Linkuri accesibilitate

După Olguța Vasilescu a venit rândul lui Mircea Drăghici să anunțe că nu mai vrea să fie ministru


 Mircea Draghici, trezorier PSD și apropiat de Liviu Dragnea, a renunțat la candidatura sa pentru ministerul Transporturilor.
Mircea Draghici, trezorier PSD și apropiat de Liviu Dragnea, a renunțat la candidatura sa pentru ministerul Transporturilor.

Într-o postare pe Facebook, trezorierul PSD, Mircea Drăghici, propus ca ministru al Transporturilor, dar refuzat de președintele Iohannis, anunță că își retrage candidatura. Ca și Olguța Vasilescu acum câteva zile, nici Drăghici nu explică motivele deciziei.

PSD va face probabil în scurt timp noi nominalizări de miniștri pentru aceste două portofolii. Potrivit unor informații vehiculate de media apropiată PSD, la ministerul Transporturilor va fi propus Dragoș Benea, senator de Bacău, iar la Dezvoltare Laura Moagher, deputat de Prahova. Liviu Dragnea ar fi convocat pentru marți ședința Executivului Național al PSD, pentru a se stabili noile propuneri care urmează să fie trimise de premierul Viorica Dăncilă la Cotroceni.

Drăghici vorbește în anunțul despre renunțarea la funcție despre importanța ministerului, a muncii într-un astfel de post și se lansează în considerații de ordin general despre lucrurile importante în viață.

”Am luat decizia de a-mi retrage candidatura pentru funcția de Ministru al Transporturilor. Cred cu tărie că lucrurile importante se fac nu doar cu viziune, muncă și perseverență, dar și cu sacrificii. Am fost dintotdeauna și voi rămâne un om de echipă și vreau să mulțumesc tuturor colegilor din CEx pentru încredere și susținere”, a scris Drăghici pe Facebook.

Drăghici promite că își va pune la dispoziția partidului, a colegilor întreaga ”experiență, indiferent de poziția sau funcția în care mă aflu.” Ceea ce trezorierul partidului a făcut și până acum, chiar cu supramăsură. Potrivit unor dezvăluiri făcute de Newsweek, Drăghici a folosit banii partidului pentru tot felul de ”răsfățuri”: caviar, bolizi de lux, al căror preț este în jur de 190.000 de euro, și pentru închirierea unei vile în Pipera pe numele unei persoane fizice, alți 380.000 de euro. Pentru că parte din bani proveneau din subvenția primită de PSD din bugetul statului, Parchetul a declanșat în noiembrie anul trecut cercetarea penală împotriva lui Drăghici.

Probabil acesta a fost unul dintre motivele pentru care președintele Iohannis a refuzat să-l numească în funcția de ministru al Transporturilor.

Anunțul lui Drăghici a fost precedat, săptămâna trecută, marți, de cel al Olguței Vasilescu, aflată în cărțile guvernului pentru funcția de ministru al Dezvoltării. Mișcarea a surprins pentru că Vasilescu, pe care Iohannis o repinsese de patru ori, a ieșit public și a amenințat că îi va face plângere penală președintelui pentru abuz în serviciu. Probabil că supărarea Olguței Vasilescu provenea din faptul că șeful statului a invocat în argumentația de respingere atât lipsa ei de experiență în domeniul la care aspira, dar și declarațiile războinice împotriva justiției și limbajul injurios folosit cu aceste ocazii.

Premierul Dăncilă și PSD s-au răzgândit la rândul lor, așa că de la amenințările cu sesizarea Curții Constituționale și chiar cu suspendarea din funcție a șefului statului dacă insistă cu refuzul numirii celor doi, au intrat în silentio stampa și s-au limitat să-i aducă ode Olguței Vasilescu pentru reușitele sale în funcția de ministru al muncii.

Renunțarea partidului și a celor doi ministeriabili se pare că este legată de faptul că interimatul la aceste ministere expira în curând, iar rezolvarea plângerilor la CCR ar fi durat peste aceste termene. Între timp, exista riscul ca ministerele să intre în blocaj exact în contextul în care România deține președinția rotativă a Consiliului UE.

XS
SM
MD
LG