Linkuri accesibilitate

Cel puțin 10% dintre români iau în calcul mutatul la țară, potrivit primului studiu care analizează fenomenul downshifting


Românii care se gândesc cel mai frecvent la mutarea în localități mai mici leagă decizia de creșterea copiilor, plecarea acestora sau de ieșirea la pensie.
Românii care se gândesc cel mai frecvent la mutarea în localități mai mici leagă decizia de creșterea copiilor, plecarea acestora sau de ieșirea la pensie.

Fenomenul de „downshifting”, vizibil în multe țări începând cu anii '90, a devenit tot mai prezent și în România. Acum avem și o dimensiune a interesului din țara noastră pentru viața mai simplă.

Pentru prima dată în România, un studiu complex face o radiografie a fenomenului de relocare din mediul urban mare, în mediul rural sau urban mic.

Unele persoane care locuiesc în marile orașe pot lua, la un moment dat, decizia de a se muta din acestea înspre zona rurală pentru a începe să ducă o viață mai simplă, puternic diferită de cea pe care au dus-o până atunci.

Motivele pentru care oamenii fac acest lucru pot să difere, dar în esență fenomenul presupune renunțarea la viața trăită într-un oraș mare, cu tot ce presupune ea, și relocarea la sat, adică trecerea la un alt fel de a trăi.

La inițiativa SPOR, D&D Research și agenția Zaga Brand au derulat studiul care arată dimensiunea fenomenului de „downshifting” în România, cine sunt persoanele cele mai dispuse să facă schimbarea și care sunt percepțiile asupra avantajelor și dezavantajelor unei vieți mai simple.

1 din 3 români știe pe cineva care a făcut downshifting

39% dintre românii participanți la studiu cunosc pe cineva care a făcut downshifting. Întrebați dacă sunt mulțumiți de alegerea făcută, 88% au declarat că au fost cel puțin mulțumiți de decizia mutării.

Specialiștii explică și cum s-a ajuns la un procent atât de mare, de 39%: în percepția românilor, dowshiftingul – definit ca proces de relocare în rural și schimbare de profunzime a vieții – nu exclude mutarea înspre zonele rurale adiacente marilor metropole.

Întrebați cu privire la locul relocării, în căutarea unui stil de viață mai liniștit, 67% ar prefera ca acesta să fie în proximitatea unui oraș mare. 44% ar prefera o comună, iar alți 34% ar prefera mutarea la sat. 46% din participanți ar prefera să se mute într-o casă veche, dar renovată.

Cei care caută case vechi, dar renovate, se uită după calitatea materialelor folosite și cât de potrivite sunt unui spațiu în care natura este mai prezentă.

„Viața românilor se schimbă, iar alegerile acestora nu sunt cu mult diferite de locuitorii altor țări. Caută confort, un mediu sănătos în care să se dezvolte și să-și crească familiile.

Cei care caută case vechi, dar renovate, se uită după calitatea materialelor folosite și cât de potrivite sunt unui spațiu în care natura este mai prezentă”, declară Elena Curelaru, de la Group Marketing Policolor-Oragachim, compania care a finanțat studiul.

Cel puțin 1 din 10 români ia în calcul downshiftingul

14% dintre participanții la studiu sunt deciși să facă pasul către downshifting, în vreme ce alți 19% cred că este mai degrabă posibil.

Pentru majoritatea celor care nu resping ideea de a face dowshifting în viitor (44%) motivațiile schimbării sunt „liniște/mai puțin stres”(45%), aerul curat și viața mai aproape de natură(26%), spațiu (11%), în timp ce sesizează drept obstacole locul de muncă (44%), costurile relocării și bani insuficienți (36%), adaptarea la condițiile rurale (3%).

Cei care plănuiesc să facă mutarea și-ar dori să facă agricultură/mică producție locală/fermier - 36%, muncă la distanță - 36%, proiect adaptat la noua comunitate tip antreprenoriat local - 28%.

Din totalul celor deciși să se mute în viitorul apropiat, 97% vor să rămână în România. De aici, destinațiile și motivele se diversifică între o relativă proximitate a unui oraș mare - 67% și cât mai departe și mai izolat de vreun oraș mare - 33%. În prima categorie, preferințele se împart între comună - 44%, sat - 34% sau orășel mic - 12%.

Ce ține românii la oraș

21% dintre români resping complet ideea de downshifting - pentru că pe o parte nu se văd departe de confortul vieții la oraș și percep existența unui cost crescut pentru un astfel de stil de viață.

Cei mai mulți participanți consideră drept posibile motivații liniștea (21%), aer & natura (19%), nivel de trai mai bun la țară (10%) timp în care barierele lor au următorul clasament costuri mari de relocare (40%), avantajele vieții la oraș (22%), familia (15%)- copii sau părinți angrenați în sisteme instituționale.

Există români care resping total ideea din motive raționale. Sondajul mai arată ca bariere percepute pentru relocare lipsa infrastructurii (apă, gaze, servicii medicale). Pentru ei ideal ar fi găsirea unei locații bune care să fie „la țară”, dar aproape de oraș. Unul dintre motivele din top 3 bariere este îl constituie și ieșirile în oraș.

Persoanele adulte sunt cele mai apropiate de relocare

Invitați să numească beneficiile unui downshift, participanții la studiu au menționat: reducerea stresului, alimentele bio și mediu semnificativ mai puțin poluat, reducerea costurilor vieții, simplificarea vieții, reducerea consumului și cumpărarea de bunuri materiale.

Contrar impresiei generale din ultimii doi ani, nu tinerii sunt aceia care alimentează eșantionul relevant al celor care vor să se mute la țară (6%, persoane până în 40 de ani), ci persoanele adulte, chiar mai în vârstă - 23%, între 40-50 de ani, 38%, între 50-60 de ani.

Trend-ul este întâlnit mai degrabă la persoane aflate pe etajele superioare ale piramidei lui Maslow și care își pot păstra acoperite în continuare etajele inferioare în urma schimbării pe care o fac.

„Fenomenul de downshifting este unul foarte complex și care abia începe să fie studiat mai profund, pentru că abia acum începe să aibă suficientă consistență. Probabil vom ajunge la multe concluzii interesante când vor fi mai multe date disponibile. Până atunci, o singură concluzie iese mai puternic în evidență: trend-ul este întâlnit mai degrabă la persoane aflate pe etajele superioare ale piramidei lui Maslow și care își pot păstra acoperite în continuare etajele inferioare în urma schimbării pe care o fac.

Acest fenomen a fost puternic prezent în perioada de pandemie în rândul celor care lucrează în ceea ce numim noua economie și care este concentrată în marile orașe (corporatisti, the gig economy etc.).

El a fost generat și susținut în mare măsură de fenomenul WFH. Faptul că România este bine acoperită de către companiile care oferă utilități de comunicare (telecom), inclusiv în zonele care practică turismul rural sau cele rurale apropiate de marile orașe a contribuit, de asemenea, la extinderea acestui fenomen.

Downshifting-ul a fost susținut de existența unui surplus de resurse/bogăție în cazul acestor persoane și de trend-ul internațional - the great resignation”, explică Dan Petre, doctor în sociologie şi specialist în ştiinţele comunicării.

Studiul a fost derulat de D&D Research, pentru SPOR, brandul Policolor, în perioada 12-29 aprilie 2022, prin metoda CASI. Eșantionul total a fost de 855 de persoane, reprezentativ pentru mediul urban și oraşe peste 200.000 locuitori. Marja de eroare este de 3,4%.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Abonează-te la
„3 minute” de la Europa Liberă

Luni – vineri, scurt și cuprinzător

XS
SM
MD
LG