Linkuri accesibilitate

„Ferma Băneasa”: Remus Truică-7 ani cu executare, „Prințul” Paul-3,4. Andronic, 3 cu suspendare și muncă în folosul comunității


România - Remus Truică
România - Remus Truică

UPDATE - Remus Truică a fost ridicat de poliţişti, joi, de la locuinţa sa din Snagov, pentru a fi dus la penitenciar.

UDPATE - Paul Al României nu a fost găsit la domiciliu de polițiști pentru a fi condus la penitenciar. Soția sa i-a însoțit pe polițiști în fiecare dintre camerele vilei din București. Paul al României va fi dat în urmărire internațională. Digi 24 spune că acesta s-ar afla în Franța.

Curtea Supremă a dat joi seară sentința definitivă în dosarul Ferma Băneasa. Omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat la șapte ani de închisoare, Benjamin Steinmetz și Tal Silberstein - judecați și condamnați în lipsă - la câte cinci ani de închisoare iar Paul Philippe Lambrino, autointitulat „Al României”, a fost condamnat la trei ani și patru luni de închisoare. Jurnalistul Dan Andronic a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, cu termen de supraveghere de 4 ani. Pe parcursul celor patru ani, el trebuie să muncească în folosul comunității 60 de zile ori pentru dependenții de droguri, ori la Protecția Copilului din sectorul 3, București.

Prejudiciul înregistrat în dosar este de peste 145 de milioane de euro, 135 de milioane de euro reprezentând numai contravaloarea terenurilor fostei Ferme regale de la Băneasa, iar 10 milioane de euro, pădurea Fundu Sacului din Snagov. Gruparea infracțională, despre care procurorii DNA Braşov susţin că ar fi condusă de miliardarul israelian Benjamin Steinmetz, ar fi pus mâna ilegal, împreună cu Remus Truică, fostul șef de cabinet al lui Adrian Năstase, şi Prințul Paul al României, pe 28 de hectare de teren ale fostei Ferme Regale de la Băneasa şi pe 47 de hectare de pădure la Snagov, spun procurorii DNA.

În iunie 2019, instanța de fond l-a condamnat pe Remus Truică la 4 ani de închisoare, iar pe Paul al României la 3 ani cu suspendare. În schimb, israelienii Benjamin Steinmetz, Tal Silberstein și Moshe Agavi și consultantul politic de la acea vreme al fostului premier, Călin Popescu Tăriceanu, jurnalistul Dan Andronic, fuseseră achitați.

Curtea de Apel Brașov a dispus atunci confiscarea a 45 de hectare de teren şi a peste 12,5 milioane de euro de la omul de afaceri Remus Truică, Paul al României şi a 37 de hectare de la firma condusă de Truică, Reciplia SRL, în spatele căreia s-ar afla un holding controlat de miliardarul israelian, Beny Steinmetz. Compania Reciplia a mai fost condamnată și la o amendă penală de 200.000 de lei.

Acuzațiile aduse celor 22 de inculpați din dosar se referă la fapte din perioada 2006-2013 prin care s-a urmărit obținerea unor bunuri imobile de o valoare deosebită, între care Pădurea Snagov și Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de prințul Paul, numit în sentința de joi a Curții Supreme „inculpatul Al României Paul Philippe”, după ce Paul Philippe Lambrino și-a schimbat numele din buletin pentru a putea fi apelat cu o titulatură regală.

Ce spun procurorii

Gruparea ar fi pus mâna ilegal, împreună cu Remus Truică şi Paul al României, pe 28 de hectare de teren ale fostei Ferme Regale de la Băneasa şi pe 47 de hectare de pădure la Snagov.

Începând cu luna noiembrie 2006, inculpaţii Truică Remus, Roşu Robert Mihăiţă (avocat la Ţuca Zbârcea şi asociaţii - n.r.), Tal Silberstein, Benjamin Steinmetz au constituit un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de Al României Paul Philippe prin oferire de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităţilor/instituţiilor deţinătoare a acestor proprietăţi şi complicitatea la săvârşirea, de către aceste persoane, a infracţiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziţie şi semnarea înscrisurilor necesare, traficarea influenţei reale asupra funcţionarilor publici. Inculpaţii Andronic Dan, Marcovici Marius Andrei, Moshe Agavi şi Mateescu Lucian au aderat ulterior la grupul infracţional: primii trei în anul 2007, ultimul în anul 2011”, arăta DNA la momentul trimiterii dosarului la instanță.

Procurorii spun că Paul Lambrino, care și-a trecut în cartea de identitate titulatura de Paul al României, a revendicat ilegal averea bunicului său, în ciuda faptului că nu era recunoscut moștenitor legal al acestuia pentru a cere proprietăți care aparținuseră Domeniilor Coroanei și care erau în proprietatea statului român, date în folosința și nu în proprietatea Casei Regale a României la data comiterii faptelor.

În 2006, Paul Lambrino şi-a vândut drepturile succesorale companiei Reciplia condusă de Remus Truică şi controlată de Steinmetz, care au reușit să dobândească terenurile prin corupţie şi protecţie la nivel înalt, relata G4 Media la vremea respectivă.

Aceștia nu s-ar fi oprit doar la ferma Băneasa ci s-au gândit să intre și în proprietatea Castelului Peleș, arată procurorii.

Ulterior, ca urmare a contractului de cesiune, inculpatul Al României Paul Philipe a semnat alte înscrisuri/contracte prin care s-a urmărit ascunderea provenienţei ilicite a unor bunuri ce urmau a fi retrocedate, între care actele adiţionale la acesta din datele de 20.03.2007, (vizând respectiv 12 bunuri imobile, între care şi Palatul Peleş), 04.04.2007 (vizând bunurile imobile care compun domeniul regal Balcic), 04.10.2007 (vizând 11 bunuri imobile, terenuri agricole, forestiere precum şi clădiri în Sinaia şi Bucureşti), precum şi antecontracte de vânzare -cumpărare, înţelegeri”, arată DNA.

Cine e „omul de afaceri” Remus Truică

Remus Truică a fost șef de cabinet al lui Adrian Năstase, pe vremea când fostul președinte al PDSR (actualul PSD) era premier. Truică este unul dintre miliardarii de carton ai României, care nu și-a afișat opulența, cu o prezență discretă până la cheful pe care l-a dat la împlinirea vârstei de 40 de ani, când a invitat-o la petrecere pe cântăreața franceză Patricia Kaas. Despre moment, aventura pe care au avut-o și toate gesturile extravagante ale lui Truică a scris chiar cântăreața într-o carte autobiografică, iar soția înșelată a cerut divorțul.

El a fost cercetat în mai multe dosare penale. La momentul punerii sale sub control judiciar, averea i-a fost pusă sub sechestru pentru suma de 35 de milioane de euro. Truică deținea atunci un domeniu la Snagov, cu o vilă uriașă, piscină, teren de fotbal și unul de tenis, o casă în Caraibe, un apartament la Monte Carlo, un iaht și un garaj cu mașini de lux.

Cine este Beny Steinmetz. Legăturile sale cu Black Cube, Roșia Montana și demonizarea lui Soros

Beny Steinmetz este unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri israelieni și pe locul 178 în lume, cu o avere estimată la 7,4 miliarde de dolari.

El este investitor la Gabriel Resources, firma canadiană care a vrut să exploateze aurul de la Roşia Montana, și proprietar al BSGR, companie minieră din Guineea și Sierra Leone, fiind considerat un magnat al diamantelor. Firma sa este investigată inclusiv în SUA pentru încălcarea legilor anticorupție.

În 2017, și el și celălalt condamnat în lipsă în România, Tal Silberstein, au fost reținuți în Israel, unde Steinmetz a spus în instanță că ancheta împotriva sa este consecința unui „război politic” finanțat de miliardarul George Soros.

În 2010, BSGR a vândut 51% din drepturile sale miniere în Guineea către multinaționala braziliană Vale pentru 2,5 miliarde de dolari. În 2013, The New Yorker şi The Guardian au scris pe larg despre modul în care Beny Steinmetz a dobândit cel mai important zăcământ de fier din Guineea (cumpărând cu 167 de milioane de dolari, zăcăminte a căror valoare este estimată la peste 5 miliarde de dolari), scrie Financial Intelligence.

În 2017, BGSR l-a dat în judecată pe George Soros, acuzându-l că a manipulat guvernul din țara africană și a cerut 10 miliarde de dolari despăgubiri, spunând că e „motivat doar de răutate”, sugerând că ar fi invidios pe afacerile sale. În replică, reprezentanții lui Soros au respins acuzațiile „frivole”, considerate un demers de PR menit să distragă atenția de la problemele din justiție ale BGSR.

Tot Steinmetz este bănuit că ar fost în spatele operațiunii de spionaj a fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, din primăvara anului 2016. Împotriva sa n-a fost însă formulată nicio acuzație oficială și nu are calitate de suspect în dosarul Black Cube.

Tal Silberstein si Dan Andronic au fost consultanți politici ai premierilor Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu, apoi ai PDL şi ai preşedintelui României, Traian Băsescu.

În noiembrie 2018, fostul președinte Traian Băsescu a fost audiat ca martor la DNA în cadrul unei comisii rogatorii cu Israelul în dosarul în care oamenii de afaceri Beny Steinmetz și Tal Silberstein au fost arestați în 2017.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG