Linkuri accesibilitate

După ultimatumul lui Orban, a început livrarea măștilor pentru persoanele defavorizate


Firma Naguma Medical Supply, care a câştigat licitaţia pentru măşti destinate persoanelor din categoriile defavorizate, a anunțat luni că livrează Ministerului Sănătății o primă tranșă de 10 milioane de bucăţi, după ce premierul Ludovic Orban a amenințat duminică cu rezilierea contractului.

„Naguma Medical Supply, parte a grupului InteRo, a câştigat licitaţia organizată de Ministerul Sănătăţii pentru livrarea unui număr de 115 milioane de măşti 3 PLY, oferind cel mai mic preţ, respectiv 0,64 RON plus VAT, pentru măşti medicale cu certificat de garanţie şi calitate. În acest weekend Ministerul Sănătăţii, prin Direcţia de Sănătate Publică, a deschis noi centre pentru primirea măştilor medicale. Naguma va continua să distribuie măştile pe parcursul săptămânii, 10 milioane fiind livrate chiar astăzi. Măştile achiziţionate vor fi distribuite gratuit de către Minister unui număr de 2,3 milioane de români din categorii sociale defavorizate”, a anunţat luni, într-un comunicat citat de News.ro, firma care a câştigat licitaţia.

„Naguma este o companie nou-înfiinţată de familia de investitori Topolinski (tatăl Michael şi cei trei copii - Tyler, Michael şi Ashton), prezentă în România de peste 13 ani şi activând cu precădere în domeniul dezvoltărilor imobiliare”, precizează sursa citată.

„Pe termen lung, familia canadiană îşi propune ca Naguma să devină un furnizor de măşti şi alte echipamente individuale de protecţie (EIP) pentru Europa de Est”, se mai spune în comunicat.

Premierul Ludovic Orban a dat firmei amintite un ultimatum în urmă cu o zi, anunțând că va rezilia contractul cu firma care a câștigat licitația de achiziție a măștilor pentru persoanele defavorizate dacă aceasta nu va livra măștile începând de luni și a amenințat că va solicita ca livrarea să fie făcută de firma clasată pe locul doi.

„Săptămâna următoare urmează ca Ministerul Sănătății să ia o decizie, care e foarte clară: rezilierea contractului în cazul în care luni nu vin cu măștile cei care au câștigat licitația și trecerea la firma de pe locul doi pentru a livra măștile care sunt prevăzute în contract”, a declarat Ludovic Orban, citat de Mediafax.

Premierul s-a declarat nemulțumit că firma câștigătoare nu a respectat termenele din contract.

„Licitația s-a derulat, a fost selectat câștigătorul, la cel mai mic preț. Câștigătorul s-a angajat să livreze în termen de 7 zile, care a fost prevăzut în licitație. După ce a fost declarat câștigătorul a fost contestată licitația, atât la CNCS, cât și în instanță. Au depus contestații trei firme. Sigur, că au fost respinse contestațiile. După ce s-a semnat contractul-cadru cu toți participanții la licitație s-a trecut la semnarea contractului subsecvent cu câștigătorul licitației. Câștigătorul licitației avea obligația ca în termen de 5 zile să depună scrisoarea de garanție, urmând să înceapă cele șapte zile de derulare a contractului. Suntem în situația în care câștigătorul licitației nu a depus în termenul legal de 5 zile, crezând că beneficiază de clauza de remediere, care este inclusă în contractul respectiv”, a mai spus șeful Guvernului.

În 24 iunie, Ministerul Sănătății anunța că a finalizat achiziția măştilor de protecţie pentru familiile și persoanele defavorizate. În urma finalizării achiziției, urma să fie achiziționate 115 milioane de măști în valoare de 73 600 000 lei fărăr TVA, cu un preț unitar de 0,68lei fără TVA/mască.

Contractul a fost câștigat de către Naguma Medical Supply. Decizia a avut la bază prețul cel mai mic oferit de compania câștigătoare, respectiv 0,64 lei plus TVA, pentru măști medicale cu certificat de garanție și calitate. Pentru această achiziție, Ministerul Sănătății a alocat inițial un buget de 193,2 milioane lei, respectiv 1,68 lei per mască. La licitație au participat peste 30 de companii, iar oferta Naguma Medical Supply SRL a primit cel mai mare punctaj. Firma s-a angajat să livreze întreaga cantitate, de 115 milioane de măști, în numai 7 zile.

XS
SM
MD
LG