


PSD va primi rezultatele auditului comandat de Viorica Dăncilă la începutul lunii august, chiar înainte să înceapă controlul Autorității Electorale Permanente.
PSD va primi rezultatele auditului comandat de Viorica Dăncilă la începutul lunii august, chiar înainte să înceapă controlul Autorității Electorale Permanente.

PSD a comandat un audit pentru primele șase luni ale acestui an pentru a vedea care este situația financiară și dacă sunt probleme în înregistrările contabile. Auditul a fost cerut de Dăncilă după Congres, mai ales că fostul trezorier este trimis în judecată de DNA pentru delapidare.

Intenția Vioricăi Dăncilă de a face un audit la PSD, anunțată de Europa Liberă, s-a materializat la scurt timp după ce aceasta a fost aleasă la Congresul din 29 iunie.

PSD a comandat un audit extern, pentru a vedea dacă sunt probleme cu documentele contabile ale partidului. Auditul este aproape de finalizare, el urmând să fie prezentat conducerii partidului la începutul lunii august. Fostul trezorier al PSD, Mircea Drăghici, a fost obligat de noua conducere să-și dea demisia din această funcție, după ce DNA a deschis dosarul în care este acuzat că a cumpărat pentru el o vilă în Pipera și o mașină costisitoare cu banii de la bugetul de stat destinați PSD. Dosarul a fost finalizat de DNA și a fost trimis în judecată.

Drăghici a fost un apropiat al lui Liviu Dragnea. Acum, în locul lui se află senatorul Ștefan Mihu, din organizația PSD Constanța.

„Se face un audit, sunt verificări. A fost comandat cuiva din afară, unui auditor independent, sunt doi de fapt, și verifică pe ultimele șase luni, ca să știu ce preiau acolo concret. Eu sunt de meserie expert contabil, vreau să știu ce preluăm, ca să mergem înainte corect. Este un audit comandat care să ne certifice ce s-a întâmplat acolo sau să ne semnaleze eventuale probleme care ar putea fi din punct de vedere al înregistrărilor contabile și să le putem remedia. Eu, în paralel cu auditul, îmi fac socotelile proprii”, a declarat pentru Europa Liberă noul trezorier al PSD.

Acesta va intra oficial în lucru de la începutul lunii august, dar el s-a instalat deja în biroul din Kiseleff.

Surse din PSD au declarat pentru Europa liberă că sunt probleme în modul în care a fost ținută contabilitatea în anii trecuți, mai ales în privința contului în care intra subvenția partidului. Potrivit acestora, nu existau două conturi, cel cu veniturile partidului și cel în care intra subvenția. Viorica Dăncilă vrea să se asigure că în timpul mandatului său toate lucrurile se fac legal pentru a nu avea probleme legale.

Noul trezorier al PSD a confirmat că toate contractele partidului sunt în acest moment suspendate, lucru anunțat deja de Viorica Dăncilă. Potrivit acesteia, nu se mai plătește nici un contract până la finalizarea auditului comandat.

AEP începe controlul la PSD

PSD a reușit să blocheze la începutul acestui an controlul demarat de Autoritatea Electorală Permanentă, motivând că acesta trebuia să aibă loc simultan cu cel al Curții de Conturi. Cel care a cerut oprirea controlului a fost chiar Mircea Drăghici, fostul trezorier al PSD, care a fost propus de partid și pentru conducerea AEP. Numele său a fost retras ulterior, iar DNA a anunțat astăzi trimiterea sa în judecată pentru două fapte de delapidare și utilizarea subvențiilor în alte scopuri.

Potrivit DNA, Drăghici a cumpărat 2/3 dintr-o vilă cu banii primiți ca subvenție de PSD. Ulterior, contractul a fost anulat și banii au fost returnați Tot din banii partidului a cumpărat o mașină pe care a vândut-o apoi soției sale, fără a încasa contravaloarea acesteia la momentul înstrăinării, ci abia peste o lună și jumătate.

În judecată a fost trimis și fostul șef al AEP, Daniel Barbu.

După modificarea legii, în sensul că AEP poate începe controlul și fără Curtea de Conturi, s-a decis reluarea acestuia în luna august. Până atunci, cei din PSD vor să primească rezultatele auditului extern și să depună bilanțul pe 2018.

PSD a încălcat legea și a întârziat aproape trei luni cu bilanțul pe 2018, acesta fiind tot în responsabilitatea lui Drăghici, care era trezorier al partidului pe 30 aprilie 2019.

Cine a dat cei mai mulți bani la partid în 2018

Pe lista membrilor de partid care au plătit în 2018 cotizații a căror valoare însumată depășește baremul de 10 salarii de bază minime brute pe țară se numără mai mulți foști europarlamentari. În total, PSD a primit peste 282 de mii de lei din acest tip de cotizații.

  • Claudia Țapardel 32.195 de lei
  • Marius Dunca 30.300 de lei
  • Răzvan Popa 27.600 de lei
  • Bogdan Alexa 25.980 de lei
  • Mânzatu Roxana 25.300 de lei
  • Gabriela Zoană 25.300 de lei
  • Claudiu Tănăsescu 24.200 de lei
  • Andi Cristea 22.900 de lei

Pe lista persoanelor juridicare care au făcut donații a căror valoare cumulată depășește 10 salarii de bază minime brute pe țară se află doar două firme din Constanța: Comvex SA și TTS Operator SRL. Valoarea donației este de 69.000 de lei.

Subvenție de peste 96 milioane de lei, cotizații de 8.4 milioane de lei

PSD a înregistrat anul trecut o subvenție record, de peste 96.849.680 de lei. Creșterea a fost spectaculoasă față de 2017, când subvenția anuală era de 16 milioane de lei pentru PSD. Artizanul acestei explozii în conturile partidului a fost tot fostul trezorier Mircea Drăghici, cel care a inițiat în Parlament modificarea Legii finanțării partidelor politice. Toate formațiunile parlamentare au beneficiat în 2018 de o subvenție majorată consistent după artificiul lui Drăghici. Cel mai mult a luat însă PSD, care va încasa în 2019 o subvenție de aproape 144 de milioane de lei.

Pe lângă acești bani publici, PSD a mai strâns 916.331 de lei și din alte surse de venit precum închirierea spațiilor aflate în patrimoniul propriu pentru organizarea birourilor parlamentare, potrivit documentelor din contabilitatea partidului.

Partidul a adunat însă bani și de la membrii săi, peste 8.4 milioane de lei fiind strânși din cotizații.

În topul organizațiilor care au colectat cel mai bine cotizațiile de partid se numără PSD Dâmbovița cu 653.860 de lei, controlată de Rovana Plumb. Printre filialele care s-au remarcat este cea din Iași, care a colectat 460.000 de lei anul trecut. Aproape de 400.000 de lei au cotizat și social-democrații din Buzău. În afara județelor Covasna și Harghita, la coada clasamentului privind cotizațiile se află PSD Ilfov, condus de Gabriela Firea o bună bucată de timp din anul trecut. Cotizația anuală strânsă de organizație este de 9.700 de lei. Și organizația condusă de Marian Oprișan a strâns din cotizații doar 14.500 de lei. Printre filialele codașe se numără și cea din Dolj, cu doar 92.685 de lei.

Cele mai bune zece organizații PSD - cotizații

  • PSD Dâmbovița – 653.860 de lei
  • PSD Iași – 461.835 de lei
  • PSD Hunedoara – 460.326 de lei
  • PSD Timiș – 419.201 de lei
  • PSD Buzău – 392.346 de lei
  • PSD Alba – 382.601 de lei
  • PSD Prahova – 345.550 de lei
  • PSD Constanța – 332.286 de lei
  • PSD Botoșani – 321.566 de lei
  • PSD Arad – 270.360 de lei

Cele mai slabe zece organizați PSD - cotizații (fără Harghita și Covasna)

  • PSD Sector 5 (Daniel Florea)– 0 lei
  • PSD Ilfov (Gheorghe Bolintineanu) – 9.700 de lei
  • PSD Vrancea (Marian Oprișan) – 14.500 de lei
  • PSD Sector 4 (Daniel Băluță) – 31.211 de lei
  • PSD Caraș Severin – 47.880 de lei
  • PSD Maramureș – 49.950 de lei
  • PSD Sector 2 – 56.332 de lei
  • PSD Sălaj – 57.706 de lei
  • PSD Vaslui – 69.705 de lei
  • PSD Sector 1 – 77.222 de lei

Din partea membrilor Consiliului Național al PSD s-au adunat în vistieria partidului în 2018 peste 236 mii de lei.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG