Linkuri accesibilitate

Două decizii ale CCR sunt vitale pentru strategia PSD. Ciolacu vrea să elimine baronii locali din BPN


Surse din conducerea PSD au declarat pentru Europa Liberă că Marcel Ciolacu și-a anunțat colegii din Comitetul Executiv că pe lista sa pentru Congres nu se va regăsi nici un președinte de organizație. Noua dată Congresului a fost stabilită pentru 21 martie. Strategia PSD în privința anticipatelor depinde de două decizii esențiale ale Curții Constituționale, dar social-democrații evită să discute subiectul în spațiul public, de teamă să nu fie acuzați că pun presiune pe judecătorii CCR. Prima hotărâre luată de CEX a fost ca PSD să voteze săptămâna viitoare împotriva guvernului Cîțu.

Marcel Ciolacu a chemat liderii de organizații la biroul său din Camera Deputaților într-o ședință informală a Comitetului Executiv pentru a discuta temele fierbinți de pe agenda partidului. La finalul a peste trei ore, liderii de organizații din PSD au plecat cu câteva lucruri stabilite clar și cu câteva semne de întrebare.

Singura hotărâre pentru care s-a acordat și un vot în cadrul ședinței informale a fost legat de învestirea guvernului Cîțu. Cu unanimitate de voturi s-a decis ca parlamentarii social-democrați să fie prezenți în sală, dar să voteze împotrivă.

Cu toate acestea, în cadrul ședinței părerile au fost împărțite în privința alegerilor anticipate. Mai mulți șefi de organizații au pledat împotriva anticipatelor, spunând că partidul nu trebuie să marșeze spre o astfel de variantă. Fiecare președinte de organizație a fost lăsat să își spună punctul de vedere, fără a se lua însă o decizie finală. Social-democrații au avansat în discuții și varianta ca, după ce guvernul Cîțu va pica în Parlament, PSD să meargă alături de ALDE și ProRomânia la consultările de la Palatul Cotroceni cu o propunere de premier. Nu s-a dat însă un vot pentru această posibilitate.

Social-democrații au fost de acord că anticipatele depind foarte mult de modul în care va arăta motivarea Curții Constituționale după decizia privind respingerea nominalizării lui Ludovic Orban pentru funcția de premier.

„Nu dorim să vorbim foarte mult despre deciziile Curții Constituționale pentru a nu exista sentimentul că punem presiune pe judecători. Săptămâna viitoare se decide soarta anticipatelor, noi așa credem. Urmează să vină motivarea după decizia în cazul Orban, dar și decizia pentru Ordonanța de Urgență privind anticipatele. Încercăm să nu dăm un vot până atunci în Parlament pentru guvernul Cîțu, am discutat să dăm un vot după deciziile CCR, să știm încotro ne îndreptăm. Dacă OUG privind anticipatele o să fie declarată neconstituțională, s-ar putea ca liberalii să nu își mai dorească anticipate după 150 de zile. Dacă Ordonanța rămâne în vigoare, putem avea alegeri anticipate după 110 zile, cel mai probabil pe 21 iunie, deoarece s-a redus termenul privind stabilirea datei alegerilor. Trebuie să vedem și cum motivează Curtea Constituțională respingerea lui Orban”, au explicat surse din PSD.

După ședința informală, părerile au rămas împărțite în privința anticipatelor, social-democrații urmând să aibă o nouă ședință după ce guvernul Cîțu nu va primi votul de învestitură.

Ciolacu nu vrea baroni locali pe lista sa

Aproape de finalul ședinței din Parlament, Marcel Ciolacu și-a informat colegii că nu dorește ca pe lista cu care va candida la Congres să regăsească vreun președinte de organizație. A fost o lovitură astfel pentru mai mulți lideri locali cu care Ciolacu a intrat în conflict în ultima perioadă. Printre cei vizați sunt Claudiu Manda, Dragoș Benea și Radu Moldovan, care urmau să devină prim-vicepreședinți. Scandalurile de la vârful conducerii PSD au dus și la amânarea Congresului care fusese programat pentru 29 februarie, acesta urmând să aibă loc pe 21 martie.

Ciolacu i-a invitat practic pe nemulțumiți să îl contracandideze la Congres și să vină ei cu o moțiune. Au fost discuții cu Sorin Grindeanu pentru a veni cu o moțiune, a fost provocat și Orlando Teodorovici să depună o astfel de moțiune. Pe grupul de whatsapp din Senat, Ciolacu l-a ironizat pe Teodorovici și i-a spus că ar trebui să depună și el o moțiune la Congres dacă nu îi place cum e condus partidul, au declarat surse din partid.

O altă decizie luată în ședința informală este ca social-democrații care au suferit condamnări în primă instanță sau care au fost arestați preventiv să fie suspendați din partid. Măsura urmează să fie introdusă în noul Statut.

Sorina Pintea a fost suspendată din PSD după ce a fost arestată preventiv, iar Luminița Jivan, urmărită penal de DIICOT, a fost înlocuită în fruntea organizației din Caraș Severin.

CEX a stabilit să se reia votul pentru Șerban Nicolae în Senat

O altă discuție în cadrul CEX-ului informal a fost legată de votul din Senat prin care Șerban Nicolae a devenit candidatul partidului pentru șefia acestei instituții.

„Recomandarea Comitetului Executiv este ca votul din grupul de la Senat să fie reluat pentru că mai mulți colegi care au obținut atunci diferite funcții și-au dat demisia. Procedura trebuie reluată, dar candidatul pentru șefia Senatului va fi stabilit în cadrul grupului”, au subliniat surse din PSD.

Potrivit acestora, Marcel Ciolacu nu a fost încântat de votul grupului din Senat care l-a desemnat pe Șerban Nicolae drept propunere pentru șefia instituției.

Ceartă pentru alianța cu Ponta

Discuțiile aprinse în jurul colaborării cu Victor Ponta și ProRomânia au devenit un lucru obișnuit în ședințele PSD.

Pesediștii din Capitală au pledat pentru încheierea unei alianțe la nivel național cu Victor Ponta, în timp ce principalul opozant este Claudiu Manda, președintele PSD Dolj. Europarlamentarul a reamintit că Ponta i-a atacat soția, Olguța Vasilescu, și că alianța cu ProRomânia nu ajută PSD să crească electoral.

Nu s-a luat o decizie nouă în acest caz, menținându-se opțiunea fiecărei organizații județene de a încheia alianțe în plan local. În funcție de câte astfel de alianțe se vor realiza, se va lua decizia dacă este nevoie și de o alianță electorală la nivel național.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG