Linkuri accesibilitate

Dosarul tăierilor ilegale de pădure din Mureș prin metoda „răriturilor". Explicațiile lui Mihai Goțiu


Mihai Goțiu, fost senator USR
Mihai Goțiu, fost senator USR

Procurorii DNA Târgu Mureș au în lucru un dosar referitor la tăierile ilegale de păduri din județ. Într-o declarație pentru Europa Liberă, fostul senator Mihai Goțiu, cel care a formulat plângerea, spune că ancheta ar trebui să ajungă până la „organele de control și decidenții politici”.

Mihai Goțiu a depus plângerea despre tăierile ilegale de pădure de pe raza Direcției Silvice Mureș la finele anului trecut. Sesizarea sa a fost înregistrată cu puțin timp înainte de Crăciun, precizează fostul senator USR. Iar săptămâna aceasta, joi, urmează să fie audiat în calitate de martor de către procurorul de caz.

La Europa Liberă, Goțiu spunet că urmărește situația tăierilor ilegale de pădure din Mureș încă din anul 2018. El susține că a depus în ultimii doi ani mai multe interpelări și sesizări legate de această activitate presupus ilegală și a arătat că, din informațiile sale, la nivelul județului Mureș ar exista firme care „practică diferite strategii pentru tăieri ilegale”, dar și anumiți angajați din Direcția Silvică Mureș care le-ar sprijini.

Am solicitat atunci (n.r. 2018) o anchetă din partea Corpului de Control al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, de asemenea și control al Gărzii Forestiere Regionale Brașov, responsabilă pentru pădurile din județul Mureș. Am primit un răspuns din partea ministerului potrivit căruia se vor declanșa controalele solicitate și că voi primi rapoartele după ce vor avea loc verificările. Nu am primit nici până în ziua de astăzi, deși am revenit cu solicitări, rapoartele despre care era vorba. Anul trecut, când am fost și am documentat pe teren alte tăieri de păduri și am constatat repetarea acelorași practici pe care le sesizam în 2018, într-un ocol silvic alăturat celui la care făcusem sesizarea”, ne-a spus Mihai Goțiu.

El spune că e „enervant și frustrant” că practicile ilegale pe care le-a descoperit în 2018 sunt aceleași pe care le-a descoperit și în timp vizitelor efectuate anul trecut în pădurile din județul Mureș, chiar dacă era vorba de ocoale silvice diferite.

Goțiu a exemplificat una dintre neregulile pe care le-a semnalat în plângerea pe care a trimis-o la DNA. E vorba de așa-zisa „metodă a răriturilor”. Aceasta presupune licitarea pentru tăierea unor arbori ieftini, care se află undeva în vârful muntelui și sunt greu accesibili. „În realitate, nu se taie în acel loc ci în altă parte, evident ilegal, copaci mai mari cu valoare mult mai mare”, ne-a explicat Mihai Goțiu, care a subliniat că această operațiune beneficiază și de complicitatea angajaților direcției silvice, care falsifică documentele referitoare la tăierile reale.

Prejudiciu de milioane de lei

Fostul senator USR spune că a obținut un raport al Romsilva, efectuat ca urmare a demersurilor sale, în care „se vorbește de comiterea a aproximativ 27 de infracțiuni, fără a se referi la cele pe care eu le-am documentat direct pe teren”.

Practic se încearcă o nouă mușamalizare a acestui caz și este motivul pentru care am depus sesizarea penală pentru că din punctul meu de vedere nu e posibil să avem o asemenea activitate întinsă pe aceeași ani, în care regăsim aceeași metodă, aceleași firme, în ocoale silvice alăturate, pe raza aceleiași direcții silvice și nimeni să nu le oprească. Asta e posibil doar în condițiile în care există o complicitate a unor lucrători silvici, cu lucrători din organele de urmărire, fie că vorbim de Poliție sau vorbim de gărzi forestiere, și, evident, cu o susținere a unor politicieni”, mai spune Mihai Goțiu.

El susține că a anexat la plângere și mai multe note interne de la Direcția Silvică Mureș, din care reiese că unii reprezentanți ai acestei instituții au ezitat să sesizeze organele de anchetă, deși au descoperit nereguli.

Am anexat niște note interne din cadrul Direcției Mureș în care se cerea expres sesizarea organelor penale și se dădeau niște răspunsuri în care se plimba de la un departament la altul responsabilitatea acestei sesizări penale. Prejudiciu e foarte greu de estimat pentru că vorbim pe de o parte de valoarea lemnului tăiat, de serviciile nerealizate, dar sunt și alte fapte. Doar pe bucăți, aș da un exemplu, la un ocol silvic tot din Direcția Silvică Mureș se vorbește despre prejudicii de 700.000 de lei, dar e vorba doar de unul dintre toate acele cazuri. Vorbim de 6.000 de metri cubi tăiați ilegal doar în raportul Romsilva, care, repet, e destul sumar din punctul meu de vedere, atât în ceea ce privește constatarea faptelor penale, cât și a sancțiunilor care se dau. Așadar, vorbim de milioanele de lei, zic eu, valoarea minimă, de la care pornește acest prejudiciu și, încă o dată, subliniez că vorbim doar de valoarea economică a lemnului furat și a serviciilor nerealizate pădurii”, a mai spus Goțiu, pentru Radio Europa Liberă.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG