Linkuri accesibilitate

Dr. Valeriu Gheorghiţă promite că din 4 ianuarie vaccinarea va începe în forță: 20.000 de persoane zilnic


Romania, campanie vaccinare
Romania, campanie vaccinare

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, col dr Valeriu Gheorghiţă, a declarat că de luni, 4 ianuarie, vaccinarea anti-COVID va fi începută în peste 90% din cele 370 de centre destinate vaccinării personalului medical. Scopul este să se ajungă la circa 20.000 de persoane imunizate zilnic, astfel încât din a doua jumătate a lunii ianuarie să înceapă faza a doua de vaccinare, iar până în luna iunie să fie deja vaccinați peste 3 milioane de oameni.

Până astăzi au fost vaccinate 13.200 de persoane în cele circa 47 de centre care au avut activitate în ultimele zile, număr considerat insuficient.

Însă de luni, din 4 ianuarie, activitatea va fi începută în peste 90% din cele 370 de centre de vaccinare destinate pentru personalul medical, ceea ce ar trebui să ne asigure o imagine reală a ratei de vaccinare din România. Eu cred că numărul va fi mult mai mare şi vom reuşi să acoperim într-un timp relativ scurt cel puţin până la jumătatea lunii ianuarie mare parte din personalul medico-social (…) Din 4 ianuarie, 5, 6 ianuarie ar trebui să avem cel puţin 20 de mii de persoane vaccinate pe zi”, a precizat Valeriu Gheorghiţă, sâmbătă seara, într-o emisiune la un post de televiziune.

El a mai spus că astfel se creează posibilitatea ca din a doua jumătate a lunii ianuarie să înceapă deja vaccinarea pentru etapa a doua din strategia de vaccinare, destinată personalului din căminele rezidenţiale din centrele medico-sociale.

În România sunt circa 1.880 de centre medico-sociale şi rezidenţiale, iar numărul persoanelor din aceste centre este estimat la circa 40.000 de persoane. Diferenţa dintre noi şi celelalte ţări este tocmai aceasta că nu avem un număr foarte mare de persoane instituţionalizate, de persoane care sunt în aceste centre medico-sociale. Deci din acest punct de vedere eu cred că într-o perioadă scurtă de timp vom reuşi cu echipe mobile de vaccinare să asigurăm vaccinarea acestor persoane”.

Valeriu Gheorghiță spune că din a doua etapă va fi accelerat şi mai mult ritmul vaccinărilor, pentru că sunt prevăzute aproape 900 de centre de vaccinare, ritm care va depinde însă şi de cantitatea de doze care vor fi disponibile.

Ritmul de vaccinare ar trebui să fie unul satisfăcător. Important este să avem o disponibilitate suficient de mare a vaccinului, pentru că avem un calendar de livrare săptămânal, cel puţin pentru vaccinurile de la compania Pfizer. S-au contractat din partea României circa 8,5 milioane de doze pentru prima etapă, practic pentru primul contract”, a specificat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

El a adăugat că în prima săptămână din ianuarie este aşteptată şi autorizarea vaccinului produs de compania Moderna.

Numărul de vaccinuri contractate cu Moderna este de circa 3,5 milioane, dar şi aici se poate creşte şi, de asemenea, de la compania BioNTech-Pfizer au fost contractate suplimenatar încă 4,2 milioane de doze, deci în total vorbim de peste 12 milioane de doze contractate de la Pfizer şi circa 3,5 milone de doze contractate, care revin României, de la compania Moderna, dacă aceasta va primi autorizarea de la Agenţia Europeană a Medicamentelor (AEM)”, a precizat dr Valeriu Gheorghiţă.

El susține că până în luna iunie vor fi peste 3 milioane de români vaccinați anti-Covid, lucru permis de calendarul de livrare.

XS
SM
MD
LG