Linkuri accesibilitate

Ce-l așteaptă pe Dragnea în libertate: trafic de influență, grup infracțional, abuz în serviciu, evaziune fiscală, fals


Liviu Dragnea a fost eliberat condiționat după 2 ani și 2 luni de închisoare.
Liviu Dragnea a fost eliberat condiționat după 2 ani și 2 luni de închisoare.

Cu două condamnări la activ, Liviu Dragnea are și alte probleme cu justiția. El a fost trimis în judecată recent de procurorii DNA în cazul legat de vizita în Statele Unite de la inaugurarea mandatului lui Donald Trump și este cercetat în dosarul „Tel Drum”, tot de procurorii anticorupție.

Pe 17 mai 2021, DNA anunța că fostul președinte al PSD este trimis în judecată, sub acuzația de trafic de influență, după ce a participat la ceremonia de învestitură a fostului președinte american Donald Trump. Se întâmpla în 2017, la Washington. Gheorghe Dimitrescu, fost consul al României la Bonn este „coleg” de dosar cu Liviu Dragnea. În același caz mai sunt judecați afaceriștii Cristian Burci, fiul său, Cristian și Dan Valentin Belcea.

Dragnea este acuzat de comiterea a două fapte de trafic de influență și de folosirea influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii de foloase necuvenite. El ar fi primit astfel de foloase după ce un om de afaceri american i-a facilitat accesul la evenimentele din cadrul ceremoniei de învestire a președintelui SUA, din perioada 17 - 21 ianuarie 2017, desfășurate la Washington D.C. (SUA).

Liviu Dragnea se adresează fostului președinte al SUA, Donald Trump. Imagine realizată în timpul vizitei în SUA a fostului președinte al PSD.
Liviu Dragnea se adresează fostului președinte al SUA, Donald Trump. Imagine realizată în timpul vizitei în SUA a fostului președinte al PSD.

Pachetul de servicii a fost în valoare de 250.000 de dolari, accesul fiind obținut prin intermediul lui Elliott Broidy, om politic și de afaceri american, vicepreședinte al Comitetului Prezidențial de Inaugurare. În același timp, Dragnea ar fi primit servicii de imagine de 30.000 de dolari pentru PSD din partea unei companii americane de marketing politic.

DNA i-a pus sechestru lui Liviu Dragnea pe aceste sume, în total 280.000 de dolari, obiect al infracțiunii de trafic de influență.

A intervenit pentru Burci

Într-un alt capitol al rechizitoriului, Nicolae Liviu Dragnea ar fi traficat, în favoarea lui Cristian Burci, influența pe care o avea față de prim-ministru și alți membri ai Guvernului României, „promițându-i că îi va determina pe aceștia să îi asigure interesele de afaceri, în special din domeniul militar și al intelligence, pe care respectivul le avea în România”.

O altă faptă de trafic de influență privește intervenția lui Dragnea pe lângă ministrul de Externe de la data respectivă, Theodor Meleșcanu, pentru a-l numi pe sponsorul PSD Gheorghe Dimitrescu în funcția de consul al României la Bonn.

Fuga de dosar

Dosarul a fost trimis spre judecată la Tribunalul București. Potrivit portalului de judecată, deși cazul este în procedură de cameră preliminară, unde se verifică legalitatea administrării probelor, nu mai puțin de patru judecători au formulat cerere de abținere pe motiv că au protestat față de legile justiției promovate pe când Dragnea era președinte al Camerei Deputaților și al PSD. Într-un final, cazul va fi analizat de judecătoarea Amalia Andone Bontaș.

În dosarul Tel Drum, aflat în ancheta DNA din toamna lui 2017, Liviu Dragnea este cercetat alături de alți opt apropiați ai săi pentru constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și folosirea de declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În acest caz, surse judiciare au declarat pentru Europa Liberă că rechizitoriul este aproape finalizat, mai fiind de lămurit câteva chestiuni minore.

Tel Drum, firma grupului infracțional

Dosarul s-a constituit pe baza unei sesizări a OLAF (Oficiul European Antifraudă) transmise la data de 30 septembrie 2016. Procurorii susțin că Dragnea, pe când era președinte al Consiliului Județean Teleorman, a inițiat un grup infracțional organizat în anul 2001 cu scopul de a obține, în mod fraudulos, sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin comiterea unor infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală și spălarea banilor.

Concret, Dragnea și complicii săi au privatizat Tel Drum SA și au transferat societatea din proprietatea Consiliului Județean Teleorman în sfera de influență și control a lui Dragnea, fiind folosite persoane interpuse. În perioada 2002-2009, lucrările de reabilitare și întreținere a drumurilor aflate în administrarea CJ Teleorman au fost oferite Tel Drum SA, fără licitație. Prejudiciul estimat în cauză, la nivelul anului 2017, a fost stabilit la 127.547.366 de lei.

În ianuarie 2018, DNA anunța că a extins urmărirea penală pentru grupul lui Liviu Dragnea, fiind adăugată acuzația de evaziune fiscală. În cauză s-a pus sechestru asupra tuturor bunurilor mobile și imobile ale suspectei SC Tel Drum SA, precum și poprire asupra sumelor de bani existente sau care urmează a fi virate de terți, cu orice titlu, în conturile bancare deținute de aceasta, până la concurența sumei de 32 milioane de lei, reprezentând taxe care nu s-au plătit la stat.

Liviu Dragnea a fost condamnat de două ori:

- Pe 27 mai 2019, instanţa supremă a dictat o pedeapsă definitivă de 3 ani şi 6 luni de închisoare. Floarea Alesu, director executiv al DGASPC Teleorman, în schimbul unor foloase necuvenite, a menținut ilegal în posturi două angajate - Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica. Cele două nu s-au prezentat la serviciu, desfăşurându-şi, de fapt, activitatea la sediul PSD Teleorman, spune DNA.

- Fostul lider al PSD mai are o condamnare definitivă de doi ani de închisoare cu suspendare, primită în aprilie 2016 în dosarul „Referendumul”. Atunci, un complet de 5 judecători, condus de Livia Stanciu, a majorat pedeapsa în cazul lui Liviu Dragnea de la un an închisoare cu suspendare, cât primise la instanţa de fond, la doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani.

Fostul lider PSD Liviu Dragnea a fost eliberat din penitenciar ca urmare a unei decizii luate joi, 15 iulie, de Tribunalul Giurgiu. Dragnea a ieșit din Penitenciarul Rahova la orele după-amiezii și a spus la ieșire că perioada de detenție a fost una de „suferință, abuzuri” și a precizat că România a ajuns dintr-o „țară prosperă, o dictatură feroce.”
  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG